Hoe profiteer jij van jouw overwaarde? Download ons gratis whitepaper hier.
Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Vergroening van je woning

Voor de meeste huishoudens zijn energielasten, na de hypotheek, de hoogste maandlasten. Het is dus niet zo gek dat er steeds meer geld geïnvesteerd wordt om huizen energiezuiniger te maken. Onder voorwaarden worden er subsidies verstrekt, maar het is ook mogelijk om een hypotheek te krijgen voor uitgaven die met het verduurzamen van je huis te maken hebben. Bovendien mag je energiebesparende maatregelen financieren tot 106% van de waarde van de woning.

Energiebesparende voorzieningen

Door je huis energiezuiniger te maken, draag je actief bij aan een beter milieu. Daarnaast kun je flink besparen op je energierekening. Wil je een hypotheek opnemen voor de extra kosten van een huis? Dan kan dit alleen voor energiebesparende voorzieningen. Een voorwaarde hierbij is wel dat je het geld investeert in verduurzaming van het huis. Hierbij kun je denken aan een warmtepomp, zonnepanelen, vloer- of spouwmuurisolatie of een nieuwe HR-ketel. Deze voorzieningen worden op deze manier financieel aantrekkelijker.

Een hypotheek voor energiebesparende voorzieningen

Zonder energiebesparende maatregelen kom je in aanmerking voor een hypotheek met NHG tot maximaal € 355.000,- (2022). Wil je investeren in energiebesparende voorzieningen? Dan stijgt de NHG-grens naar maximaal € 373.600,- (bedrag 2022). Indien je een Nul-op-de-Meter-woning aankoopt, mag je een bedrag tot € 25.000,- extra lenen op basis van de normale inkomens/lasten-normen. Je hebt namelijk geen, tot zeer lage, energielasten.

Je woning verbouwen

Het restaureren van een huis, het maken van een uitbouw of het plaatsen van bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer, vragen om een flinke financiële investering. Omdat de rente bij een persoonlijke lening veel hoger is door het ontbreken van een onderpand, is het vaak aantrekkelijker om een hypotheek af te sluiten. In vergelijking met een persoonlijke lening zijn de eenmalige kosten wel hoger, waardoor dit bij kleinere bedragen een alternatief kan zijn voor een hypotheek. Bedenk dat de waarde van de woning meestal met minder stijgt dan de kosten van de verbouwing en geldverstrekkers tot maximaal 100% van de waarde van de woning na verbouwing financieren.

Een financieel adviseur kan je ook helpen om naar andere, vaak nog goedkopere oplossingen te kijken. In sommige gevallen kunnen eerdere gedane aflossingen op de hypotheek weer worden opgenomen. Soms is tegen beperkte kosten een extra hypotheek mogelijk als je een verhoogde hypothecaire inschrijving hebt. Ook goed om te overwegen: misschien willen je ouders wel geld lenen. Dat levert vaak een win-win situatie op: de ouders krijgen een hogere rente dan op hun spaargeld en het kind betaalt vaak een iets lagere rente en heeft lagere of geen eenmalige kosten. Je financieel adviseur zet voor jou de mogelijkheden op een rij en kijkt, afhankelijk van de voorwaarden van je huidige geldverstrekker, welke optie goed bij jou past.

Geld vrijmaken voor een hoger besteedbaar inkomen

Als je een eigen huis hebt, zonder of met een kleine hypotheekschuld, dan kun je overwegen om de overwaarde te benutten. De overwaarde bereken je door de hypotheekschuld in mindering te brengen op de waarde van je woning. Die overwaarde komt altijd vrij bij verkoop van je huis, maar je kunt er ook gebruik van maken als je niet wil verhuizen. Je inkomen moet dan wel toereikend zijn om (een deel van) de overwaarde op te nemen. Op die manier kun je extra financiële ruimte voor jezelf creëren.

Andere, duurdere schulden aflossen

Een hypothecaire lening is bijna altijd de goedkoopste vorm om te lenen, doordat je je huis als onderpand geeft. Een doorlopend krediet, persoonlijke lening, huurkoop of rood-staan zijn eigenlijk altijd duurder. Het is dus financieel slim om deze leningen af te lossen door een hogere hypothecaire lening aan te gaan. Het betekent wel dat je overwaarde in je woning moet hebben, omdat geldverstrekkers tot maximaal 100% van de waarde van de woning financieren. Bovendien zal niet elke geldverstrekker bereid zijn om een extra hypotheek te verstrekken als het geld niet gebruikt wordt voor de eigen woning zelf.

Heb je geen eigen woning of (nog) geen overwaarde? Dan kan het oversluiten van je lening alsnog voordeel bieden. Lees hier meer over onze gratis lening overstap service.  

Let op: de rente over deze verhoging is niet aftrekbaar als het geld niet wordt besteed aan de verbetering van je woning.

Maak direct een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak