Hoe zijn de kosten koper opgebouwd?

Tot de kosten koper rekenen we de volgende kosten:

• Overdrachtsbelasting. Dit is de belasting die een koper van een woning aan de overheid moet betalen. De overdrachtsbelasting bij een bestaande woning bedraagt meestal 2% over de koopsom.
• Kosten van de notaris. Dit zijn de kosten die de notaris rekent voor het opstellen van de eigendomsakte en de hypotheekakte en voor het passeren van de hypotheek.
• Kosten van hypotheekadvies.
• Kosten van de bankgarantie. De bankgarantie geeft de verkoper de garantie dat 10% van de koopsom betaald wordt, ook als de koop niet doorgaat.
• Taxatiekosten.

Overige kosten die ook regelmatig voorkomen zijn:

• Kosten van de bouwtechnische keuring
• Kosten voor de aanvraag van de NHG (Nationale Hypotheek Garantie)

Al deze kosten lopen op tot enkele duizenden euro’s en bedragen veelal tussen de 4 à 6% van de koopsom.

Wat zijn de mogelijkheden voor starters?

Starters kunnen door de overheidsmaatregelen lastiger een huis kopen. Het afschaffen van de mogelijkheid om bijkomende kosten (overdrachtsbelasting, advieskosten, notariskosten) bij het kopen van een huis in de hypotheek mee te financieren, heeft het kopen van een woning nóg moeilijker gemaakt voor starters. Wat zijn de mogelijkheden?

  1. Eerst sparen, dan een huis kopen. Een starter moet al snel € 10.000,- tot € 12.500,- aan spaargeld hebben voor het kopen van een huis. Maar: voor veel starters is het vaak geen oplossing te wachten tot dat bedrag bij elkaar is gespaard. Als ze niet kopen, zitten ze namelijk vast aan een huurhuis. Door een hoge huur kan het sparen zelfs onmogelijk worden.
  2. Een lening afsluiten voor het betalen van de kosten koper. Dit kan alleen als het inkomen toereikend is. Ondanks de lening moet de starter wel een hypotheek kunnen krijgen. De maandlasten van een lening gaan namelijk ten laste van het maandelijks totaal te besteden bedrag. Hierdoor daalt het bedrag dat er maximaal op het inkomen geleend kan worden.
  3. Ouders kunnen, indien mogelijk, een schenking doen. Jaarlijks mogen ouders ruim € 5.000,- belastingvrij schenken. Als het geld wordt gebruikt voor een eigen woning, kan de schenkingsvrijstelling zelfs oplopen tot ruim €100.000,-. Met hoge schenkingen kan er ook gekozen worden voor een lagere hypotheek. Een schenking biedt dus ook uitkomst als het inkomen niet hoog genoeg is voor het krijgen van een hypotheek.

Spaargeld gebruiken bij het kopen van een huis is verstandig. Op deze manier worden te hoge schulden voorkomen. Toch hoeven starters zich niet te laten weerhouden wanneer er geen spaargeld is. Goed advies inwinnen, is namelijk het verstandigst. Een hypotheek die goed is afgestemd op jouw persoonlijke situatie, zorgt voor zekerheid.

“Door alle fiscale maatregelen van de overheid van de afgelopen jaren, is het steeds lastiger voor starters om een huis te kopen. Hybride-leningen komen dan ook steeds vaker voor. Met hybride bedoel ik ‘een beetje van de bank en een beetje van familie’. Eigenlijk een prima ontwikkeling. Kopers zijn zo minder afhankelijk van één geldverstrekker.” - Van Bruggen Adviseur Peter Kilsdonk uit Veenendaal.

Kijk verder dan het (lage) rentepercentage

Als je een hypotheek afsluit, is de rente heel belangrijk. Immers: hoe lager het rentepercentage, hoe minder je betaalt. Het is echter belangrijk verder te kijken dan de rente bij het aangaan van een hypotheek. Van Bruggen Adviesgroep vergelijkt nagenoeg alle rentes en zoekt naar een geldverstrekker met een scherpe rente én goede voorwaarden.

Wanneer je een hypotheek sluit zonder Nationale Hypotheek Garantie, dan wordt het rentepercentage gebaseerd op hoeveel de lening bedraagt ten opzichte van de waarde van de woning. Daarbij geldt: hoe hoger de lening, hoe hoger de rente. Tijdens de looptijd los je echter af, waardoor de schuld afneemt en deze verhouding steeds gunstiger wordt. Bij verschillende geldverstrekkers wordt de hypotheekrente tijdens de looptijd in jouw voordeel aangepast. Sommige partijen doen dit zelfs geheel automatisch. Er zijn echter ook aanbieders die geen enkele korting toepassen tijdens de duur van de rentevaste periode. Er zijn dus grote verschillen in voorwaarden en dus ook in de rente. Het is zelfs mogelijk dat een aanbieder die bij aanvang een iets hogere rente heeft, gedurende de looptijd alsnog goedkoper uitkomt. Dat is lastig te achterhalen op basis van een rentelijst. Van Bruggen Adviesgroep kan deze berekening voor je verzorgen.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak