Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Arbeidsongeschiktheid: ‘Mij overkomt het niet’

Wanneer je sommige bijeenkomsten en uitgaansgelegenheden ziet, dan krijg je de indruk dat behoorlijk wat mensen denken dat het coronavirus hen niet te pakken zal krijgen en áls ze het krijgen dat ze er dan goed doorheen komen. Helaas hebben ook veel mensen dat geluk niet gehad en dat waren niet alleen ouderen. Naast een toename van het aantal sterfgevallen in 2020 zijn er voormalig Covid19-patiënten, die langdurig letsel hebben opgelopen en minder in staat zijn om hun werk uit te voeren.

Overlijden: kleine kans, risico groot

Overlijden en arbeidsongeschiktheid zijn sowieso zaken waarvan veel mensen denken dat het hen niet zal overkomen. En bij overlijden bedoelen we dan gedurende de looptijd van bijvoorbeeld een hypotheek. De kans op overlijden gedurende de looptijd van een hypotheek is klein, helemaal voor relatief jong mensen. De financiële gevolgen voor een achterblijvende partner zijn echter groot. Daarom is het wel verstandig om dit risico te verzekeren. Helemaal als je ziet dat dit slechts een paar euro per maand kost, zeker voor jonge, gezonde mensen.

Ex-kankerpatiënten

Belangrijke ontwikkeling voor ex-kankerpatiënten: de minister van Financiën heeft met het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten-organisaties afgesproken dat ex-patiënten op dezelfde manier behandeld gaan worden als mensen die geen kanker hebben gehad. Nu is het nog zo dat deze ex-patiënten geweigerd worden of een hoge premie moeten betalen. Als iemand is genezen van kanker mag een verzekeraar daar na de vastgestelde termijn van vijf jaar voor ex-patiënten tot 21 jaar en na 10 jaar voor patiënten vanaf 21 jaar, niet meer naar vragen.

Arbeidsongeschiktheid: grotere kans

Veel mensen onderschatten de kans dat ze ziek worden en daarna arbeidsongeschikt. Toch schrik je als je de cijfers ziet: ruim 800.000 mensen ontvangen een uitkering op basis van één van de arbeidsongeschiktheidswetten. Jaarlijks komen er ongeveer 45.000 nieuwe IVA en WGA uitkeringen bij. Gelukkig eindigen er ook IVA en WGA uitkeringen, maar dat zijn er met rond de 20.000 toch een stuk minder dan dat er bij komen.

Verzeker tegen inkomensverlies

Word je arbeidsongeschikt dan gaat je inkomen er op achteruit, dat kan tot gevolg hebben dat je niet meer in staat bent om je woonlasten te betalen of alleen door zwaar te bezuinigen op andere uitgaven. Je kunt je tegen het inkomensverlies als gevolg van arbeidsongeschiktheid verzekeren door middel van een woonlastenverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Je financieel adviseur kan je voorrekenen hoeveel dat kost en je de verschillende mogelijkheden laten zien.

Werkloosheid: grootste kans

Van de risico’s waar je als huizenbezitter rekening moet houden, is de kans om werkloos te worden groter dan de kans om te overlijden of arbeidsongeschikt te worden. Door de coronamaatregelen krijgen we te maken met een economische recessie, waarbij de werkloosheid fors zal oplopen. In de (basis-)raming van het Centraal Planbureau stijgt de werkloosheid van 3,4% van de beroepsbevolking naar 5% in 2020 en 7% in 2021.

Bij sommige woonlastenverzekeringen kun je naast arbeidsongeschiktheid de inkomensachteruitgang als gevolg van werkloosheid meeverzekeren. Maar dit blijft altijd een tijdelijke oplossing, want deze verzekering keert net als een WW-uitkering slechts een bepaalde periode geld uit, die afhankelijk is van je arbeidsverleden. Het is daarom belangrijk om een goede spaarbuffer achter de hand te hebben.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.