Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

De belangrijkste punten uit de Miljoenennota voor woningeigenaren

Prinsjesdag had dit jaar een positieve toon, met de verwachting dat veel Nederlanders er volgend jaar in koopkracht op vooruitgaan. Maar het was niet alleen positief, omdat er veel onzekerheden zijn vanuit het buitenland, die Nederland economisch kunnen treffen. Wij zetten een paar belangrijke zaken uit de Miljoenennota op een rij, die verband houden met de eigen woning.

Versneld naar twee belastingschijven

Het kabinet stapt versneld over op twee belastingschijven. Volgend jaar (in plaats van in 2021) zijn er nog twee belastingtarieven:

• 37,35% voor een belastbaar inkomen tot en met € 68.507
• 49,50% voor het belastbaar inkomen boven de € 68.507

Vooral de hogere inkomens profiteren van de nieuwe belastingschijven, maar ook de lagere en middeninkomens gaan er veelal op vooruit, omdat zij juist profiteren van hogere heffingskortingen.

Hypotheekrenteaftrek hoge inkomens omlaag

Vorig jaar was al aangekondigd dat de maximale hypotheekrenteaftrek voor hoge inkomens met 3% omlaag gaat (in plaats van de huidige 0,5%). Dat betekent dat in 2020 de maximale hypotheekrenteaftrek nog maar 46% zal zijn (tegenover 49% nu).

Voorbeeld:

Iemand met een hoog inkomen, een hypotheek van € 400.000 en een rente van 3%, betaalt € 12.000 rente per jaar. In 2020 gaat de netto maandlast met € 30 omhoog. Afhankelijk van de exacte hoogte van het inkomen wordt dit (voor een deel) gecompenseerd door de verlaging van de belastingtarieven.

Verlaging eigenwoningforfait

Het kabinet verlaagt het eigenwoningforfait van 0,65% naar 0,60% voor woningen met een WOZ-waarde tussen € 75.000 en € 1.080.000. Dat komt neer op een daling van ruim 7%. In feite is deze verlaging grotendeels een sigaar uit eigen doos, doordat de huizenprijzen gemiddeld met ongeveer 7% stijgen, waardoor het eigenwoningforfait per saldo ongeveer gelijk blijft.

Stimulering woningmarkt

Het kabinet stelt € 2 miljard ter beschikking om ervoor te zorgen dat starters en middeninkomens sneller een woning kunnen vinden. Woningcoöperaties worden gestimuleerd om meer huurwoningen te bouwen en daarnaast wordt geld uitgetrokken voor de bouw van betaalbare woningen in gebieden waar grote behoefte is aan extra woningen. Onder andere om de gevolgen van de stikstofuitspraak op te vangen, die er op dit moment voor zorgt dat veel projecten stilliggen.

Maak direct een afspraak