Hoe profiteer jij van jouw overwaarde? Download ons gratis whitepaper hier.

Juni

Nieuws, Blogs, Vlogs

Toon

Coronavirus en je reisverzekering. Waar moet je op letten?

23 juni 2020

Geel is niet groen. Wederom een gevleugelde uitspraak van onze minister president tijdens de laatste persconferentie. Dit ging natuurlijk over het reisadvies in verschillende Europese landen. Waarbij hij daarop aanvulde dat het reisadvies in een land of regio ook nog eens terug zou kunnen gaan naar oranje. Niet een heel zekere situatie voor deze zomer qua vakantie. De minister verwees in zijn toespraak nog naar de reisverzekeraars. Hoe gaan die om met reizen deze zomer? 

REISVERZEKERING

In de basis biedt de reisverzekering dekking voor landen waar code geel geldt. Let hierbij goed op dat op het moment van vertrek de code ook echt geel is. Liever nog groen natuurlijk, want geel is geen groen, dat weten we nu! Medische kosten, mits meeverzekerd vallen ook veelal onder de dekking. Echter hoe verzekeraars omgaan met extra reis- en verblijfdagen verschilt. Niet onbelangrijk nu de kans op een langer noodzakelijk verblijf toch echt aanwezig is. Een open grens kan zo weer dicht en een in- en uitreisverbod is zo ingesteld, dat hebben we de afgelopen maanden wel geleerd. Denk er ook aan dat de verzekeraar een maximale vergoeding voor langer verblijf kent. Vergoedingen per dag of een maximum per soort kosten, alles komt voor. De kans dat je toch zelf zult moeten bijbetalen is redelijk aanwezig. 

REPATRIERING

Ben je op vakantie en gaat het land of de regio aldaar op slot, dan wil je waarschijnlijk heel graag naar huis. Maar hoe kom je dan thuis? De overheid gaat in ieder geval geen inspanning verrichten je daar weer vandaan te halen. Heb je een pakketreis geboekt via een ANVR reisorganisatie, dan zal de reisorganisatie proberen je terug te halen binnen hun mogelijkheden. Heb je zelf een hotel geboekt en ticket? Of op de bonnefooi in de auto gestapt? Dan zul je het zelf moeten zien te regelen. De meeste verzekeraars zullen je wel helpen bij een noodzakelijke repatriëring als bijvoorbeeld de medische voorzieningen aldaar onvoldoende zijn.

ANNULERINGSVERZEKERING

Maar wat nu als je wilt annuleren in verband met corona? Dan is van veel factoren afhankelijk of je de kosten vergoed krijgt van je annuleringsverzekeraar. Ga in ieder geval niet zelf annuleren. Neem altijd eerst contact op met je reisaanbieder en je verzekeringsadviseur. De basisregel is dat je eerst bij de reisorganisatie moet aankloppen. Vervolgens is het helemaal afhankelijk van de reden van annuleren of er wel of geen vergoeding is vanuit de verzekeraar en dit verschilt dan ook nog weer per verzekeraar.  Neem dus vooral contact op met je reisorganisatie en verzekeringsadviseur om je te helpen een antwoord te vinden op de situatie zoals die bij jou van toepassing is.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.

Waardestijging door een verbouwing? Vijf tips!

22 juni 2020

Je woning verbouwen doe je normaal gesproken om je wooncomfort te verhogen. Verbouwen kost geld en het is dan ook fijn als het naast extra wooncomfort ook financieel iets extra’s oplevert. Realiseer je dat over het algemeen een verbouwing meer kost dan dat het aan extra waarde oplevert en de ene verbouwing levert een grotere waardestijging op dan de andere. Wij geven je vijf tips:

1. Meer vierkante meters

Verbouwingen die leiden tot extra vierkante meters aan woonoppervlakte leveren over het algemeen een grote waardestijging van de woning op. Denk aan het verlengen van de woonkamer, bijvoorbeeld door het plaatsen van een serre, maar bijvoorbeeld ook een dakkapel.

2. Meer kamers

Kopers vinden naast de woonoppervlakte het ook belangrijk hoeveel slaapkamers er zijn. Heb je bijvoorbeeld een grote open zolder dan kunnen door het plaatsen van muren en deuren extra slaapkamers gecreëerd worden.

3. Neutrale kleuren voor sanitair

Deze tip kan wel eens lastig liggen. Heb je een uitgesproken smaak voor bepaalde kleuren, dan moet je je bedenken dat als je die gebruikt voor de verbouwing van je keuken, badkamer of toilet, dit bij een latere verkoop wel eens tot een minder hoge verkoopprijs kan leiden. Dat voorkom je door meer neutrale kleuren te kiezen. Of je besluit dat je dit voor lief neemt, want op de eerste plaats komt je eigen woonplezier.
Bedenk je sowieso dat een badkamer of keuken vooral je eigen woningplezier verhoogt en maar heel bescheiden tot een meerwaarde van je woning leidt.

4. Extra werkruimte

Door het coronavirus zijn we veel meer thuis gaan werken en de verwachting is dat dit ook in de toekomst op grotere schaal zal gebeuren, dan voor het uitbreken van de coronacrisis. Als je de afgelopen maanden op een gammele stoel aan de keukentafel half thuiswerkt en half de kinderen les hebt gegeven, dan is een werkruimte creëren een goed idee. De kosten hiervoor, verdien je waarschijnlijk bij een verkoop voor een groot deel terug.

5. Verduurzamen van je woning

De meningen lopen uiteen over hoeveel het verduurzamen van je woning aan extra waarde oplevert. Hoe hoger het energielabel, hoe hoger de verkoopprijs. Om een stap hoger te komen ben je vaak wel enkele duizenden euro’s kwijt. Per stap omhoog krijg je gemiddeld ongeveer 2% extra bij verkoop van je woning, waarbij de waardestijging bij een energielabel van G naar F meestal iets hoger ligt en als je van energielabel B naar A gaat juist iets minder. Het voordeel van het verduurzamen van je woning zit niet alleen in een hogere woningwaarde maar bijvoorbeeld ook in lagere energielasten, een groter wooncomfort en een beter milieu.

Financering van de verbouwing

De financiering van de verbouwing is ook niet onbelangrijk. Ook is het van belang om een verbouwing goed te plannen. Lees hier hoe je dat het beste kunt doen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.

Eerst huis verkopen, dan nieuw huis kopen

02 juni 2020

Stonden een maand geleden er ongeveer 87.000 woningen te koop op Funda, inmiddels zijn dat er ruim 92.000. Het voorjaar zal daarbij een rol spelen, maar ook dat weer meer mensen er in deze tijd voor kiezen om eerst hun woning te verkopen en dan pas een nieuwe woning te kopen.

De afgelopen jaren zagen we steeds vaker dat huizenbezitters eerst een nieuw huis kochten en dan pas hun woning gingen verkopen. Omdat ze bang waren dat als ze eerst hun woning verkochten, het misschien niet zou lukken om een andere woning terug te vinden.

Met de onzekere economische ontwikkelingen zullen nu meer mensen er voor kiezen om eerst hun woning in de verkoop te zetten en pas na de verkoop een ander huis te kopen. Daarmee voorkom je dat je met dubbele woonlasten komt te zitten als de woningmarkt opeens een draai maakt. Zorg wel dat je voldoende manoeuvreerruimte hebt. Want als de rente stijgt en/of geldverstrekkers hun acceptatieregels verder aanscherpen dan kunnen je hypotheekmogelijkheden over enkele maanden misschien minder zijn dan nu.