Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat zijn de voorwaarden voor je hypotheek verhogen?

Een hypotheekverhoging is niet altijd een mogelijkheid. Er gelden een aantal voorwaarden voor je hypotheek verhogen. Natuurlijk kunnen de exacte voorwaarden verschillen per hypotheekproduct. Maar de volgende voorwaarden voor je hypotheek verhogen gelden bij vrijwel elke aanbieder:

  • Je inkomen moet voldoende zijn om de hogere maandlasten te dragen. Hypotheekaanbieders doen een nieuwe inkomenstoets om te bepalen of je de nieuwe, hogere hypotheek kunt betalen. Die inkomenstoets kan een hypotheekverhoging wat lastiger maken als je minder bent gaan werken, net een onderneming bent begonnen, minder verdient dan eerst of als je bijna met pensioen gaat. Je kunt dan mogelijk minder lenen dan gehoopt.
  • Je nieuwe hogere hypotheek mag maximaal 100% van je woningwaarde zijn (of 106% als je de 6% extra gebruikt voor energiebesparende maatregelen). Dit betekent dat je overwaarde bepalend is voor hoeveel je kunt lenen. Let op: je inkomen speelt hierbij ook een rol. Als je niet voldoende verdient om 100% te lenen, is je toetsinkomen leidend voor het maximale leenbedrag.
  • Je moet dus overwaarde hebben. Je kunt alleen méér hypotheek krijgen als je woning op dit moment meer waard is dan je openstaande hypotheekschuld. Dit noem je ‘overwaarde’. Die overwaarde kan zijn ontstaan doordat je woning meer waard is geworden en/of doordat je tussentijds hebt afgelost op je hypotheek.
  • Je hebt op dit moment geen negatieve BKR-registratie. Naast je huidige inkomen, zal de hypotheekaanbieder ook kijken naar schulden die je op dit moment hebt lopen. Heb je een negatieve BKR-registratie op het moment dat je je hypotheek wilt verhogen? Dan zit die registratie je hypotheekverhoging mogelijk in de weg.
  • Je moet je woning opnieuw laten taxeren. Daaruit kan de hypotheekaanbieder afleiden of je woning voldoende waard is op het moment van je hypotheekverhoging. Ga je je woning verbouwen met de hypotheekverhoging? Dan kijkt de taxateur naar wat je woning waard is na de verbouwing. Mogelijk kun je daardoor iets meer lenen.

Verder geldt bij een onderhandse hypotheekverhoging dat je hypotheek voor een hoger bedrag moet zijn ingeschreven bij het Kadaster. Alleen als dat het geval is, kun je een onderhandse verhoging doen. Is dat niet het geval, dan is een tweede hypotheek wellicht een optie. Maar daarover verderop meer!

Wil je weten of jij aan alle voorwaarden voor hypotheek verhogen voldoet en wat jouw opties zijn? Onze hypotheekadviseurs vertellen je graag meer. Vraag een gratis eerste gesprek aan.

Gratis eerste gesprek

Oscar NoorlagLet op: je ontvangt alleen hypotheekrenteaftrek voor de hogere hypotheek als je de hypotheekverhoging gebruikt voor de verbouwing of verduurzaming van het huis waarin je woont. Gebruik je het geld voor andere doelen (zoals je pensioenopbouw of een tweede woning)? Dan heb je geen recht op renteaftrek over dat deel van je hypotheek.

Waarvoor kun je je hypotheek verhogen?

Je kunt meerdere redenen hebben om je hypotheek te verhogen. De belangrijkste bespreken we hieronder.

Je huis verduurzamen

Voor veel huishoudens zijn de energiekosten een hoge maandelijkse kostenpost. Je woning energiezuiniger maken is een goede manier om op die kosten te besparen én om iets goeds te doen voor het milieu. Bij energiebesparende voorzieningen kun je bijvoorbeeld denken aan een warmtepomp, zonnepanelen, vloer- of spouwmuurisolatie of een nieuwe hr-ketel.

Mogelijk kun je voor verduurzaming een subsidie krijgen. Maar het is ook mogelijk om je hypotheek te verhogen voor verduurzaming. Een fijne bijkomstigheid is dat je voor energiebesparende maatregelen maximaal 106% van je woningwaarde (in plaats van 100%) aan hypotheek kunt krijgen.

Je woning verbouwen

Aan verbouwwensen als een nieuwe uitbouw of een andere keuken of badkamer hangt een flink kostenplaatje. Omdat de rente bij een hypotheek lager ligt dan bij persoonlijke leningen, is het vaak aantrekkelijk om je hypotheek te verhogen voor een verbouwing. Je kunt je hypotheek dan verhogen tot maximaal 100% van je woningwaarde ná de verbouwing (mits je inkomen dat ook toelaat).

Geld vrijmaken voor extra besteedbaar inkomen

Heb je een flinke overwaarde op je woning? Dan is het wellicht interessant om die te verzilveren als extra besteedbaar inkomen. De overwaarde komt sowieso vrij als je je huis verkoopt. Maar als je geen verhuisplannen hebt, is je hypotheek verhogen een alternatieve manier om de overwaarde alsnog te benutten. Zo creëer je meer financiële ruimte. Bijvoorbeeld voor toekomstige uitgaven, als aanvulling op je pensioen of om een schenking te doen aan je (klein)kinderen.

Bedenk wel dat je in ieder geval rente moet betalen over deze extra hypotheekverhoging. Bovendien staat er, ook nadat je het extra budget eenmaal opgenomen en verbruikt hebt, nog steeds een hypotheek voor open.

Met je overwaarde andere schulden aflossen

Een hypothecaire lening is bijna altijd de goedkoopste manier van geld lenen, omdat je je huis als onderpand geeft. De maandlasten zijn bij een hypotheek vaak lager dan bij bijvoorbeeld een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Daarom is het soms slim om je hypotheek te verhogen en daarmee andere schulden af te lossen. Het betekent wel dat je overwaarde moet hebben. Bovendien is niet elke geldverstrekker bereid zijn om extra hypotheek te verstrekken als je het geld niet investeert in je woning.

Wat zijn de opties voor je hypotheek verhogen?

Je hypotheek verhogen kun je op twee manieren doen:

  1. Je hypotheek onderhands verhogen. Dit is alleen mogelijk als je hypotheek voor een hoger bedrag staat ingeschreven bij de notaris, bijvoorbeeld omdat je je hypotheek destijds voor méér in het Kadaster hebt laten inschrijven of omdat je inmiddels hebt afgelost op de lening. Je hoeft dan niet opnieuw naar de notaris om tot dat afgesproken bedrag je hypotheek te verhogen.
  2. Een tweede hypotheek afsluiten. Dit houdt in dat je een compleet nieuwe hypotheek afsluit bij dezelfde hypotheekaanbieder. Die hypotheek komt bovenop je lopende hypotheek. Je moet hiervoor opnieuw langs de notaris en de hypotheek wordt gezien als een nieuw hypotheekproduct.

De eerste optie is wat voordeliger en kost minder moeite. Je hoeft er immers niet opnieuw voor langs de notaris en betaalt dus ook niet opnieuw notariskosten. Houd wel rekening met andere bijkomende kosten, bijvoorbeeld voor de verplichte taxatie van je woning en voor het hypotheekadvies.

Bij de tweede optie word je niet beperkt door het bedrag waarvoor je hypotheek is ingeschreven. Mogelijk kun je dus wat meer lenen dan bij een onderhandse verhoging, mits je inkomen dit toelaat.

Onze financieel adviseurs denken graag mee wat jouw opties zijn voor een hypotheekverhoging én waar jij slim aan doet. Vraag een gratis eerste gesprek aan om meer te weten te komen.

Vraag een gratis gesprek aan

Waar doe jij slim aan met je hypotheek?

Vraag je je af of jij aan alle voorwaarden voor je hypotheek verhogen voldoet? Of ben je gewoon benieuwd wat jouw opties zijn om meer financiële ruimte te creëren en of een hypotheekverhoging voor jou verstandig is? Een financieel adviseur kijkt graag met je mee!

Bekijk via onze site waar voor jou het dichtstbijzijnde Van Bruggen-kantoor zit en maak direct een afspraak.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak