Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Hypotheekconcurrentie goed losgebarsten: rentes blijven dalen

Het heeft behoorlijk lang geduurd, maar het lijkt er nu toch op dat de hypotheekconcurrentie goed los gebarsten is. Bijna alle geldverstrekkers, 4 op de 5, verlaagden afgelopen week de hypotheekrente voor één of meer rentevaste periodes en ook deze week zijn er al weer een aantal aankondigingen gedaan. Niet alleen het aantal verlagingen neemt toe, maar ook de omvang van de verlagingen, met zelfs enkele grote uitschieters van meer dan een tiende.

Meldden we vorige week nog dat de eerste geldverstrekker een 20 jaar vaste hypotheekrente met NHG aanbood van onder de 2%, inmiddels zijn dat er zes.

Hoe langer vast, hoe sneller de daling

De lange rentevaste periodes dalen harder dan de korte rentevaste periodes. In de afgelopen vier weken daalde de gemiddelde 30 jaar vaste rente met 0,25%, 20 jaar met 0,22%, 10 jaar vast met 0,15% en 5 jaar vast met 0,06%.

Dat betekent dat de renteverschillen tussen de verschillende rentevaste periodes steeds kleiner worden. De gemiddelde 5 en 10 jaar vaste hypotheekrente ligt al onder de variabele hypotheekrente. Als deze ontwikkeling zich doorzet dan zal binnenkort de gemiddelde 10 jaars rente gelijk of lager uitkomen dan 5 jaar vast.

Lange rentevaste periodes belangrijk voor geldverstrekkers

Als de lange rente lager is dan een korte rente, dan spreken we van een inverse rentestructuur. Want normaal gesproken moet je een hoge rente betalen als je langer zekerheid hebt over de hoogte van de rente. Als er in de ‘gewone’ markt sprake is van een inverse rentestructuur, zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, dan is dit een voorteken dat er mogelijk een recessie komt. Maar de hypotheekmarkt is niet een ‘gewone’ markt. Een reden dat de lange rentes sneller dalen, is dat 10 en 20 jaar de meest gekozen rentevaste periodes zijn en het voor geldverstrekkers belangrijk is om daarvoor een scherpe rente te kunnen bieden. Anders verkopen ze weinig hypotheken. En 30 jaar maakt een grote opmars door qua populaire rentevaste periode, zodat ze ook hiervoor een scherpe rente moeten bieden.

Hypotheekrentes blijven dalen

Wij verwachten dat de komende weken de hypotheekrentes blijven dalen. Belangrijkste reden is nog steeds de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en veel andere landen. Centrale banken proberen met allerlei stimulerende maatregelen, zoals renteverlagingen, de economie op gang te houden en een recessie te voorkomen. Dit zorgt voor dalende rentes en die worden voor een stukje doorgegeven in lagere hypotheekrentes.

Het goede nieuws lijkt dat de concurrentie op de hypotheekmarkt weer aan het aantrekken is, want de laatste weken buitelen de geldverstrekkers over elkaar heen met de ene na de andere verlaging. Vaak van enkele honderdsten, maar deze week dus ook een paar keer met een paar tienden. We hopen en verwachten dat geldverstrekkers door elkaar worden aangezet om verdere verlagingen door te voeren, want die ruimte is er zeker.

Wil je weten of oversluiten in jouw situatie slim is? Maak een afspraak met een van onze adviseurs, wie weet kan je besparen!

Maak direct een afspraak