Geef jij voorkeur aan advies op de vestiging of op afstand? De keuze is aan jou. Lees meer.

1. Wat gaat de hypotheekrente doen als gevolg van het coronavirus?

Van Bruggen Adviesgroep verwacht dat de hypotheekrente gaat stijgen. De eerste hypotheekrenteverhogingen hebben we al gezien. We zien dat overheden heel veel geld pompen in hun economie ter bestrijding van de economische gevolgen van het coronavirus. Bedrijven hebben veel geld verloren op de beurs en hebben met heel veel onzekerheid te maken. Beleggers vragen daarom een hogere rente aan bedrijven en overheden als die geld willen lenen. De hypotheekrente volgt meestal met enige vertraging de marktrente. Het valt overigens niet te voorspellen hoe de rente zich de komende tijd verder zal ontwikkelen, dat zal erg afhangen van de invloed van het coronavirus op onze economie.

2. Moet ik mijn hypotheekrente nu langer vastzetten?

Het valt niet te voorspellen hoe de hypotheekrente zich de komende tijd verder zal ontwikkelen. Wie duidelijkheid wil hebben over zijn hypotheeklasten kan er voor kiezen om de hypotheekrente nu lang vast te zetten. Je weet dan waar je aan toe bent.

3. Ik wil mijn huis uit de verkoop halen. Ben ik toch verplicht om de kosten van de makelaar te betalen?

Contractueel wel als dat (intrekken in makelaarstermen) zo ook opgenomen is in de overeenkomst met de makelaar. Een makelaar kan ook niets doen aan de huidige situatie. Een duidelijk geval van overmacht. Maar, in deze ‘bijzondere situatie’ is het waarschijnlijk wel mogelijk dat je met de makelaar een afspraak kan maken om bijvoorbeeld de kosten te delen of beter, dat je een tegoedbon krijgt voor als je de woning opnieuw (in een later stadium) in de verkoop zet bij dezelfde makelaar.

4. Ben ik wel goed verzekerd tegen overlijden?

De kans op overlijden is voor een gemiddelde Nederlander nog steeds enorm klein, ook ondanks het coronavirus. Los van dit virus is het altijd belangrijk om goed een afweging te maken of nabestaanden wel goed verzorgd achterblijven mocht jij (plotseling) komen te overlijden. Zeker als je een hypotheek hebt, want de maandlasten zijn misschien moeilijk of niet op te vangen als opeens een inkomen wegvalt. Je financieel adviseur kan inzichtelijk maken wat er gebeurt met de financiën als jij of je partner overlijdt, waarbij ook rekening wordt gehouden met een eventueel aanwezig nabestaandenpensioen. Wist je dat een overlijdensrisicoverzekering meestal maar een paar euro in de maand kost?

5. Wat betekent de scherpe daling van de wereldwijde aandelenbeurzen voor de waarde van mijn beleggingshypotheek?

De aandelenbeurzen leden de afgelopen weken enkele tientallen procenten verlies en ook de rendementen op obligaties zijn negatief door de stijgende rente. Dat is niet fijn voor de waarde van een beleggersrekening. Houd in gedachten dat een beleggingshypotheek wel een langer termijn doel heeft. Het valt op dit moment niet te voorspellen wat de aandelen de komende tijd gaan doen, maar in het verleden hebben we na een crisis meestal wel een herstel gezien.

6. Waar kan ik zien wat de waarde van mijn beleggingshypotheek is?

Bij veel maatschappijen heb je een inlogcode gekregen waarmee je digitaal de waardeontwikkeling van je beleggingshypotheek kunt zien.

7. Kan ik extra aflossen om eerder van mijn hypotheekschuld af te zijn?

Je bent altijd vrij om extra af te lossen, waarbij je wel rekening moet houden met een boete als je meer dan 10% aflost van de hypotheek (bij sommige geldverstrekkers ligt dit percentage hoger of mag je zelfs boetevrij aflossen als je dat uit eigen spaargeld doet). Let op: als Van Bruggen Adviesgroep adviseren wij zeker op dit moment voorzichtig te zijn met aflossen. Je kunt je geld beter even op een spaarrekening laten staan, zodat je er makkelijk bij kunt als je in iets zwaarder financieel weer komt.

8. Ik heb door de corona-maatregelen tijdelijk veel minder inkomen. Kan ik tijdelijk mijn woonlasten stopzetten?

Als je verwacht in de financiële problemen gaat komen door het coronavirus dan adviseren wij om contact op te nemen met je financieel adviseur of de geldverstrekker. In de meeste gevallen zijn er dan afspraken te maken om de betalingen tijdelijk te verlagen of uit te stellen.

9. Wat doet de huizenmarkt?

Het valt niet te voorspellen wat het coronavirus betekent voor de huizenmarkt. Op dit moment zien we bij onze makelaars de werkzaamheden gewoon door gaan. Waarbij zij uiteraard wel de hygiëne regels van het RIVM in acht nemen en dit ook van potentiële kopers verwachten. Bij een verdere aanscherping van de regels, zoals bij een volledige lock-down kan de situatie uiteraard veranderen. Een crisis als deze is niet goed voor het vertrouwen van consumenten en leidt meestal tot een mindere vraag op de huizenmarkt. Sommige groepen consumenten zullen hun plannen om een woning te kopen of te verkopen even uitstellen. We komen van een zeer overspannen markt en het is afwachten wat de effecten precies gaan zijn.

10. Vinden er nog wel hypotheekgesprekken plaats?

Ja, er vinden nog steeds hypotheekgesprekken plaats. In overleg tussen klant en adviseur wordt bekeken of dit fysiek plaatsvindt of via een digitale verbinding of via telefoon. Onze ervaring in de afgelopen dagen is dat hypotheekadvies eigenlijk prima online gaat. Klanten moeten ons kopje koffie missen, maar daar zorgen ze nu zelf voor en ze besparen zich een ritje naar ons kantoor.

11. Ben ik wel goed verzekerd als ik nu op vakantie ga?

De overheid raadt reizen af. Veel landen hebben de grenzen gesloten, wat reizen naar die landen onmogelijk maakt. Ga je nu toch op zakenreis, vraag dan goed na bij jouw werkgever wat er verzekerd is. Ga je nu op vakantie, bedenk dan heel goed of dat wel mogelijk is. Je bent waarschijnlijk niet (volledig) verzekerd. Dus, besluit je om toch af te reizen, stem dat dan af met je verzekeringsadviseur. Ons advies, stel het uit en geef voorrang aan jouw gezondheid.

12. Moet ik mijn inboedelverzekering aanpassen nu ik (veel) thuiswerk?

Nee, dat hoeft waarschijnlijk niet. Laptops, of andere dure spullen van jouw werkgever die je gebruikt om thuis te werken, zijn al verzekerd op de verzekering van jouw werkgever.

Staat jouw vraag er niet bij? Twijfel niet en neem contact op met een financieel adviseur. Via online advies kan hij of zij jou op afstand helpen met jouw vraag.

Maak nu een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak