Hypotheek afsluiten in tijden van de coronacrisis

De hypotheekrente stijgt, maar het valt ook wel weer mee, zeker als we het wat meer in perspectief plaatsen. De gemiddelde hypotheekrentes liggen nog onder het niveau van begin dit jaar. Het zijn nog altijd bizar lage hypotheekrentes. Nog geen zes jaar geleden was de gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente viermaal zo hoog (4,8% in plaats van 1,2%).

De gemiddelde hypotheekrente gaat waarschijnlijk nog iets omhoog de komende week, maar er zijn nog geen signalen dat we de komende tijd enorme stijgingen moeten verwachten. Het zijn overigens wel heel bijzondere tijden, waardoor het nog moeilijker is dan normaal om uitspraken te doen over wat de hypotheekrente uiteindelijk gaat doen.

Oversluiten van een hypotheek

De afgelopen weken hebben we veel aanvragen gezien van klanten die de hypotheek wilden oversluiten en nu de zekerheid willen hebben van de huidige lage hypotheekrente. Wat is nu wijsheid, wel of niet oversluiten? We hebben in dit artikel de belangrijkste voor- en nadelen van nú oversluiten op een rij gezet. 

Nieuwe hypotheek afsluiten: wat doet de coronacrisis met je inkomen?

Maar naast oversluiters zijn er ook nog veel mensen die een eerste of een andere woning kopen. Ook voor hen is de hoogte van de hypotheekrente natuurlijk van belang, maar we moeten dat belang ook niet overdrijven. Een paar tiende extra hypotheekrente betekent dat de maandlasten slechts met een paar tientjes per maand omhoog gaan.

Voor huishoudens die een huis hebben gekocht of dit nog van plan zijn, speelt op dit moment een veel belangrijker onderwerp: wat zijn de gevolgen van de coronacrisis op mijn inkomen? Daarbij worden bepaalde huishoudens meer geraakt dan anderen. Vooral veel zzp’ers en ondernemers zullen de effecten van de coronacrisis in hun portemonnee gaan voelen. Daarbij zal de één meer geraakt worden dan de ander. Dat is bijvoorbeeld afhankelijk van in welke branche je werkt, of je nog een partner hebt met een solide inkomen en welke spaarbuffer je hebt.

Zzp’ers en hypotheekadviezen

Hypotheekadviseurs houden hier bij hun hypotheekadvies uiteraard ook rekening mee. Want wij en onze klanten willen natuurlijk niet dat we er over een paar maanden achter komen dat de hypotheeklasten niet meer betaald kunnen worden en de woning verkocht moet worden.

Betekent dit dan dat zzp’ers en ondernemers geen hypotheek meer kunnen afsluiten? Gelukkig niet, maar het betekent wel dat de hypotheekadviseur samen met de klant heel zorgvuldig kijken naar wat de mogelijke gevolgen zijn van de coronacrisis voor het inkomen en of die voldoende opgevangen kunnen worden, zodat een hypotheek met verantwoorde hypotheeklasten nu en in de toekomst afgesloten kan worden. Ook geldverstrekkers vragen om die zorgvuldige onderbouwing bij het verstrekken van de hypotheek.

Inkomensbepaling in de toekomst

Het is logisch dat bij het bepalen van de haalbaarheid van de hypotheek ook gekeken wordt naar de risico’s van de coronacrisis voor het inkomen. Ook ligt er voor de branche op de middellange termijn een uitdaging om er voor te zorgen dat deze hoogstwaarschijnlijk tijdelijke crisis er niet toe leidt dat zzp’ers en ondernemers nog jaren lang minder hypotheekmogelijkheden hebben. Bij het bepalen van het inkomen wordt bij een zzp’er en ondernemer vaak gekeken naar het gemiddelde inkomen in de laatste drie jaren, waarbij vaak het laatste jaar als uitgangspunt wordt genomen als dit lager is dan dit gemiddelde. Dat zou betekenen dat veel zzp’ers en ondernemers bij een forse inkomensachteruitgang in 2020, volgend jaar volgens de standaardberekeningen veel minder hypotheek kunnen krijgen. Zelfs bij een herstel van het inkomen in 2021 zou dit dan nog steeds doorwerken bij het bepalen van de hypotheekmogelijkheden in 2022 en 2023. Dit toekomstig probleem is dan ook al gesignaleerd en hiervoor gaat de branche een oplossing zoeken.

MEEST GELEZEN DOOR ONZE KLANTEN

HYPOTHEEKRENTE TIJDENS CORONAVIRUS

WAT DOET CORONA MET DE HUIZEN- EN HYPOTHEEKMARKT

FINANCIELE VRAGEN EN CORONACRISIS

IN VIER STAPPEN BAAS OVER JE INKOMSTEN EN UITGAVEN IN DE CORONACRISIS

CORONA EN HET BETALEN VAN JOUW HYPOTHEEK

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.