Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Uitstel aflossingsverplichting: wat zijn de mogelijkheden?

De coronacrisis heeft grote financiële gevolgen voor allerlei huishoudens. De overheid heeft verschillende maatregelen getroffen om veel bedrijven en particulieren zo goed mogelijk door deze crisis heen te leiden. Maatregelen die de overheid al nam zijn uitstel van belastingbetaling, werktijdverkorting voor medewerkers en een bijdrage op bijstandsniveau voor zzp’ers die te maken hebben met een omzet achteruitgang. En nu is er ook een mogelijkheid tot uitstel van je aflossingsverplichting van je hypotheek. Deze maatregelen van de overheid en geldverstrekkers zijn zeker goed, maar het zal niet voor alle huishoudens de inkomensachteruitgang voldoende kunnen opvangen.

Voorkom een betalingsachterstand en maak betalingsafspraken

Dreig je in betalingsproblemen te komen voor je hypotheek? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je financieel adviseur of de geldverstrekker. Zorg er in ieder geval voor dat je geen betalingsachterstand krijgt, want dan krijg je een BKR-codering. Met de meeste geldverstrekkers kunnen afspraken gemaakt worden over (gedeeltelijk) betalingsuitstel. Dat wordt meestal individueel bekeken.

Hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie? Dan kan NHG daarbij ook een rol spelen. Want NHG biedt juist in een crisis als deze een vangnet voor kwetsbare groepen. Samen met de geldverstrekker zoekt NHG dan naar oplossingen, met als doel dat je als eigenaar in de woning kan blijven wonen. NHG heeft nadrukkelijk aangegeven dat ook uitzendkrachten, flexwerkers, ondernemers, zzp’ers en starters gebruik kunnen maken van dit vangnet.

Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek?

Wie een hypotheek heeft afgesloten vanaf 1-1-2013, waarvoor niet de overgangsregeling geldt, heeft te maken met de zogenaamde maandelijkse aflossingsverplichting om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat je maandelijks via een annuïteiten- of lineaire hypotheek moet aflossen op je hypotheek om je hypotheekrente af te mogen trekken. Maar deze regel is niet zo strikt als je in betalingsproblemen bent gekomen. Je hebt dan een behoorlijke tijd om die betalingsachterstand in te lopen, voordat je het recht op hypotheekrenteaftrek verliest.

Je financieel adviseur kan je daar meer over vertellen. Dus verwacht je betalingsproblemen? Neem dan zo snel mogelijk contact op om een betalingsregeling te treffen.

Maak direct een afspraak

MEEST GELEZEN DOOR ONZE KLANTEN

HYPOTHEEK AFSLUITEN IN TIJDEN VAN CORONA

WAT DOET CORONA MET DE HUIZEN- EN HYPOTHEEKMARKT

FINANCIELE VRAGEN EN CORONACRISIS

IN VIER STAPPEN BAAS OVER JE INKOMSTEN EN UITGAVEN IN DE CORONACRISIS

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.