Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Augustus

Nieuws, Blogs, Vlogs

Toon

Wijzigingen studiefinanciering

25 augustus 2015

Per 1 september gaat er veel veranderen voor de, op dat moment startende, studenten van een HBO of een universitaire studie. De studiefinanciering wordt afgeschaft en er komt een lening voor terug. Welke veranderingen worden er nog meer doorgevoerd?

Geen basisbeurs meer
Tot nu toe werd de studiefinanciering omgezet in een gift op het moment dat de student de studie binnen vier jaar had afgerond. Per 1 september is dit niet meer het geval. De basisbeurs wordt afgeschaft en hiervoor komt het studievoorschot in de plaats. De OV jaarkaart en de aanvullende beurs worden nog wel omgezet in een gift wanneer de studie binnen de tijd is behaald.

Hogere aanvullende beurs
Studenten die ouders hebben met een, volgens de richtlijnen, te lage draagkracht krijgen recht op een aanvullende beurs. Vanaf 1 september wordt die beurs ruim €100,- hoger dan de huidige aanvullende beurs. 

Geen bijverdiengrens meer
Vanaf 1 september mogen studenten die onder het nieuwe stelsel vallen, onbeperkt bijverdienen.

Studiekosten niet langer aftrekbaar
Per 1 september is het niet meer mogelijk om collegegeld, kosten voor boeken etc. af te trekken in de aangifte inkomstenbelasting.
(Klik hier voor meer informatie)

Tegoedbon voor bijscholing
Studenten die per 1 september starten met hun studie ontvangen een tegoedbon ter waarde van (ongeveer) €2000,-. Deze bon is te gebruiken voor bijscholing of nascholing en mag vijf tot tien jaar na de studie nog gebruikt worden.

Van elkaar lenen

19 augustus 2015

Om in te spelen op de huidige ’deeleconomie’ heeft Obvion een nieuwe hypotheek geïntroduceerd, de MetElkaarhypohteek. Deze vorm van geld lenen geeft familie en bekenden de mogelijkheid elkaar te kunnen helpen om toch dat droomhuis te financieren.

De MetElkaarhypotheek is een combinatie van een lening bij Obvion en een lening bij familie of bekenden.  Bekenden mogen tot maximaal 40% van de totale hypotheek uitlenen, daarnaast moet dit bedrag vanuit één persoon komen. Er mogen dus geen bedragen van meerdere mensen worden geleend. 

Klik hier om de voorwaarden en uitleg van Obvion te lezen.

Netto maandlasten

11 augustus 2015

Bij het kopen van een woning is het van belang dat u precies weet wat uw netto mandlasten zullen worden. Maar....wat zijn netto maandlasten precies? Wij leggen het u graag uit.

De netto maandlasten zijn de bruto maandlasten verminderd met het belastingvoordeel (de belastingteruggave). Wanneer uw bruto lasten € 1.000,- per maand zijn en uw voorlopige teruggave in verband met de hypotheek € 300,- is, dan kunt u stellen dat de netto lasten € 700,- bedragen.

 

Toegekende kredietaanvragen

04 augustus 2015

Dankzij het herstel van de economie is het voor bedrijven makkelijker om een krediet te ontvangen. In 2013 werden één op de drie aanvragen afgewezen, in 2014 waren dit er minder dan één op de vier.

Dankzij de aantrekkende economie durven banken sneller kredieten te verstrekken. Het verleende krediet wordt veelal gebruikt voor de daadwerkelijke uitbreiding van bedrijven. Dit in tegenstelling tot eerdere jaren, waarin kredieten vooral werden gebuikt om verliezen af te dekken.

Grote en middelgrote bedrijven profiteren van deze ontwikkeling. Helaas blijft het voor kleine bedrijven moeilijk om een krediet te ontvangen.