Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Je huis verkopen en terughuren, hoe werkt dat?

Stel: je hebt geen al te hoog spaarsaldo, maar hebt wel een flink bedrag in de stenen zitten. Oftewel: er rust een grote overwaarde op je huis. Dat geld komt in principe alleen pas vrij als je gaat verhuizen, en laat je nu net geen verhuisplannen hebben.

Gelukkig zijn er dan ook andere mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om een tweede hypotheek af te sluiten of om je bestaande hypotheek te verhogen. Ook een opeethypotheek, een speciaal hypotheekproduct voor 60- of 65-plussers, is een optie. Een nadeel is dat je hiermee vaak maar voor een beperkt deel je overwaarde kunt inzetten en dan zijn je mogelijkheden voor een extra hypotheek vaak beperkt. In zo’n geval is je huis verkopen en terughuren een alternatief.

Het werkt als volgt. Je verkoopt je woning aan een beleggingsorganisatie en die verhuurt de woning aan jou terug. Je ontvangt van die instantie een deel van de overwaarde. Jij behoudt het recht om hier te blijven wonen. Wel moet je daarvoor maandelijks een bedrag aan huur betalen. Daar staat tegenover dat de opkopende organisatie het onderhoud van je woning doet.

Oscar NoorlagGoed om te weten: Deze constructie wordt ook wel sale and lease back genoemd. Je ontvangt bij deze constructie meestal zo’n 70-90% van de overwaarde van je huis.

Lees ons gratis whitepaper over overwaarde

Wil jij je overwaarde verzilveren? Daar zijn diverse mogelijkheden voor! Wij zetten ze voor je op een rij in het whitepaper ‘Overwaarde gebruiken: wat kun je ermee?’. Download het whitepaper gratis.

Download het whitepaper

 

Overwaarde whitepaper downloaden

Woning verkopen en terughuren, hoe voordelig is dat?

Er kleven wel wat nadelen aan je woning verkopen en terughuren. Eén daarvan is dat de opkoper van je woning niet de volledige waarde van je woning wil betalen. Daar staat tegenover dat het risico op waardedaling van je huis bij de koper ligt; jij hebt er dus geen last van als je woning in waarde daalt. Maar omdat de koper dat risico loopt, krijg je wel een lager bedrag voor de verkoop van je woning.

Bijna altijd is het daarom financieel gezien voordeliger om je woning te verkopen en ergens anders te gaan wonen (in een goedkopere koopwoning of in een huurwoning). Je verzilvert daarmee de overwaarde; dit bedrag komt direct beschikbaar. Zo houd je mogelijk een mooi bedrag over. Alleen als je erg gehecht bent aan je woning en hier graag wilt blijven wonen, kun je vandaaruit natuurlijk de voorkeur geven aan de terughuurconstructie.

Rekenvoorbeeld

Dit voorbeeld laat beter zien hoe voordelig of niet je huis verkopen en terughuren is.

Henk en Lea zijn 67 en 69. Ze zijn allebei met pensioen. Hun hypotheek is volledig afgelost en ze leven op dit moment van de AOW en van een klein werkgeverspensioen. Dat is alleen maar net aan voldoende om van rond te komen.

Hun huis is op dit moment € 350.000,- waard. Omdat de volledige hypotheek is afgelost, is dit hele bedrag overwaarde. Henk en Lea besluiten om het huis te verkopen en terug te huren. De opkoper betaalt hen 80% van de marktwaarde, dus € 280.000,-. Dit bedrag ontvangen Henk en Lea in één keer.

Wel moeten ze elk jaar huur betalen aan de opkoper. Dat is in hun geval ieder jaar 5% van de verkoopopbrengst, dus € 280.000,- x 5% = € 14.000,-. Daar komen nog eenmalige kosten bij voor de verkoop aan de opkoper. In hun geval zijn die 1,5% van de opbrengst, dus € 280.000,- x 1,5% = € 4.200,-.

Kortom: al met al ben je een flink deel van je overwaarde kwijt: je verliest 20% van de marktwaarde, betaalt een fors bedrag aan huur en maakt ook nog eenmalige verkoopkosten. Dat maakt je woning verkopen en terughuren financieel gezien niet altijd voordelig.

Welke keuze je ook maakt, maak altijd een goed plan voor hoe je de overwaarde gaat gebruiken. Zeker als het gaat om een pensioenaanvulling. Een van onze financieel adviseurs geeft je hier graag persoonlijk advies over. Vraag een gratis eerste gesprek aan.

Maak een afspraak

Huis verkopen en terughuren in 2024? Let hierop!

Kies je voor je huis verkopen en terughuren in 2024? Houd dan ook rekening met het volgende:

  • Het bedrag aan overwaarde dat je krijgt uitgekeerd, valt onder je vermogen in box 3. Hier betaal je dus vermogensbelasting over. Dit betekent dat je belasting betaalt over het totale bedrag dat boven de vrijstellingsgrens van € 57.000,- (voor één persoon) of € 114.000,- (voor fiscaal partners) uitkomt (die grenzen gelden in 2024). Al met al is dat een fors bedrag aan belasting.
  • Door de kosten voor huur is de overwaarde vaak binnen bijvoorbeeld 10-20 jaar op. Als je aanvullende plannen hebt (zoals een reis of caravan kopen) kan het al helemaal hard gaan. Het is belangrijk dat je tegen die tijd alsnog genoeg geld hebt om je vaste lasten te betalen of dat je een plan maakt voor hoe je het daarna aanpakt. Ga daarom altijd met een financieel adviseur in gesprek voor een financiële planning voordat je voor deze constructie kiest.
  • Er zijn diverse aanbieders voor je woning verhuren en terughuren. Elk van hen heeft weer andere tarieven en voorwaarden. Vergelijk die altijd goed voordat je een keuze maakt voor één specifieke aanbieder. Lees ook de kleine lettertjes goed door.
  • Je betaalt vaak meer huur dan wat je eerder aan hypotheeklasten betaalde. Je maandlasten gaan dus omhoog.

Kortom: hoe voordelig is het?

Financieel gezien kleven er wat nadelen aan je huis verkopen en terughuren. Je krijgt maar een deel van de overwaarde, betaalt alsnog een relatief hoog bedrag aan huur en loopt het risico dat na een tijdje het bedrag aan overwaarde volledig uitgegeven is. Ook omdat de huur die je betaalt, vaak een stuk hoger ligt dan je huidige hypotheeklasten. Het is sowieso belangrijk om een goed plan te hebben voor als het volledige bedrag aan overwaarde straks op is.

In dat opzicht is het voordeliger om je overwaarde te verzilveren via een tweede hypotheek of een hypotheekverhoging. Is dat voor jou lastig? Dan kun je ook overwegen om te verhuizen naar een voordeligere koopwoning of naar een huurhuis. Daardoor komt je overwaarde ook in één keer vrij.

Je huis verkopen en terughuren kan wel interessant zijn als je liever niet verhuist, maar wel je overwaarde goed kunt gebruiken en niet in aanmerking komt voor extra hypotheek. Dan biedt deze constructie je de mogelijkheid om hier te blijven wonen en toch je overwaarde op te nemen.

Win altijd advies in bij een financieel adviseur

De keuze om je woning te verkopen en terughuren heeft nogal wat financiële consequenties. Schakel daarom altijd financieel advies in als je deze constructie overweegt.

Onze adviseurs kunnen een financiële planning met je opstellen, zodat je zeker weet dat je nu en later goed zit.Plan een gratis afspraak en ontdek wat jouw opties zijn.

Maak een gratis afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak