Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat doet de Europese Centrale Bank (ECB)?

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Voor de tweede week op rij zagen we dalende hypotheekrentes. Maar het aantal rentewijzigingen was beperkt. Slechts zo’n één op de vijf geldverstrekkers verlaagde afgelopen week de hypotheekrentes, en dan ook nog met maar een paar honderdsten. Een enkele geldverstrekker verhoogde de rentetarieven zelfs. Geldverstrekkers kijken de kat uit de boom, zo lijkt het. Niet gek, want aanstaande donderdag maakt de Europese Centrale Bank (ECB) haar besluit bekend over een eventuele stijging haar rente. Ook voor de banken is nog onzeker of de rente weer verhoogd wordt met 0,25% of dat er een rustpauze komt en welke toelichting president Lagarde zal geven. We zien het aantal beleggers dat verwacht dat de ECB een rustpauze gaat nemen of zelfs klaar is met renteverhogingen toenemen, maar nog steeds verwacht een meerderheid dat de ECB haar rente in september verhoogt. Dat is vooral omdat de inflatie in de eurozone nog steeds te hoog is en de inflatie in augustus niet veranderd is in vergelijking met juli.

Grafiek hypotheekrente ontwikkeling


Renteverhoging ECB hoeft niet te leiden tot hogere vaste hypotheekrente

Aankomende donderdag gaat de Europese Centrale Bank (ECB) haar rente waarschijnlijk verhogen met 0,25%. Een renteverhoging van de ECB leidt niet automatisch tot hogere vaste hypotheekrentes. In 2023 hebben de renteverhogingen tot nu toe weinig tot geen effect gehad op de vaste hypotheekrentes. Je zult pas een effect zien als de toelichting van Lagarde (de president van de Europese Centrale Bank) voor beleggers als een grote verrassing brengt

De oranje lijn in onderstaande grafiek laat de ontwikkeling zien van de gemiddelde rente voor een hypotheek van 10 jaar vast met NHG. In 2023 varieert de gemiddelde rente steeds maar een heel klein beetje, tussen de 4% en 4,3%.

De gemiddelde variabele hypotheekrente, de donkerblauwe lijn, stijgt wel steeds mee bij renteverhogingen.

ECB depositorente en ontwikkeling verschillende rentes

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.