Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

NVM Open Huizen Dag - 30 september

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

3 aandachtspunten bij het zoeken naar een andere koopwoning

Op zaterdag 30 september houdt de NVM Open Huizen Dag. Een mooie manier om laagdrempelig één of meerdere woningen te bezichtigen! We zien dat de afgelopen maanden de prijsontwikkeling voor huizen gekanteld is. De gemiddelde koopsom stijgt. Op jaarbasis is er nog wel sprake van dalende huizenprijzen, maar op maandbasis zien we alweer stijgende prijzen. Aan de hand van de stijgende hypotheekbedragen kunnen we voorspellen dat de verkoopprijzen de komende maanden ook omhoog gaan.

Wij achten de kans groot dat deze stijgende trend de komende maanden en komend jaar doorzet. Een onzekere factor daarbij is de hypotheekrente. Mocht die onverwachts stijgen, dan kan dat negatieve gevolgen hebben voor de prijsontwikkeling.

Voor bestaande huizenbezitters die overwegen om een andere woning te kopen, hebben we drie belangrijke aandachtspunten.

1. Laat een berekening op maat maken van hoeveel je kunt lenen.

Een bestaande huizenbezitter die wil weten hoeveel hij/zij kan lenen, kan niet vertrouwen op een ‘eenvoudige’ maximale-hypotheek-berekening op een website. Die berekeningen zijn namelijk gebaseerd op starters en op de huidige rente.

Bestaande huizenbezitters kunnen het beste een maximale-hypotheek-berekening op maat laten uitvoeren door een financieel adviseur. In de eerste plaats omdat je ook rekening moet houden met de bestaande hypotheek en de kortere resterende looptijd. Dit verlaagt het bedrag dat je maximaal kunt lenen.

In de tweede plaats hebben veel huizenbezitters nog een lage hypotheekrente. Als de resterende rentevaste periode langer dan 10 jaar is, dan mag bij de maximale-hypotheek-berekening gerekend worden met die lagere rente (voor dat deel van de hypotheek), als je de hypotheek meeneemt naar de volgende woning. Daardoor kun je juist meer lenen. Maar is de rentevaste periode korter dan 10 jaar, dan wordt gerekend met een rente van 5%, waardoor je veelal iets minder kunt lenen.

Bovendien zien we in de praktijk vaak dat bestaande huizenbezitters niet als uitgangspunt willen nemen wat ze maximaal kunnen lenen volgens een geldverstrekker. In plaats daarvan willen ze weten hoeveel hypotheek ze kunnen krijgen uitgaande van de lasten die ze maximaal willen betalen.

Maximale hypotheek berekening op maat

 

2. Controleer of je je huidige lage hypotheekrente kunt meenemen.

Veel huizenbezitters hebben de afgelopen jaren de rente voor een lange periode tegen een heel laag tarief vastgezet. Regelmatig voor zelfs 20 of 30 jaar. Als je gaat verhuizen naar een andere woning, dan is het belangrijk dat je die lage rente kunt meenemen. Geldverstrekkers hanteren allemaal verschillende voorwaarden waaronder je die rente kunt meenemen. Het is verstandig om van tevoren na te vragen wat die voorwaarden zijn, zodat je niet opeens verrast wordt en de lage rente niet mag meenemen.

3. Wees voorzichtig met de schatting van de overwaarde.

Bijna alle huizenbezitters hebben de afgelopen jaren een mooie overwaarde opgebouwd op hun woning, ondanks de daling van de huizenprijzen in het afgelopen jaar. In veel gevallen is het aan te raden om die overwaarde te gebruiken om de nieuwe hypotheek voor de volgende woning te verlagen. Doe je dat niet, dan is over dat deel van de waarde van de woning de hypotheekrente niet aftrekbaar.

Het wordt lastig als je eerst een nieuwe woning koopt en je oude woning nog niet is verkocht. Je weet dan niet precies hoeveel overwaarde je hebt. Door een overbruggingskrediet kun je alsnog de overwaarde gebruiken om de nieuwe hypotheek te verlagen. Is de woning nog niet verkocht, dan kun je maximaal 90% van de overwaarde als overbruggingshypotheek krijgen. Sowieso is het verstandig om liever iets minder als overbruggingshypotheek te nemen dan te veel. Als de woning meer oplevert dan begroot, dan kun je altijd nog besluiten om dit extra af te lossen. Als je de overwaarde te hoog hebt geschat, kom je juist opeens geld tekort.

Benieuwd hoe een financieel planner jou verder kan helpen? Van Bruggen Adviesgroep heeft financieel adviseurs in heel Nederland, dus ook bij jou in de buurt. Plan een gratis eerste gesprek.

Maak een afspraak