Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Coronavirus en je reisverzekering. Waar moet je op letten?

Geel is niet groen. Wederom een gevleugelde uitspraak van onze minister president tijdens de laatste persconferentie. Dit ging natuurlijk over het reisadvies in verschillende Europese landen. Waarbij hij daarop aanvulde dat het reisadvies in een land of regio ook nog eens terug zou kunnen gaan naar oranje. Niet een heel zekere situatie voor deze zomer qua vakantie. De minister verwees in zijn toespraak nog naar de reisverzekeraars. Hoe gaan die om met reizen deze zomer? 

REISVERZEKERING

In de basis biedt de reisverzekering dekking voor landen waar code geel geldt. Let hierbij goed op dat op het moment van vertrek de code ook echt geel is. Liever nog groen natuurlijk, want geel is geen groen, dat weten we nu! Medische kosten, mits meeverzekerd vallen ook veelal onder de dekking. Echter hoe verzekeraars omgaan met extra reis- en verblijfdagen verschilt. Niet onbelangrijk nu de kans op een langer noodzakelijk verblijf toch echt aanwezig is. Een open grens kan zo weer dicht en een in- en uitreisverbod is zo ingesteld, dat hebben we de afgelopen maanden wel geleerd. Denk er ook aan dat de verzekeraar een maximale vergoeding voor langer verblijf kent. Vergoedingen per dag of een maximum per soort kosten, alles komt voor. De kans dat je toch zelf zult moeten bijbetalen is redelijk aanwezig. 

REPATRIERING

Ben je op vakantie en gaat het land of de regio aldaar op slot, dan wil je waarschijnlijk heel graag naar huis. Maar hoe kom je dan thuis? De overheid gaat in ieder geval geen inspanning verrichten je daar weer vandaan te halen. Heb je een pakketreis geboekt via een ANVR reisorganisatie, dan zal de reisorganisatie proberen je terug te halen binnen hun mogelijkheden. Heb je zelf een hotel geboekt en ticket? Of op de bonnefooi in de auto gestapt? Dan zul je het zelf moeten zien te regelen. De meeste verzekeraars zullen je wel helpen bij een noodzakelijke repatriëring als bijvoorbeeld de medische voorzieningen aldaar onvoldoende zijn.

ANNULERINGSVERZEKERING

Maar wat nu als je wilt annuleren in verband met corona? Dan is van veel factoren afhankelijk of je de kosten vergoed krijgt van je annuleringsverzekeraar. Ga in ieder geval niet zelf annuleren. Neem altijd eerst contact op met je reisaanbieder en je verzekeringsadviseur. De basisregel is dat je eerst bij de reisorganisatie moet aankloppen. Vervolgens is het helemaal afhankelijk van de reden van annuleren of er wel of geen vergoeding is vanuit de verzekeraar en dit verschilt dan ook nog weer per verzekeraar.  Neem dus vooral contact op met je reisorganisatie en verzekeringsadviseur om je te helpen een antwoord te vinden op de situatie zoals die bij jou van toepassing is.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.