Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Duurzaam gescheiden, wat houdt dat in?

Als je duurzaam gescheiden bent, wonen jullie niet meer bij elkaar, maar is van een officiële scheiding geen sprake. Dat wil zeggen: jullie zijn niet naar de rechter gegaan om de scheiding officieel te regelen met een echtscheidingsconvenant. Wel is jullie intentie om niet meer samen te gaan wonen.

Jullie blijven bij een duurzame scheiding fiscaal partners en toeslagpartners. Dat betekent dat jullie nog steeds samen belastingaangifte doen en toeslagen ontvangen. Financieel zijn jullie dus nog van elkaar afhankelijk.

Wat is het verschil tussen gescheiden en duurzaam gescheiden?

Als je officieel gescheiden bent, dan is dat door de rechter vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Daarin hebben jullie afspraken gemaakt over bijvoorbeeld de verdeling van jullie bezittingen, wat er met het huis gebeurt en hoe jullie je vermogen en schulden onder elkaar verdelen. Vanaf nu zijn jullie geen toeslagenpartners en fiscaal partners meer, en staan jullie dus op elk vlak financieel op eigen benen.

Duurzaam gescheiden zijn verschilt van gewoon gescheiden zijn, in die zin dat je na een duurzame scheiding nog wel fiscaal partners en toeslagpartners bent. Jullie mogen dan wel apart wonen, de scheiding is niet officieel gemaakt door de rechter. Jullie doen nog steeds samen aangifte inkomstenbelasting en ontvangen samen de toeslagen. Hoe jullie die onderling verdelen, is iets waar jullie samen beslissingen over moeten (blijven) nemen.

De voordelen van duurzaam gescheiden zijn

In een aantal situaties kan duurzaam gescheiden zijn voordelen hebben. Dat geldt bijvoorbeeld als jullie bij een officiële scheiding voor lastige financiële situaties komen te staan. Bijvoorbeeld als:

  • …jullie allebei mede-eigenaar zijn van een onderneming;
  • …als één van jullie verschillende ondernemingen en rechtsvormen heeft;
  • …als één van beide partners veel minder verdient dan de ander terwijl jullie wel samen een gezin runnen.

Het kan dan prettig zijn om nog steeds samen belastingaangifte te doen of toeslagen te ontvangen. Dat voorkomt veel uitzoekwerk, lastige financiële beslissingen of nadelen voor één van beide.

Een ander voordeel van duurzaam gescheiden zijn, is dat het veel tijd en kosten bespaart. Als jullie na de scheiding nog steeds prima met elkaar omgaan, kan het ook om die reden een aantrekkelijk scenario zijn.

Zijn er ook nadelen?

Besef wel dat duurzaam gescheiden zijn niet altijd voordelig uitpakt. Hypotheekaanbieders zijn vaak soepeler bij een nieuwe hypotheekaanvraag als je officieel gescheiden bent. Daarom kan het lastiger worden om een huis te kopen als je de scheiding niet officieel hebt gemaakt.

Verder is er natuurlijk het risico dat jullie misschien ooit minder goed door één deur kunnen. In dat geval zit je bij een duurzame scheiding alsnog aan elkaar vast.

Oscar NoorlagLet op: zolang je duurzaam gescheiden bent (en dus niet formeel gescheiden bent), kun je geen andere toeslagpartner of fiscaal partner hebben. Dit heeft dus gevolgen als je met een nieuwe partner wilt samenleven.

Leg je keuzes over wel/niet duurzaam gescheiden door het leven gaan altijd voor aan een financieel adviseur. Die kan jullie complete financiële situatie bekijken en op basis daarvan adviseren waar jullie allebei goed aan doen.

Maak een afspraak voor financieel advies

Getrouwd en apart wonen

Bij een duurzame scheiding is er dus eigenlijk sprake van getrouwd zijn en apart wonen. Ook al leven jullie gescheiden, officieel zijn jullie nog getrouwd. Van zo’n situatie kan ook sprake zijn als jij en je partner besluiten om blijvend een latrelatie aan te gaan en om die reden voortaan apart wonen. Door duurzaam gescheiden door het leven te gaan kunnen jullie getrouwd blijven, apart wonen en toch fiscaal partners blijven.

Wil je duurzaam gescheiden zijn omzetten in een echte scheiding? Dan moet je daarvoor volgens de Belastingdienst aan twee voorwaarden voldoen:

  • Jullie staan niet meer op hetzelfde adres ingeschreven.
  • Je dient een verzoek tot scheiding van tafel en bed in.

Dat laatste moet je met een officiële akte regelen.

Financieel advies over scheiden?

Na een scheiding moet je opeens van alles regelen. Of je wel of niet duurzaam gaat scheiden, is nog maar één van de dilemma’s. Voorkom dat je zelf alle lastige beslissingen moet nemen. Onze financieel adviseurs geven je persoonlijk advies en kunnen je tijdens het traject begeleiden.

Eerst een keer kennismaken om te ervaren of de klik er is? Maak een gratis afspraak met een financieel adviseur bij jou in de buurt. Geheel vrijblijvend!

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak