Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wijzigingen studiefinanciering

Per 1 september gaat er veel veranderen voor de, op dat moment startende, studenten van een HBO of een universitaire studie. De studiefinanciering wordt afgeschaft en er komt een lening voor terug. Welke veranderingen worden er nog meer doorgevoerd?

Geen basisbeurs meer
Tot nu toe werd de studiefinanciering omgezet in een gift op het moment dat de student de studie binnen vier jaar had afgerond. Per 1 september is dit niet meer het geval. De basisbeurs wordt afgeschaft en hiervoor komt het studievoorschot in de plaats. De OV jaarkaart en de aanvullende beurs worden nog wel omgezet in een gift wanneer de studie binnen de tijd is behaald.

Hogere aanvullende beurs
Studenten die ouders hebben met een, volgens de richtlijnen, te lage draagkracht krijgen recht op een aanvullende beurs. Vanaf 1 september wordt die beurs ruim €100,- hoger dan de huidige aanvullende beurs. 

Geen bijverdiengrens meer
Vanaf 1 september mogen studenten die onder het nieuwe stelsel vallen, onbeperkt bijverdienen.

Studiekosten niet langer aftrekbaar
Per 1 september is het niet meer mogelijk om collegegeld, kosten voor boeken etc. af te trekken in de aangifte inkomstenbelasting.
(Klik hier voor meer informatie)

Tegoedbon voor bijscholing
Studenten die per 1 september starten met hun studie ontvangen een tegoedbon ter waarde van (ongeveer) €2000,-. Deze bon is te gebruiken voor bijscholing of nascholing en mag vijf tot tien jaar na de studie nog gebruikt worden.