In Nederland zijn er in elk geval twee wettelijk verplichte verzekeringen. Dat is ten eerste een zorgverzekering. Die moet elke Nederlander hebben. Daarnaast is voor iedereen met een eigen motorvoertuig (een auto, scooter, motor, etc.) minimaal een WA-verzekering verplicht. Dit is de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Daarmee ben je verzekerd als je met jouw voertuig per ongeluk schade veroorzaakt bij een ander.
Daarnaast zijn er verzekeringen die dan misschien niet wettelijk verplicht zijn, maar die wel voor (bijna) iedereen haast noodzakelijk zijn om te hebben. Ook zijn er verzekeringen die in sommige gevallen vereist zijn. We lichten er een paar toe.
Tip: Wil je weten welke verzekeringen verplicht zijn in jouw specifieke situatie? Vraag een vrijblijvende kennismaking aan met een van onze verzekeringsadviseurs. Die zoeken graag uit wat verplichte verzekeringen voor jou zijn én welke andere verzekeringen nuttig zijn.
De particuliere aansprakelijkheidsverzekering is voor bijna niemand een verplichte verzekering (tenzij je bijvoorbeeld jager bent). Wel is deze verzekering zeer aan te raden. Je bent hiermee vaak voor een heel hoog bedrag verzekerd voor dingen waarvoor jij of je kinderen of huisdieren aansprakelijk te houden zijn. Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan soms tot hoge kosten leiden. Wel zo fijn dus om dat af te dekken!
Vanuit de aansprakelijkheidsverzekering wordt het bijvoorbeeld vergoed als je kind per ongeluk een dure vaas laat vallen of als je tegen een auto aanfietst en daarmee schade veroorzaakt. De verzekering kost maar een paar euro per maand, terwijl je er hele forse claims mee kunt afdekken. Zeker een nuttige verzekering dus!
De opstalverzekering dekt schade aan je woning die bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door storm, inbraak, brand of noodweer. Met de opstalverzekering verzeker je de buitenkant van je woning en alles wat aan je woning vastzit. Denk aan de dakpannen, de muren, je gevel en de kozijnen.
Veel hypotheekaanbieders stellen deze verzekering verplicht als je een hypotheek afsluit. Je huis is immers het onderpand voor de hypothecaire lening. Dus als je woning zwaar toegetakeld raakt, lopen zij een risico. Wanneer jij de hypotheek niet kunt terugbetalen, behaalt de bank mogelijk onvoldoende opbrengst uit de woning bij een executieverkoop.
In veel gevallen is het verstandig om een overlijdensrisicoverzekering te nemen als jij een hypotheek afsluit. Als je eigen inkomen of dat van je partner wegvalt bij overlijden is het anders maar de vraag of de achterblijvende partner in zijn eentje de maandlasten kan dragen. Dit geldt zeker als de hypotheek een fors percentage is van de woningwaarde en als je de woning samen met iemand koopt. Geldverstrekkers en NHG stellen een overlijdensrisicoverzekering niet meer verplicht, maar het kan alsnog een verstandige verzekering zijn.
Er zijn verder enkele andere niet-verplichte verzekeringen die wel handig zijn om te nemen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende verzekeringen.
Met een inboedelverzekering dek je schade af aan eigendommen die los in je woning staan. Denk aan apparaten, kleding of dure erfstukken. Als die spullen beschadigen door bijvoorbeeld brand of diefstal, krijg je een bedrag vergoed vanuit de verzekering.
Vrijwel elk Nederlands huishouden sluit deze verzekering af. Je staat er misschien niet bij stil, maar bij elkaar heeft je inboedel vaak een flinke waarde. Het is prettig om die te verzekeren voor het geval er iets gebeurt.
De kosten voor juridische hulp kunnen flink oplopen. In meer situaties dan je denkt, kun je rechtsbijstand nodig hebben. Denk aan een conflict over je dienstverband, een conflict met een aannemer die zijn afspraken niet nakomt of een issue met een webshop die jouw producten niet aflevert.
In zo’n geval is het prettig als je niet zelf voor alle kosten opdraait en ook niet in je eentje hoeft uit te zoeken hoe alles juridisch gezien werkt. Sluit je een rechtsbijstandsverzekering af, dan zijn de kosten voor rechtshulp verzekerd. Je kunt dan kosteloos rekenen op de hulp van een juridisch expert.
Met een reisverzekering ben je verzekerd van hulp op reis. Daarnaast ontvang je een vergoeding voor bepaalde onverwachte kosten tijdens je reis, bijvoorbeeld als je op vakantie in het ziekenhuis belandt of door omstandigheden langer moet blijven. Je kunt kiezen tussen een reisverzekering met dekking in Europa of over de hele wereld. Ook heb je de keuze tussen twee soorten reisverzekeringen: een doorlopende reisverzekering en een kortlopende reisverzekering. Die eerste loopt altijd door; de tweede sluit je af voor één specifieke vakantie.
Let op: Kijk wel van tevoren (samen met een verzekeringsadviseur) wat al vanuit je zorgverzekering en inboedelverzekering wordt gedekt. Je bent anders al snel dubbel verzekerd met een reisverzekering. Onze verzekeringsadviseurs helpen je graag om je premie laag te houden en dubbele dekking te voorkomen.
De WA-verzekering is verplicht voor auto-eigenaren (en ook voor eigenaren van een motor, een scooter of een ander met motor aangedreven voertuig). Maar je kunt naast de WA-dekking ook kiezen voor een uitgebreidere autoverzekering. Bij de WA-verzekering is schade aan je eigen auto niet verzekerd. Als je een nieuwe(re) auto hebt, kan het wel handig zijn om ook dat te verzekeren.
Je hebt dan de keuze voor een beperkt-casco-verzekering of een allrisk-verzekering. Die eerste vergoedt ook schade aan jouw auto bij bijvoorbeeld brand of storm. De laatste vergoedt nog meer soorten schade en geeft bijvoorbeeld ook een vergoeding als er door een aanrijding schade aan jouw eigen auto ontstaat. Voor deze uitgebreidere dekking betaal je uiteraard wel iets meer premie.
Veel van de genoemde verzekeringen zijn schadeverzekeringen. Daarnaast kun je kiezen voor verzekeringen die uitkeren bij een bepaald life-event. Een bekend voorbeeld is de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Die is vooral bedoeld voor zzp’ers. Zij krijgen geen loon doorbetaald als ze (deels) arbeidsongeschikt raken. De verzekering vangt dit op door bij (volledige of gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid een bedrag uit te keren.
Daarnaast kun je bijvoorbeeld denken aan een woonlastenverzekering. Die is bedoeld om je woonlasten betaalbaar te houden door specifiek voor je maandlasten een bedrag uit te keren als je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raakt.
Ook een levensverzekering is een mogelijkheid. Hieronder valt bijvoorbeeld de eerder genoemde overlijdensrisicoverzekering. Daarmee ontvangen je nabestaanden een bedrag als jij komt te overlijden voor een bepaalde datum. Zij kunnen daardoor de vaste lasten blijven betalen.
Of je nu een van de wettelijk verplichte verzekeringen of een andere verzekering wilt afsluiten, schakel daarvoor altijd onafhankelijk verzekeringsadvies in. Onze adviseurs vergelijken het aanbod en de verschillende premies en voorwaarden voor je. Zo sluit je altijd een verzekering af die bij je past én betaal je niet meer premie dan nodig.
Benieuwd welke verzekeringen voor jou verstandig zijn én waar je die voordelig afsluit? Maak een gratis eerste afspraak met een Van Bruggen-adviseur bij jou in de buurt.
Van Bruggen Adviesgroep is sinds 1973 actief als financieel dienstverlener. Onze ruime kennis en ervaring zetten wij graag in om jou van dienst te zijn.
Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.
Van Bruggen Adviesgroep is sinds 1973 actief als financieel dienstverlener. Onze ruime kennis en ervaring zetten wij graag in om jou van dienst te zijn.
Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.