Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Invloed coronamaatregelen op de woning- en hypotheekmarkt

Op het hamsteren in de begindagen na, laat Nederland voorlopig zien goed met de getroffen kabinetsmaatregelen om te gaan, om het coronavirus te bestrijden. In een hele korte tijd is het ons gelukt om grotendeels over te schakelen op thuiswerken en krijgen kinderen via digitale middelen les.

Effect van coronavirus op woningmarkt

Op dit moment zien we bij onze makelaars de werkzaamheden gewoon doorgaan. Waarbij zij uiteraard wel de hygiëneregels van het RIVM in acht nemen en dit ook van potentiële kopers verwachten. Bij een verdere aanscherping van de regels, zoals bij een volledig lock-down kan de situatie uiteraard veranderen.

De afgelopen jaren zagen we dat steeds meer kopers afzagen van een voorbehoud in verband met de financiering. Dat is nu niet verstandig. Neem dus als koper, bij het uitbrengen van een bod, een voorbehoud op voor de financiering. De kans bestaat dat geldverstrekkers de komende tijd hun acceptatievoorwaarden gaan verzwaren en als onze verwachting uitkomt dat de hypotheekrente stijgt, dan kun je ook wat minder lenen.

Een crisis als deze is niet goed voor het vertrouwen van consumenten en leidt meestal tot een mindere vraag op de huizenmarkt. Sommige groepen consumenten zullen hun plannen om een woning te kopen of te verkopen even uitstellen. Toch zullen er ook kopers zijn die juist blij zijn met wat minder concurrentie.

Korte termijn effect

Wat de exacte effecten op de korte termijn voor de woningmarkt hebben, zullen we nog even af moeten wachten. Het meest waarschijnlijke: nog iets minder aanbod van woningen. Een deel van de potentiële verkopers zal het in de verkoop zetten van de woning even uitstellen. Het lastigste is te voorspellen wat de prijs gaat doen. Aan de ene kant zal het aanbod waarschijnlijk afnemen, wat prijsverhogend werkt. Aan de andere kant zijn er ook minder kopers en zal in een onzekere tijd een verkoper waarschijnlijk eerder genoegen nemen met een lagere prijs, als hij maar snel weet dat zijn woning is verkocht. Per saldo verwachten wij dat de prijsdrukkende effecten iets groter zullen zijn dan de prijsverhogende effecten.

Wat de gevolgen van het coronavirus op de middellange termijn voor de huizenmarkt betekent, zal vooral afhangen van de economische gevolgen van deze crisis. Een grote groep mensen zal, ondanks de ondersteunende maatregelen van het kabinet, gehavend uit deze crisis komen. Als het meevalt zorgen de kabinetsmaatregelen voor weinig extra ontslagen, maar veel zzp’ers en ondernemers zullen een behoorlijke knauw krijgen in hun inkomen. Ook zal het opgebouwde spaargeld de komende maanden aangebroken moeten worden. Dat verkleint hun toekomstige financieringsmogelijkheden van een woning. Als je bedenkt dat bij ongeveer één op de drie hypotheekaanvragen een zzp’er betrokken is, dan zal dit op termijn een grote weerslag hebben.

Effecten coronavirus op hypotheekmarkt

Op korte termijn verwachten we niet meteen effecten op de hypotheekmarkt. Er vinden nog steeds hypotheekgesprekken plaats. Het is eigenlijk ronduit druk. Inmiddels gaat het grootste deel van de gesprekken digitaal en onze ervaring is dat hypotheekadvies ook prima online gaat.

Verder zal het erg afhangen van de ontwikkeling op de woningmarkt en wat de hypotheekrente gaat doen. De onzekere tijd zal voor een deel van de consumenten reden zijn om de rente voor een lange periode vast te zetten, voor zover ze dat nog niet gedaan hebben. Wellicht dat het aantal oversluitingen daarom de komende periode nog verder toeneemt. Voordeel voor de consument is dat hij daarvoor zijn huis eigenlijk niet hoeft uit, behalve een bezoek aan de notaris aan het eind van het traject.

MEEST GELEZEN DOOR ONZE KLANTEN

HYPOTHEEK AFSLUITEN IN TIJDEN VAN CORONA

HYPOTHEEKRENTE TIJDENS CORONAVIRUS

FINANCIELE VRAGEN EN CORONACRISIS

IN VIER STAPPEN BAAS OVER JE INKOMSTEN EN UITGAVEN IN DE CORONACRISIS

CORONA EN HET BETALEN VAN JOUW HYPOTHEEK

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.

Veelgestelde vragen rond coronacrisis

Op onze site hebben wij de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij gezet rond de woningmarkt, hypotheken en verzekeringen in verband met de coronacrisis.