Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Hypotheekrente en corona: meeste geldverstrekkers verhogen rente

7 april 2020

In de afgelopen week verhoogden de meeste geldverstrekkers hun hypotheekrentes. De gemiddelde verhoging voor de meest populaire rentevaste periodes 10 en 20 jaar vast was hoger dan die voor bijvoorbeeld 5 of 30 jaar vast. De hypotheekrente verhogingen waren een logische reactie op de marktomstandigheden, waar de risico’s vanwege de coronacrisis zijn toegenomen. 

Als er verlagingen zijn dan is vaak sprake van een paar honderdste tot maximaal een stijging van 0,1%. Nu zien we dat veel verhogingen tussen de 0,1% en 0,2% liggen, met soms een uitschieter van 0,3%.

Gemiddelde hypotheekrentes nog onder niveau begin dit jaar

De stijgingen zijn substantieel maar de gemiddelde hypotheekrentes liggen nog lager dan aan het begin van het jaar. Al zitten we door de rentestijgingen in de afgelopen twee weken voor 5 en 10 jaar dicht tegen de gemiddelde hypotheekrentes aan van begin dit jaar.

Hypotheekrenteontwikkeling

Dat is ook goed te zien als we de hypotheekrenteontwikkeling laten zien bij een aantal geldverstrekkers. Onderstaand de renteontwikkeling van 10 jaar vast met Nationale Hypotheekgarantie bij de drie grootbanken (waarbij wij de tarieven zonder duurzaamheidskorting hebben genomen) en twee prijsvechters.

Hypotheekrenteontwikkeling 10 jaar vast met NHG in 2020

Conclusies 

- De 10 jaar vaste hypotheekrente van deze geldverstrekkers ligt nog onder het niveau van begin dit jaar of is er gelijk aan.
- Sommige prijsvechters hebben de rente nog niet verhoogd.
- De dalingen gingen minder hard dan de stijging in de laatste weken.

Onderstaande grafiek toont de renteverlagingen en -verhogingen van de afgelopen 10 weken voor de 10 jaar vaste hypotheekrente met NHG voor twaalf geldverstrekkers.

Renteverlagingen en -verhogingen in 2020

Conclusie: de laatste twee weken zien we een groot aantal renteverhogingen en die verhogingen zijn gemiddeld groter dan de verlagingen in de eerdere weken.

Lees hier meer over de effecten van de coronacrisis op de hypotheek- en woningmarkt.

MEEST GELEZEN DOOR ONZE KLANTEN

HYPOTHEEK AFSLUITEN IN TIJDEN VAN CORONA

WAT DOET CORONA MET DE HUIZEN- EN HYPOTHEEKMARKT

FINANCIELE VRAGEN EN CORONACRISIS

IN VIER STAPPEN BAAS OVER JE INKOMSTEN EN UITGAVEN IN DE CORONACRISIS

CORONA EN HET BETALEN VAN JOUW HYPOTHEEK

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.