Kan ik als ondernemer eerder stoppen met werken?

Net als iemand in loondienst kun je als ondernemer besluiten om eerder te stoppen met werken. Maar net als voor iemand in loondienst is het dan wel van belang dat je voldoende kapitaal achter de hand hebt om je privé-uitgaven van te kunnen betalen. Hoe langer je voor de wettelijke pensioengerechtigde leeftijd wilt stoppen, hoe groter het kapitaal is dat je nodig hebt om deze periode te overbruggen.

Een paar manieren om eerder te kunnen stoppen:
Maak een succes van je bedrijf en bouw waarde op in je bedrijf. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan en ook niet van toepassing op elk type ondernemer. De zzp’er, bijvoorbeeld bouwvakker, schilder of ICT-er, die met name als freelancer werkzaam is kan lastig waarde in zijn bedrijf opbouwen. Maar die mogelijkheid hebben ondernemers wel die bijvoorbeeld een bedrijfspand, of zelfs bedrijfspanden bezitten of bedrijven die goodwill opbouwen door een mooi klantenbestand op te bouwen. De opbrengst bij bedrijfsbeëindiging kan gebruikt worden om eerder te stoppen.

De zzp’er die met name zijn verdiensten ontvangt door zijn diensten aan te bieden, doet er verstandig aan om geld opzij te zetten en hierdoor een bedrag bij elkaar te sparen of te beleggen. Ook helpt het door de hypotheek af te lossen. Want als je geen hypotheek meer hebt, hoef je ook minder geld te overbruggen voor de hypotheeklasten. Dat is sowieso één van de eerste stappen die je moet zetten: zet op een rij hoeveel vaste en variabele uitgaven je denkt te hebben op jaarbasis. Houd daarbij ook rekening met eventuele extra uitgaven als je bijvoorbeeld van plan bent om veel te gaan reizen als je eerder stopt met werken. Door die uitgaven op een rij te zetten, zal je zien dat je een behoorlijk kapitaal moet sparen om bijvoorbeeld een jaar eerder te stoppen met werken. Laat staan als je een paar jaar eerder wilt stoppen. Houd er ook rekening mee dat in de tijd dat je eerder stopt met werken, je ook geen lijfrente betalingen meer kunt doen. Dit heeft dan ook gevolgen voor toekomstige lijfrente uitkeringen, op het moment dat je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

Maak een afspraak

Ik heb een vraag...

Heb je een vraag? Dan kan je deze stellen via dit formulier. Wij staan graag voor je klaar!

Aanhef: is niet ingevuld.

Naam: is niet ingevuld.

Telefoonnummer: is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

E-mail: is niet ingevuld.

Mijn vraag: is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.