Met welke kosten moet ik rekening houden bij het verkopen van een huis?

Als u een huis gaat verkopen dan zijn daar kosten aan verbonden. De kosten van het opstellen van een taxatierapport, de notaris en de overdrachtskosten zijn meestal voor de koper. De kosten van de makelaar zijn uiteraard voor u als verkoper. De koper heeft namelijk zijn of haar eigen makelaar. Het is niet toegestaan dat een makelaar tegelijkertijd werkt voor de koper én de verkoper, dit in verband met mogelijke belangenverstrengeling.

Makelaarskosten

Van Bruggen Adviesgroep vraagt een percentage van de verkoopprijs van gemiddeld 1,2% inclusief BTW. Daar kunnen nog wel opstartkosten bijkomen. De exacte hoogte van de makelaarskosten is afhankelijk van de werkzaamheden die de makelaar wel of niet verricht.

Kosten voor het aflossen van de hypotheek

Als u vanwege een verhuizing eerder dan afgesproken uw hypotheek wilt stopzetten, dan zijn daar meestal geen kosten aan verbonden. U heeft uiteraard gehoord van de door geldverstrekkers opgelegde boeterente. Maar, alle geldverstrekkers hebben in hun algemene voorwaarden opgenomen dat boetevrij aflossen mogelijk is bij de verkoop van de eigen woning. Gaat u de woning niet verkopen en wilt u toch aflossen, dan kan dat bijna altijd, zonder kosten, tot 10% van de oorspronkelijke hoofdsom. Bij sommige geldverstrekkers kan dat zelfs tot 20%. In uw hypotheekvoorwaarden kunt u teruglezen welk percentage in uw situatie van toepassing is. Een geldverstrekker brengt boeterente in rekening om dat hij toekomstige winsten misloopt. Als de rente op vergelijkbare leningen hoger is dan de rente die u nu betaalt, dan kan de geldverstrekker een nieuwe lening verstrekken tegen een hogere rente. In deze gevallen wordt er daarom meestal ook geen boeterente in rekening gebracht. De geldverstrekker is blij dat u de lening aflost. Er kan bij een nieuwe klant namelijk meer rente gevraagd worden. Een klein aantal geldverstrekkers rekent ook geen boeterente als er afgelost wordt uit eigen middelen. Voorbeelden hiervan zijn Munt Hypotheken en Florius.

Voorbeeld boeterente berekenen

De wijze waarop de boeterente wordt berekend is helaas erg complex en verschilt ook nog eens per geldverstrekker. Voor de financieel adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep is dit dagelijkse kost. Zij helpen u er graag bij. Hier alvast een voorbeeld van het berekenen van een boeterente.

Oorspronkelijke lening van € 250.000. Ingangsdatum 1 januari 2010. Rente: 5,6% rente voor 12 jaar vast. Wens is om op 1 januari 2018 € 60.000 af te lossen. De huidige rente voor een vergelijkbare lening bedraagt 2,2%. Er kan 10% van de hoofdsom per jaar boetevrij afgelost worden: € 25.000 euro is dus boetevrij aflosbaar. Over de resterende € 35.000 is wel boeterente verschuldigd. In dit voorbeeld bedraagt de boeterente (bij benadering): 5,6% - 2,2% = 3,4% over € 35.000 is € 1.190 verschil in rente. Dat is € 99 per maand maal de resterende looptijd van 25 maanden is € 4.760. 

Verbouwingskosten

Veel verkopers kiezen ervoor om hun huis kort voor de verkoop op te knappen om de verkoopprijs te maximaliseren. Wat dat kost, is per situatie verschillend. Het is daarnaast niet altijd zo dat de kosten van opknappen worden terugverdiend. Kopers zijn alleen bereid om meer te betalen als de opknapbeurt ook overeenkomt met hun persoonlijke voorkeuren. Eén ding hebben wij bij Van Bruggen Adviesgroep geleerd de afgelopen jaren: vervang geen badkamer en plaats geen nieuwe keuken om meer voor de woning te kunnen vragen. Het inrichten hiervan is erg persoonlijk en kan meestal beter overgelaten worden aan de nieuwe eigenaren.

Verschil in kosten verkoop en aankoop van een huis

Een exact bedrag of percentage is helaas niet te benoemen, als het gaat om de verschillen tussen de kosten voor het verkopen en de kosten voor het aankopen van een huis. Wat wel geldt is dat de bijkomende kosten bij de verkoop van een huis lager zijn dan de kosten bij de aankoop van een huis. Bij de aankoop van een huis wordt er meestal met 6% aanvullende kosten gerekend. [Link opnemen naar de vraag over de kosten koper]

Waarop kan ik slim besparen?

Door veel zelf te doen kunt u geld besparen, maar kijk wel uit waarop u bespaart. Het verkopen van een woning is complex en waarschijnlijk heeft u weinig ervaring. We geven u graag drie tips.

  1. De kosten van een notaris zijn sinds enkele jaren vrij en onderhandelbaar. Via websites als De Goedkoopste Notaris en Notaristarieven kunt u eenvoudig zelf een goedkopere notaris vinden.
  2. Een taxatie is niet altijd nodig. Als de lening gering is (bijvoorbeeld minder dan 50% van de executiewaarde) in vergelijking met de waarde van de woning, dan kan een WOZ-verklaring ook volstaan.
  3. Meubels, gordijnen en overige roerende goederen die wellicht niet passen in uw nieuwe woning, passen uiteraard goed in de woning die u gaat verkopen. De nieuwe eigenaar heeft er waarschijnlijk wel belangstelling voor. Neem de verkoop hiervan mee in de onderhandeling over de verkoopprijs van de woning.

Contactformulier

Bel mij terug is niet ingevuld.

Aanhef is niet ingevuld.

Naam: is niet ingevuld.

Telefoonnummer: is niet ingevuld.

E-mail: is niet ingevuld.

Opmerkingen: is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.