Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wachten op rentebesluit ECB na hogere inflatie eurozone

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Er waren afgelopen week iets meer hypotheekrente-wijzigingen dan de week ervoor, maar het zijn er nog steeds niet veel. De gemiddelde hypotheekrentes stegen slechts heel licht. Aanstaande donderdag komt de Europese Centrale Bank (ECB) met een rentebesluit. Beleggers verwachten nog steeds een renteverlaging van 0,25%. Maar er is wel meer onrust ontstaan onder beleggers, omdat de voorlopige inflatiecijfers over mei een stijging laten zien naar 2,6%. In maart en april was de inflatie 2,4%. Beleggers hadden wel een lichte stijging verwacht naar 2,5%, maar 2,6% is een tegenvaller.

Gemiddelde renteontwikkeling juni 2023 - juni 2024

Rentes op financiële markten stijgen

De afgelopen weken hadden beleggers nog de verwachting dat de ECB haar rente in juni met 0,25% of misschien zelfs met 0,5% zou verlagen. De ECB suggereerde dat de inflatie goed op weg was richting de doelstelling om rond de 2% te blijven. Het rentebeleid had zijn werk gedaan en er zou ruimte ontstaan voor enkele renteverlagingen in 2024.

Beleggers zullen nu met veel spanning kijken naar het rentebesluit, waarbij de verwachting wel is dat de ECB haar rente met 0,25% zal verlagen. Vooral de toelichting op het rentebesluit is belangrijk. Wat gaat de ECB zeggen over de tegenvallende inflatiecijfers en welke impact heeft dat voor het aantal renteverlagingen in 2024? Voor beleggers was al duidelijk dat er in juli geen verdere verlaging komt. Maar hoe zit dat na de zomer?

Ook de het kerninflatiecijfer in de Verenigde Staten (VS) over de maand april viel met 2,8% hoger uit dan verwacht. Er was gerekend op een daling ten opzichte van de maand maart, maar de kerninflatie bleef in maart gelijk. De kans op een renteverlaging door de centrale bank van de VS, de Fed, in juni lijkt daarmee helemaal verkeken. Grote vraag is wanneer de Fed wel gaat verlagen en hoe vaak in 2024.

Door de tegenvallende inflatiecijfers liepen de rentes op de financiële markten op. Het kan zijn dat veel geldverstrekkers deze week nog aankijken wat de ECB precies gaat zeggen en hoe de rentes op de financiële markten hierop reageren. Maar de kans is groot dat meerdere geldverstrekkers deze week of volgende week hun hypotheekrentes verhogen.

Gemiddelde kapitaalmarkt en hypotheekrente

In de grafiek toont de oranje lijn de rente op de kapitaalmarkt voor Nederlandse staatsleningen van 10 jaar vast. Op de rechter-as staan de bijbehorende waardes.

De blauwe lijn laat de ontwikkeling zien van de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast met NHG. Op de linker-as staan de bijbehorende waarden.

Het verschil tussen de waarden op de linker-as en de rechter-as is het gemiddelde verschil tussen deze twee rentes in 2023.