Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Twintigers wachten langer met het kopen van een huis

Volgens het Kadaster kopen twintigers in verhouding minder vaak een woning dan voor de crisis. Het Kadaster vermoedt dat twintigers en dertigers langer sparen voordat ze een huis kopen.

Het aandeel jongeren tot en met 25 jaar dat een woning koopt wordt steeds minder en herstelde nauwelijks na de crisis. Voor de crisis kochten zij 17 woningen per 1000 inwoners, in 2016 was dit 12. In de groep 26 tot en met 30 jaar daalde tussen 2007 en 2013 het aandeel van 32 naar 20 per 1.000, in de afgelopen jaren is het aandeel gestegen naar 31 woningen per 1.000 inwoners. De leeftijdsgroep van 31 tot en met 35 jaar is de enige groep waar het aandeel in 2016 hoger lag dan in 2007.

Huurverhoging per 1 juli

Financieel gezien zitten er veel voordelen aan kopen in vergelijking met huren. Bij huren gaat het volledige bedrag van uw huur naar de verhuurder. Bij kopen betaalt u rente en aflossing aan de bank. Maar die aflossing betaalt u feitelijk aan uzelf, want door de aflossing neemt uw vermogen toe. Per 1 juli gaan voor veel huurders in de sociale huursector de huren weer omhoog. De maximale huurverhoging is vastgesteld door de overheid en bedraagt 2,8% voor huishoudens met een inkomen tot en met € 40.349,-. De stijging voor inkomens daarboven is zelfs 4,3%.

Mogelijkheden

Dat kopen financieel interessant is, maakt nog niet dat iedereen ook makkelijk kan kopen. Vooral jongeren hebben vaak flexibele arbeidscontracten en beperkt spaargeld waardoor een hypotheek soms niet mogelijk is.

Toch kan het interessant zijn uw situatie eens goed onder de loep te laten nemen en te bekijken wat voor u de hypotheekmogelijkheden zijn. Misschien kan een starterslening, NHG of wat financiële hulp van ouders uitkomst bieden.

Maak een afspraak