Afspraak maken? Tijdens de coronacrisis gaat onze dienstverlening gewoon door. Maak gebruik van ons financieel advies op afstand. Lees meer.

In het verleden waren er diverse fiscaal aantrekkelijke oplossingen om eerder te kunnen stoppen met werken. Deze zijn in de loop der jaren afgeschaft. Wil jij tóch eerder stoppen met werken? Dan kan dat zeker. Je moet alleen wel zelf vermogen opbouwen. Dat kost tijd, dus hoe eerder je hierover nadenkt, hoe meer kans je hebt dat jouw wens te realiseren is.

Hoe je vermogen opbouwt?

Er zijn verschillende manieren om tijdens je (vervroegde) pensioen over geld te beschikken:

  • Zelf extra pensioen opbouwen, zodat je na je AOW-datum een aanvulling hebt.
  • Sparen (of beleggen) om de periode vóór je AOW-datum te overbruggen.
  • De overwaarde van je huis (deels) opnemen. Tip: kijk ook goed naar de betaalbaarheid van de hypotheeklasten, ook als je in de toekomst – bijvoorbeeld tijdens je pensioen – minder inkomen hebt.
  • Een woning kopen om te verhuren.
  • Je pensioen eerder laten uitkeren.

Inkomsten uit verhuur

Een extra inkomen voor later veilig stellen? Koop dan een (extra) huis, voor de verhuur. Als de hypotheek volledig is afgelost als je je pensioenleeftijd bereikt, kun je direct van de huurinkomsten genieten.

De kans is groot dat je een hypotheek nodig hebt als je een (extra) huis gaat kopen. Hou dan rekening met de volgende zaken:

  • Een geldverstrekker bekijkt hoeveel jij – naast je eigen huur- of hypotheeklasten en leningen – kunt bijlenen.
  • Zorg voor eigen geld. De meeste geldverstrekkers geven maximaal 70% tot 80% van de waarde van de woning in verhuurde staat aan hypotheek. Rekenvoorbeeld: stel dat een woning € 200.000,- waard is, dan is deze woning in verhuurde staat bijvoorbeeld € 170.000,- waard. De maximale hypotheek is 80% x € 170.000,- = € 136.000,-. Het verschil met de koopsom moet je met eigen geld betalen.
  • De kans is aanwezig dat de woning van waarde verandert; door veranderingen in de markt, gedrag van de huurder, eventuele rentewijzigingen in de hypotheek en onderhoud van de woning.

Hoog-laag pensioen

Het is vaak mogelijk om de eerste 10 jaar een hoog pensioen te ontvangen en daarna een lager pensioen.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden om eerder te stoppen met werken? De financieel adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep kijken graag met je mee. Toe aan passend en persoonlijk advies?

Maak direct een afspraak!

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak