Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Hoeveel courtage rekent een verkoopmakelaar?

Je kunt een makelaar inschakelen voor de verkoop van je woning of juist om een nieuwe woning aan te kopen. Beide makelaars rekenen een courtage. Laten we beginnen bij de verkoopmakelaar. Het courtage van een verkoopmakelaar is meestal een percentage van de verkoopprijs. Hoe beter de makelaar je woning dus verkoopt, hoe meer courtage je betaalt. Maar sommige makelaars werken met een vast bedrag en geven daarbij eventueel aan dat ze bij een hogere verkoopprijs een wat hoger percentage courtage ontvangen.

Het tarief hangt natuurlijk ook af van wat de verkoopmakelaar voor je doet. Vooraf kun je met de makelaar afstemmen wat je aan hem of haar overlaat en wat je zelf kunt doen. Verkoopmakelaars kunnen onder andere het volgende voor je doen bij de verkoop van je huis:

  • advies geven over een passende verkoopprijs voor je woning;
  • een strategie bepalen om je woning goed in de markt te zetten;
  • foto’s maken voor de brochure en voor op Funda en andere verkoopsites;
  • een professionele plattegrond van de woning opstellen;
  • je woning op de juiste plekken (online en offline) promoten;
  • bezichtigingen inplannen en begeleiden;
  • onderhandelen met geïnteresseerden die een bod uitbrengen;
  • jou adviseren over een passend bod om te accepteren;
  • de koopakte opstellen.

Opstartkosten voor de verkoopmakelaar

Bij sommige verkoopmakelaars betaal je opstartkosten voor een aantal makelaarstaken. Dit zijn kosten voor onder andere de fotografie van je woning, het maken van een plattegrond en het plaatsen van de woning op Funda en andere websites. Vaak betaal je voor die kosten direct aan het begin van het verkooptraject. Sommige kantoren tellen die kosten op bij de eindfactuur.

Oscar NoorlagLet op: Het makelaarscourtage is soms afhankelijk van hoe de woningmarkt op dit moment is. Is jouw huis moeilijk verkoopbaar of is de markt minder gunstig? Dan is de makelaar hier mogelijk meer tijd aan kwijt. Hij of zij kan dan een hoger tarief rekenen.

Hoeveel courtage rekent een aankoopmakelaar?

Ook als je een woning aankoopt, is het verstandig om een makelaar in te schakelen. Dat is in dit geval een aankoopmakelaar. Diegene kan bijvoorbeeld kritisch meekijken naar woningen die je wilt bezichtigingen, kan clausules en documenten doornemen en kan je advies geven over een passend bod op de woning. Ook doet de aankoopmakelaar de onderhandelingen voor je. Wat nog een pluspunt is? Aankoopmakelaars zijn vaak als een van de eersten op de hoogte van nieuw woningaanbod. Daardoor kunnen ze je vaak snel wijzen op nieuwe woningen.

Je kunt aan het begin van het traject met de aankoopmakelaar afspraken maken over wat de makelaar wel en niet voor je doet. Hoeveel courtage de makelaar rekent, hangt af van wat je wel en niet uitbesteedt aan de aankoopmakelaar. Veel aankoopmakelaars werken met een vast bedrag als courtage. Ook een percentage van het aankoopbedrag komt weleens voor. Verder zie je ook wel dat makelaars een percentage van het onderhandelingsresultaat als courtage rekenen.

Courtage makelaar 2023

Wat we bij Van Bruggen Adviesgroep als makelaarscourtage in 2023 rekenen? We stemmen de prijs altijd af op waar je ons precies voor inschakelt en wat je zoekt. In het eerste gesprek krijg je van ons een heldere prijsopgave, zodat je precies weet wat je kunt verwachten.

Oscar NoorlagTip: Er bestaan overigens ook andere makelaars dan verkoop- en aankoopmakelaars. Denk aan verhuurmakelaars, taxateurs en online makelaars. Welke makelaar je ook kiest, check altijd of diegene is aangesloten bij een branchevereniging. Dan ben je zeker van kwaliteit. De makelaars van Van Bruggen Adviesgroep zijn bijvoorbeeld lid van VastgoedPRO.

Makelaarscourtage, makelaarsprovisie of makelaarskosten?

Makelaars gebruiken meestal de term “courtage” of “makelaarscourtage”. Maar soms zie je ook synoniemen voorbijkomen als “makelaarsprovisie”, “makelaarskosten” of “makelaarstarieven”. Laat je hoe dan ook goed informeren over wat wel en niet in de prijs inbegrepen is. Maak er samen afspraken over op papier. Daarmee voorkom je vervelende discussies of hogere facturen dan verwacht achteraf.

Kennismaken met een makelaar?

Ben je benieuwd hoe een makelaar jou kan helpen bij de aan- of verkoop van je woning? En wat jij zoal aan makelaarscourtage kwijt bent? Onze makelaars maken graag kennis met je. Gratis en vrijblijvend! In het eerste gesprek laten ze je ook weten hoe ze je kunnen helpen en wat dat kost.

Plan direct een afspraak met een makelaar van Van Bruggen Adviesgroep bij jou in de buurt. Die vertelt je graag meer.

Maak direct een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak