Onder welke voorwaarden kan ik mijn hypotheek verhogen?

U kunt een bestaande hypotheek verhogen als u de nieuwe, hogere rentelasten kunt betalen en als de totale lening niet meer is dan 100% van de waarde van de woning (na een eventuele verbouwing). U moet het eigenlijk zien als een nieuwe aanvraag. Er wordt opnieuw gekeken naar uw financiële plaatje. Redenen om de hypotheek te verhogen zijn o.a.:

  1. Vergroening van uw woning.
  2. Verbouwing van uw woning.
  3. Geld vrijmaken om een hoger besteedbaar inkomen te hebben.
  4. Andere, duurdere schulden aflossen.

Vergroening van uw woning


Bij nieuwbouwhuizen ligt de focus sterk op duurzaamheid. Maar ook een bestaande woning kunt u verduurzamen. U kunt er zelfs extra hypotheek of subsidie voor krijgen door in duurzaamheid te investeren. Benieuwd naar de mogelijkheden? Duurzaamheid is niet alleen goed voor het milieu, maar u merkt het ook in de portemonnee. De energielasten zijn na de hypotheek de hoogste maandlast voor de meeste gezinnen. Niet zo gek dus dat wij met z'n allen steeds meer geld investeren in het energiezuiniger maken van ons huis. Onder voorwaarden worden er subsidies verstrekt, maar wist u dat u ook een verhoogde hypotheek kunt krijgen voor uitgaven die met het verduurzamen van uw huis te maken hebben?

Energiebesparende voorzieningen


In de afgelopen jaren is de mogelijkheid om extra kosten bij de koop van een huis in de hypotheek op te nemen geheel vervallen. Er gold én geldt echter wel een uitzondering voor energiebesparende voorzieningen (afgekort EBV). Voorwaarde is wel dat het extra geleende geld echt geïnvesteerd moet worden in verduurzaming van het huis. Daarmee wordt bijvoorbeeld een warmtepomp, zonnepanelen, vloer- of spouwmuurisolatie financieel aantrekkelijker. Maar ook een nieuwe HR-ketel valt daaronder.

Energiebesparende maatregelen in combinatie met NHG


Zonder EBV kunt u in aanmerking komen voor een hypotheek met NHG tot € 265.000. Voor woningen waarin geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen, stijgt de NHG-grens naar maximaal € 280.900. Wilt u weten wat uw financieringsmogelijkheden zijn als u voor energiebesparende voorzieningen kiest? Maak een afspraak met uw adviseur van Van Bruggen Adviesgroep. Er zijn ook mogelijkheden als u niet kiest voor NHG of er niet voor in aanmerking komt. Indien u een aankoop doet van een energie-neutrale woning, mag een bedrag tot € 25.000 extra worden geleend op basis van de normale inkomens/lasten-normen. U heeft namelijk geen tot zeer lage energielasten. Laat u goed informeren over de extra aantrekkelijke mogelijkheden.

Hoe toon ik energiezuinige maatregelen aan?

Bij het kopen van een huis heeft u veel aan het hoofd. Plannen om het huis energiezuiniger te maken worden vaak doorgeschoven naar de toekomst. Hierdoor wordt het niet meegefinancierd. De WEW (uitvoerder van de NHG) heeft ook ingezien dat er weinig gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid om extra te lenen. Om ook actief bij te dragen aan de verduurzaming van huizen hebben ze het traject om extra hypotheek aan te vragen met NHG voor EBV vereenvoudigd. U hoeft alleen nog maar zelf een begroting op te stellen met de specificatie van het bedrag aan EBV. Door uw huis energiezuiniger te maken draagt u actief bij aan een beter milieu en u kunt de energierekening flink drukken. Sta dus zeker stil bij de extra leenmogelijkheden voor het kwalitatief verbeteren van uw huis. Ook zonder NHG geldt de verruiming qua financiering op basis van de waarde van de woning. We bekijken graag samen of we u kunnen helpen met een energiebespaarlening (een losse lening).

Verbouwing van uw woning


Een nieuwe keuken of badkamer kost geld. Ook het restaureren van een woning of het maken van een uitbouwing vragen om een flinke financiële investering. U kunt eerst sparen, maar dat duurt erg lang. U kunt ook een persoonlijke lening afsluiten, maar door het ontbreken van een onderpand is de rente veel hoger.

Geld vrijmaken voor een hoger besteedbaar inkomen 


Heeft u een eigen huis zónder of met een kleine hypotheekschuld? Dan kunt u overwegen om alvast de overwaarde te benutten terwijl u comfortabel blijft wonen waar u woont. De overwaarde van uw huis berekent u met behulp van de volgende som: de waarde van uw woning minus de eventuele hypotheekschuld. De overwaarde van uw woning komt altijd vrij bij verkoop van uw huis. Wilt u niet verhuizen, maar wel gebruik maken van uw overwaarde, dan dient uw inkomen toereikend te zijn om (een deel van) de overwaarde op te nemen. Zo kunt u bijvoorbeeld wat extra financiële armslag creëren voor onderhoud of verbouwing van uw woning of de aanschaf van een nieuwe auto. Ook is het fiscaal vaak een stuk voordeliger om al bij leven een deel van uw vermogen te schenken aan uw (klein)kinderen. We bekijken graag uw mogelijkheden om de overwaarde van uw huis zo goed mogelijk te gebruiken en dat ook voor de belasting zo goed mogelijk te doen.

Andere, duurdere schulden aflossen


Lenen kan op veel verschillende manieren. Doordat u uw huis als onderpand geeft, is een hypothecaire lening (bijna) altijd de goedkoopste vorm om te lenen. Een doorlopend krediet, persoonlijke lening, huurkoop of rood-staan zijn altijd duurder. Het is dus financieel slim om deze leningen af te lossen door een hogere hypothecaire lening aan te gaan. Let wel op, dat de rente over deze verhoging niet aftrekbaar is als het geld niet besteed is aan verbetering van de eigen woning.

Ik heb een vraag...

Heeft u een vraag? Dan kunt u deze stellen via dit formulier. Wij staan graag voor u klaar!

Aanhef: is niet ingevuld.

Naam: is niet ingevuld.

Telefoonnummer: is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

E-mail: is niet ingevuld.

Mijn vraag: is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.