Blij met een aflossingsvrije hypotheek?

Blij met een aflossingsvrije hypotheek?

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek? Dan heeft u nu waarschijnlijk lage woonlasten omdat u alleen rente betaalt en geen maandelijkse aflossing.

Of u op termijn ook nog blij bent met uw aflossingsvrije hypotheek, hangt helemaal af van uw persoonlijke situatie. Een aflossingsvrije hypotheek is namelijk geen probleem als u voldoende vrij vermogen heeft om aan het einde van de looptijd de aflossingsvrije hypotheek af te lossen. En heeft u dat niet, dan kunt u in veel gevallen een nieuwe hypotheek afsluiten, maar dan moet uw pensioeninkomen wel voldoende zijn om de hypotheeklasten te kunnen betalen.

Oorzaken

Soms kan de betaalbaarheid in gevaar komen. Dat kan meerdere oorzaken hebben en vooral een combinatie van meerdere factoren kan mogelijk tot problemen leiden, zoals:

  • Een lager pensioeninkomen
  • Einde hypotheekrenteaftrek
  • Hogere hypotheekrente
  • Tegenvallende waarde opbouw in een beleggingshypotheek

Kosteloos inzicht

Toezichthouders, zoals De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) maken zich zorgen of iedereen met een aflossingsvrije hypotheek in de toekomst de hypotheeklasten nog kan betalen. U kunt wachten tot het einde van de looptijd van uw hypotheek om te zien of u een probleem heeft, maar wanneer dit het geval is, dan heeft u geen tijd meer om zaken te repareren.

Lees meer over hoe u kosteloos inzicht kunt krijgen >

Aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrij hypotheek is een hypotheekvorm waarbij er gedurende de looptijd van de lening alleen rente betaald wordt. Zoals de naam al zegt, er wordt gedurende de looptijd niet afgelost. Op de einddatum moet de lening uiteraard wel afgelost worden. Dit kan met geld uit eigen middelen of door verkoop van de woning. In sommige gevallen kan de lening ook verlengd worden.

Lees meer over de aflossingsvrije hypotheekvorm >

Populaire hypotheekvorm uit oude tijden

De aflossingsvrije hypotheek wordt tegenwoordig minder vaak afgesloten dan vroeger. Dat komt omdat sinds 2013 voor nieuwe hypotheken geldt dat de hypotheekrente niet aftrekbaar is als er geen maandelijks aflossing plaatsvindt op de hypotheek. Voor nieuwe hypotheken wordt daarom vaak gekozen voor een annuïteiten- of lineaire hypotheek.

Lees meer over oude populaire hypotheekvorm >

Maak direct een afspraak

Voldoende inkomen

Op zich is het geen probleem als u aan het einde van de looptijd nog een volledige of gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek hebt. Als u tenminste voldoende inkomen hebt om de maandlasten te betalen. Aan het einde van de looptijd kan je dan weer gewoon een nieuwe hypotheek afsluiten.

Lees meer over voldoende inkomsten >

Pensioeninkomen en einde renteaftrek

De kans is groot dat als u met pensioen gaat, uw inkomen een behoorlijk stuk lager uitvalt dan nu. Uw AOW samen met uw pensioeninkomen moet wel hoog genoeg zijn om de hypotheeklasten te dragen. Bovendien moet u er rekening mee houden dat de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekbaar is. Dat betekent dat na die 30 jaar de netto maandlast fors kan toenemen.

Een rekenvoorbeeld

In dit voorbeeld gaan we uit van een volledig aflossingsvrije hypotheek van € 200.000 tegen een rente van 2,4%. We gaan ervan uit dat er sprake is van een middeninkomen. Doordat er nu alleen rente wordt betaald, die ook nog eens aftrekbaar is, zijn de netto hypotheeklasten extreem laag. De bruto maandlasten zijn € 400 en de netto maandlasten (exclusief eigenwoningforfait) bedragen € 237. De komende jaren zullen de netto maandlasten licht op gaan lopen omdat het kabinet het maximale hypotheekrenteaftrek percentage versneld omlaag gaat brengen. Daar staat tegenover dat ook de belastingpercentages en het eigenwoningforfait omlaag gaan.

Nieuwe maandlasten per 1-1-2031

Vanaf 1 januari 2031 eindigt in dit voorbeeld de hypotheekrenteaftrek waardoor de netto maandlast inclusief eigenwoningforfait zelfs hoger wordt dan de bruto maandlast. De netto maandlast exclusief eigenwoningforfait wordt in dit voorbeeld € 400, een stijging van maar liefst 70% ten opzichte van de huidige situatie. Iets om goed rekening mee te houden. Helemaal als dit samenvalt met de pensionering en als dit pensioeninkomen een stuk lager ligt dan het huidige inkomen.

Lees meer over maandlasten per 2031 >

Weet waar u aan toe bent

De belangrijkste eerste stap is dus om te weten of uw hypotheeklasten nog te betalen zijn, niet alleen aan het einde van de looptijd van de hypotheek, maar ook wanneer de hypotheekrente niet meer aftrekbaar is en vervolgens ook op het moment dat u met pensioen gaat.

Maak direct een afspraak

Maak nu een afspraak

Aanhef is niet ingevuld.

Naam is niet ingevuld.

Telefoonnummer is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

Email is niet ingevuld.

Opmerking is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.