Je huis verkopen met verlies betekent dat je je woning voor minder verkoopt dan de koopsom die jij er zelf voor hebt betaald. Nog vervelender is het als je na de verkoop van je huis een restschuld overhoudt. Dit betekent dat je woning minder oplevert dan de openstaande hypotheekschuld op het huis. Dit kan gevolgen hebben voor de aankoop van een ander huis én voor je hypotheekmogelijkheden. Of dit het geval is en hoe dat zit? Onze financieel experts praten je bij.
Je huis verkopen met verlies, hoe zit dat?
In het ideale scenario houd je bij het verkopen van je huis een overwaarde over: je woning brengt meer op dan de openstaande hypotheekschuld. Dat extra geld kun je in je nieuwe woning investeren, waardoor je minder hypotheek nodig hebt. Máár soms is er sprake van je huis verkopen met verlies. Er zijn twee situaties mogelijk als je je huis moet verkopen met verlies:
- Je woning levert minder op dan de aankoopprijs die jij hebt betaald, maar er is géén restschuld. Je openstaande hypotheekschuld is namelijk lager dan het bedrag dat je voor de woning krijgt. In dat geval is er geen nood aan de man. Je houdt dan misschien geen mooie overwaarde aan het huis over, maar kunt financieel gezien wel met een schone lei starten in je volgende huis.
- Je verkoopt je woning met een restschuld. Het huis levert minder op in de verkoop dan wat je er zelf voor hebt betaald én de verkoopsom ligt ook onder je openstaande hypotheek. Dit betekent dat je zelf een bedrag moet toeleggen om de hypotheek te kunnen aflossen. Of dat grote gevolgen heeft voor je financiële situatie, verschilt per situatie en hangt natuurlijk ook af van de grootte van je restschuld.
Tip: Als je overweegt om je huis te verkopen met een restschuld, adviseren we je om altijd eerst contact op te nemen met de geldverstrekker. Onze hypotheekadviseurs kunnen je hier goed bij helpen. Soms is de geldverstrekker bereid om mee te denken over een regeling.
Waar moet je op letten bij je huis met verlies verkopen?
Als je je huis met verlies gaat verkopen, check dan altijd van tevoren of je een eventuele restschuld kunt betalen. Houd er rekening mee dat een restschuld ook je maximale hypotheek voor een nieuwe woning zal drukken én dat het je hogere maandlasten oplevert.
Er zijn grofweg zes situaties mogelijk als je je huis met verlies en met een restschuld verkoopt:
- Je lost de restschuld direct af met eigen geld na de verkoop van het huis.
- Je ontvangt een schenking en lost daarmee de restschuld op je huis in één keer af.
- Je sluit een consumptief krediet of een lening bij familie of vrienden af om de restschuld mee af te lossen. Voor die lening betaal je nog wel een tijdje maandlasten (vaak meer dan bij een hypotheek).
- Je restschuld wordt (deels of volledig) kwijtgescholden omdat je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie hebt en aan de voorwaarden voor kwijtschelding voldoet.
Uiteraard kun je er ook voor kiezen om – als je de maandlasten kunt dragen – in je huidige woning te blijven wonen om verkoop met verlies te voorkomen. De restschuld zit dan in het huis en je hoeft hier niet direct zelf een bedrag voor op te hoesten. Het kan dan helpen als je tussentijds aflost op je hypotheek, waardoor je restschuld daalt.
Let op: je kunt soms maar tot een bepaald bedrag boetevrij aflossen per jaar. Overigens is er vaak wat meer mogelijk als er sprake is van een restschuld, zeker bij de huidige rentestand. Check bij je adviseur hoe dit zit voor jouw hypotheek.
Woning verkopen met verlies bij een NHG-hypotheek
Als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt en je woning gedwongen moet verkopen met verlies, dan denkt NHG mee over de mogelijkheden. Onder sommige voorwaarden is NHG zelfs bereid om de restschuld deels of volledig over te nemen. Je blijft dan niet met een restschuld zitten. Dit is een van de voordelen van een NHG-hypotheek; het biedt een vangnet voor dit soort situaties.
Meer weten over je huis verkopen (met of zonder restschuld)?
Heb jij plannen om je huis te verkopen? Weet je dat er een restschuld op je huis rust of ben je bang dat je voor een restschuld komt te staan? Onze makelaars kunnen je uitstekend helpen bij de verkoop van je woning en onze financieel adviseurs geven je passend advies over jouw restschuld en financiële opties.
Hulp nodig? Neem contact op met een kantoor van Van Bruggen bij jou in de buurt. Dan maken we vrijblijvend kennis en kijken we hoe we jou kunnen helpen.