Is de waarde van uw huis lager dan de hoogte van uw hypotheek? Dan staat uw huis ‘onder water’. Dat kan een probleem zijn als u wilt verhuizen.
U moet uw geldverstrekker dan de gehele hypotheek terugbetalen. Omdat de opbrengst van de woning onvoldoende is, moet u:
1. spaargeld gebruiken om het tekort aan te vullen;
2. de restschuld meefinancieren in de nieuwe hypotheek;
3. een lening bij uw ouders afsluiten;
4. een consumptieve lening afsluiten.
Doordat de rente op dit moment heel laag staat, is het voor een heleboel huishoudens ondanks de restschuld toch mogelijk om naar een nieuwe, vaak grotere woning te verhuizen. Het extra goede nieuws is dat in het geval u geld leent voor het financieren van de restschuld (optie 2, 3 of 4) de rente maximaal 15 jaar aftrekbaar is. Dat scheelt weer een paar euro per maand.
2017 is het laatste jaar dat u een restschuld kunt financieren waarbij de rente maximaal 15 jaar aftrekbaar is. Wie na 31 december 2017 zijn woning verkoopt met een restschuld kan vanaf 2018 de rente voor een nieuwe restschuldfinanciering niet meer aftrekken. Tenzij het nieuwe kabinet besluit om de regeling te verlengen. De kans hierop is redelijk klein, mede doordat het probleem minder groot is geworden door de aantrekkende woningmarkt en de lage rente. Ook vanaf 2018 kunt u een restschuld financieren maar omdat dan de belastingdienst niet meer meebetaalt, bent u wel net iets duurder uit.
Oscar Noorlag is Compliance Officer bij Van Bruggen Adviesgroep. Vanuit deze functie signaleert hij alle trends, veranderingen en bijzonderheden die er plaatsvinden in de financiële branche én vertaalt hij deze richting collega’s en journalistiek.