Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Hoe zit het met de aftrekbaarheid van de hypotheekrente?

Je hebt in principe recht op hypotheekrenteaftrek als je een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek hebt afgesloten voor de woning waarin je zelf woont. Ook voor andere hypotheekvormen kan hypotheekrenteaftrek gelden als ze onder het fiscale overgangsregime vallen. Aftrekbaarheid van de hypotheekrente houdt in dat je de betaalde hypotheekrente tegen een bepaald percentage mag aftrekken van je belastbaar inkomen. Al met al draag je daardoor minder belasting af over je inkomen.

Belangrijke voorwaarden voor de aftrekbaarheid van de hypotheekrente zijn:

  • De hypotheek is bedoeld voor de aankoop, verbouwing of verduurzaming van je woning.
  • Het gaat om een woning waarin jij zelf woont en die geldt als jouw hoofdverblijf.
  • Je lost binnen 30 jaar af op de hypotheek en hebt een lineaire of annuïteitenhypotheek. Heb je vóór 1 januari 2013 een andere hypotheekvorm afgesloten (zoals een aflossingsvrije hypotheek of een spaarhypotheek)? Dan mag je door het overgangsrecht soms alsnog je hypotheekrente aftrekken. Daar gelden uiteraard wel voorwaarden voor.
  • Heb je na 2013 een deels lineaire of annuïteitenhypotheek en een deels aflossingsvrije hypotheek afgesloten? Dan is alleen de hypotheekrente over het lineaire of annuïtaire deel aftrekbaar.

Verder is de rente altijd maximaal 30 jaar aftrekbaar.

Oscar NoorlagTip: Houd verder rekening met de bijleenregeling. Heb je een eerdere woning verkocht met overwaarde? Dan ben je voor je recht op volledige hypotheekrenteaftrek verplicht om de gehele overwaarde in je nieuwe woning te steken. Doe je dat niet? Dan is een deel van je hypotheek niet fiscaal aftrekbaar.

Op welk percentage hypotheekrenteaftrek heb je recht?

Het percentage waarvoor je hypotheekrente aftrekbaar is, is de afgelopen jaren verlaagd. In 2024 ontvang je 36,97% hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat je de betaalde rente voor 36,97% mag aftrekken van je belastbaar inkomen. Overigens geldt voor AOW-gerechtigden soms een lager percentage renteaftrek.

Oscar NoorlagLet op: Houd er rekening mee dat je als huiseigenaar eigenwoningforfait moet optellen bij je belastbaar inkomen. Hiervoor betaal je een percentage van de WOZ-waarde aan belasting als woningbezitter. Dit verlaagt dus het voordeel dat je hebt van de hypotheekrenteaftrek.

Rekenvoorbeeld fiscale aftrek hypotheek

Dit rekenvoorbeeld laat zien hoeveel fiscale aftrek je voor je hypotheek ontvangt.

Stel: jij hebt een jaarinkomen van € 55.000,- en een annuïteitenhypotheek van € 235.000,-. De WOZ-waarde van je woning is € 325.000,-.

Bij een rente van 3% is je bruto maandlast € 991,-, Een deel daarvan is rente, een deel is aflossing.

Laten we ervan uitgaan dat het rentedeel ongeveer € 582,- per maand is. Je mag die rente dan aftrekken van je belastbaar inkomen. Tegelijkertijd moet je het bedrag voor het eigenwoningforfait juist bij je belastbaar inkomen. Dat is in 2023 0,35% van de WOZ-waarde, dus in dit geval € 1.138,-.

Je mag dan in totaal € 5.845,- aftrekken (dat is € 6,983,- min € 1.138,-). Op jaarbasis betaal je al met al 36,97% minder inkomstenbelasting; dat scheelt € 2.161,- per jaar en € 180,- per maand. Daardoor wordt je netto hypotheeklast € 811,-.

Dit is een vereenvoudigde berekening. In de praktijk is het netto voordeel nog iets groter. Dat komt doordat je dankzij de hypotheekrenteaftrek een lager belastbaar inkomen hebt en daardoor een iets hogere arbeidskorting krijgt. Dat is een heffingskorting die je weer mag aftrekken.

Wil je precies weten hoeveel jouw bruto en netto maandlasten bedragen voor een nieuwe hypotheek? Onze financieel adviseurs rekenen het graag voor je uit.

Fiscaal voordeel hypotheek

De hypotheekrenteaftrek is niet de enige manier waarop je van fiscaal voordeel voor je hypotheek profiteert. Ook diverse eenmalige kosten voor het afsluiten, oversluiten of verhogen van je hypotheek zijn fiscaal aftrekbaar. Tenminste, als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo mag je de volgende kostenposten (tegen hetzelfde percentage als de hypotheekrente) aftrekken van je belastbaar inkomen over het jaar waarin je de kosten hebt gemaakt:

Ook de eventuele boeterente bij het oversluiten van je hypotheek is fiscaal aftrekbaar.

Dit fiscale voordeel voor je hypotheek geldt alleen als je de kosten maakt voor een hypotheek die bedoeld is om een woning te kopen, verbouwen of verduurzamen of om een bestaande schuld op je woning mee af te lossen. Daarnaast gelden dezelfde voorwaarden als voor de hypotheekrenteaftrek, zoals dat de rente maximaal 30 jaar aftrekbaar is.

Meer weten over de fiscale aftrek van je hypotheek?

Wil je precies weten wat de maandlasten voor een hypotheek voor jou zijn? En van welke fiscale aftrek van je hypotheek jij profiteert? Onze financieel adviseurs kunnen het in detail voor je uitrekenen.

Plan een gratis eerste gesprek om jouw mogelijkheden te ontdekken voor een nieuwe of hogere hypotheek én voor renteaftrek. Een Van Bruggen-adviseur bij jou in de buurt staat voor je klaar.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak