De kosten koper meefinancieren in je hypotheek is niet mogelijk. Je kunt namelijk maar 100% van je woningwaarde lenen. Het is dus niet toegestaan om meer te lenen dan dat je woning waard is.
Daarom moet je altijd eigen geld inbrengen als je een woning koopt: minimaal het bedrag van de kosten koper. Dat komt gemiddeld neer op zo’n 4-6% van de aankoopsom. Soms is het iets minder, bijvoorbeeld wanneer je als starter bent vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Soms betaal je fors meer, bijvoorbeeld als belegger. Dan val je namelijk onder het verhoogde tarief aan overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting is dan op zich al 10,4% van de koopsom.
Let op: Het is wél mogelijk om meer dan 100% van je woningwaarde te lenen als je een deel van de hypotheek gebruikt voor energiebesparende maatregelen. Je moet dan wel aantonen dat je het geld dáárvoor gebruikt.
Geld lenen voor de kosten koper gebeurt niet of nauwelijks. Houd er rekening mee dat het altijd verstandig is om iets van eigen geld te hebben als je een huis koopt. Je moet immers ook nog meubels aanschaffen en je kunt natuurlijk altijd onverwachts een financiële tegenvaller voor je kiezen krijgen. Dan is het handig als je wat achter de hand hebt.
Geld lenen voor de kosten koper via een persoonlijke lening kan wel als je inkomen voldoende is, maar het is niet altijd verstandig om te doen. Een andere mogelijke optie is een schenking. Je ouders of andere familieleden of vrienden kunnen jou een bedrag schenken voor de kosten koper. Als de schenking bedoeld is voor de aankoop van je huis, is deze schenking tot een bepaald bedrag vrijgesteld van belasting.
Nee, de kosten koper moet je altijd in één keer betalen op het moment dat je de transportakte ondertekent bij de notaris. Het is dus niet mogelijk om de kosten koper in termijnen te betalen.
Heb jij een beperkt budget voor een woning en vraag je je af hoe je je kansen op een huis kunt vergroten? Wellicht is er een mouw aan te passen. Vraag een gratis gesprek aan met een van onze financieel adviseurs. Die geven je graag persoonlijk advies.
De kosten koper meefinancieren is dan misschien niet mogelijk. Je profiteert wel van een ander voordeel: een deel van de kosten koper is fiscaal aftrekbaar. Dat betekent dat je deze kosten mag aftrekken van je belastbaar inkomen als je belastingaangifte doet. Het gaat dan onder meer om deze kosten:
Geef deze kosten op bij de belastingaangifte over het jaar waarin je de woning hebt gekocht. Dan mag je ze op dat moment aftrekken van je belastbaar inkomen. Dat scheelt een fors bedrag aan belasting.
Je weet nu dus dat je de kosten kopen niet kunt meefinancieren. Wel zijn er diverse manieren om jouw kansen op een koophuis te vergroten, zoals een Starterslening of een schenking. Wil je precies weten hoeveel jij verantwoord kunt lenen en welke opties je hebt? Maak een afspraak!
In een gratis eerste gesprek zoeken onze hypotheekadviseurs precies voor je uit hoeveel hypotheek jij kunt krijgen en wat je mogelijkheden zijn. Maak een afspraak bij jou in de buurt!
Van Bruggen Adviesgroep is sinds 1973 actief als financieel dienstverlener. Onze ruime kennis en ervaring zetten wij graag in om jou van dienst te zijn.
Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.
Van Bruggen Adviesgroep is sinds 1973 actief als financieel dienstverlener. Onze ruime kennis en ervaring zetten wij graag in om jou van dienst te zijn.
Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.