Geef jij voorkeur aan advies op de vestiging of op afstand? De keuze is aan jou. Lees meer.

Plan vooruit

Zet op een rij hoeveel (vaste én variabele) uitgaven je denkt te hebben op jaarbasis. Dat is één van de eerste stappen die je moet zetten als je overweegt om eerder te stoppen met werken. Neem alles mee in jouw overzicht. Ben je bijvoorbeeld van plan om veel te gaan reizen tijdens je vervroegde pensioen? Hou daar dan rekening mee. Door al jouw uitgaven op een rij te zetten, zul je zien dat je een behoorlijk kapitaal moet sparen voor ieder jaar dat je eerder wilt stoppen met werken.

Kapitaal opbouwen

Dus: om eerder te stoppen met werken moet je kapitaal opbouwen. Dat kan op verschillende manieren.

  1. Maak een succes van je bedrijf (en verkoop het met winst) Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan en ook niet van toepassing op elk type ondernemer. De zzp’er – bijvoorbeeld in de bouw of ICT – die vooral als freelancer werkt, bouwt moeilijk waarde in zijn bedrijf op. Ondernemers die één of meerdere bedrijfspanden bezitten en/of een indrukwekkend portfolio hebben opgebouwd, kunnen de opbrengst bij bedrijfsbeëindiging gebruiken om eerder te stoppen.
  2. Begin op tijd met sparen en/of beleggen De zzp’er die met name met dienstverlening geld verdient, doet er verstandig aan om periodiek geld opzij te zetten. Verspreid over verschillende jaren spaar of beleg je hierdoor het bedrag bij elkaar dat je nodig hebt. Het helpt ook om jouw hypotheek af te lossen; als je geen hypotheeklasten meer hebt, hoef je die kosten na het stoppen van je bedrijf niet meer te overbruggen.

Lijfrente

Let op: je kunt geen lijfrentebetalingen meer doen in de tijd dat je eerder stopt met werken. Dit heeft ook gevolgen voor toekomstige lijfrente-uitkeringen, op het moment dat je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

Wil jij meer weten over vervroegde pensionering als ondernemer, of ben je benieuwd naar jouw persoonlijke mogelijkheden? De adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep staan altijd voor jou klaar met passend en onafhankelijk financieel advies.

Maak direct een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak