Eerder stoppen met werken

Eerder stoppen met werken

In het verleden waren er fiscaal vriendelijke oplossingen om eerder te stoppen met werken. Deze zijn in de loop van de jaren afgeschaft. Hierdoor dient u zelf vermogen op te bouwen om eerder te kunnen stoppen met werken. U heeft de tijd nodig om vermogen op te bouwen, dus hoe jonger u hier over na gaat denken hoe meer kans u heeft dat deze wens realistisch is.

Denk hierbij aan:

  • Zelf pensioen opbouwen om na uw AOW-datum een aanvulling te hebben (zie hierboven).
  • Zelf sparen of beleggen voor de periode voor uw AOW-datum.
  • De overwaarde van uw huis deels opnemen. Kijk hierbij ook goed naar de betaalbaarheid van de hypotheeklasten als u minder inkomen hebt.
  • Een woning kopen om te verhuren. 
  • Uw pensioen eerder laten uitkeren.

Inkomsten uit verhuur

Er zijn mogelijkheden om een woning te kopen om deze te verhuren. Als u hiervoor een hypotheek nodig hebt, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Als eerste wordt er natuurlijk gekeken hoeveel u naast uw eigen huur- of koopwoning en eventuele andere leningen kunt bijlenen. Een tweede punt is de eigen inleg. Veel geldverstrekkers willen maximaal 70% of 80% van de waarde van de woning in verhuurde staat aan hypotheek geven. Stel dat een woning € 200.000,- waard is, dan kan deze woning in verhuurde staat bijvoorbeeld € 170.000,- waard zijn. Dan is de maximale hypotheek 80% x € 170.000,- = € 136.000,-. Het verschil met de koopsom dient met eigen geld betaald te worden.

Als uw doel is om eerder te stoppen met werken, dan zal het gunstig zijn om dit op redelijk jonge leeftijd te regelen zodat de hypotheek afgelost is wanneer u stopt met werken en u van de huurinkomsten kunt genieten.

De risico’s die u in overweging dient te nemen zijn, onder andere de waardeverandering van de woning, het gedrag van uw huurder, eventuele rentewijzigingen in de bijbehorende hypotheek en het algemene onderhoud van de woning.

Pensioen eerder laten uitkeren

Omdat er dan langer uitgekeerd wordt, zal het te ontvangen bedrag omlaag gaan. Vaak is het ook mogelijk om bijvoorbeeld 10 jaar een hoog pensioen te ontvangen en daarna een lager pensioen.

Maak direct een afspraak

Maak nu een afspraak

Aanhef is niet ingevuld.

Naam is niet ingevuld.

Telefoonnummer is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

Email is niet ingevuld.

Opmerking is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.