Afspraak maken? Tijdens de coronacrisis gaat onze dienstverlening gewoon door. Maak gebruik van ons financieel advies op afstand. Lees meer.

Registratie
Bijna alle leningen die afgesloten worden, staan verplicht geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel. De hoogte van de leningen die bij het BKR geregistreerd staan, is van invloed op de hoogte van het hypotheekbedrag dat je kunt lenen.

Codering
Er wordt door het BKR ook bijgehouden of je de leningen op tijd afbetaalt. Betaal je niet volgens afspraak, dan krijg je een achterstandscodering (een A-codering). Deze codering blijft tot vijf jaar na het aflossen van de betreffende lening staan. Met een A-codering is het lastig, maar niet onmogelijk, om een hypotheek af te sluiten.

Welke leningen worden door BKR geregistreerd?

Leningen die bij het BKR geregistreerd staan zijn: hypotheken, salariskredieten, persoonlijke leningen, doorlopende kredieten, winkelpassen, creditcards, effectenlease en afbetalingen bij warenhuizen. Niet geregistreerd staan studieleningen bij het DUO (studieschulden) en onderhandse leningen.

Hoe beïnvloeden BKR-geregistreerde leningen mijn maximale hypotheek?

Heb je een lening lopen naast een hypotheek, dan betekent dit dat je hiervoor maandelijks rente en aflossing betaalt. Daardoor houd je minder geld over van je netto maandsalaris om uit te geven aan een nieuwe hypotheek. Heb je een lening van bijvoorbeeld € 10.000 dan kun je waarschijnlijk € 30.000 tot € 55.000 minder hypotheek krijgen dan zonder die lening (afhankelijk van de soort lening en de rekenregels van de geldverstrekker).

Hoe beïnvloedt een BKR codering mijn maximale hypotheek?

Binnen de termijn van vijf jaar dat de codering blijft staan, is het dus heel moeilijk om een hypotheek te krijgen. Toch zijn er soms wel mogelijkheden. Volgens de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen die de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) afgeeft, is het bij bepaalde A-coderingen mogelijk om tot financiering over te gegaan. Het opstellen van een schriftelijke, plausibele verklaring kan soms ook een uitkomst bieden. Als je een aannemelijke oorzaak kunt aandragen en kunt aantonen dat de kans op herhaling minimaal is, dan zijn geldverstrekkers wellicht toch bereid om een hypotheek te verstrekken. In alle gevallen geldt, doe geen aanvraag zonder een deskundige te raadplegen. Laat je vakkundig adviseren door een professional.

Maak direct een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak