Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Is overwaarde op je huis belastingvrij in 2024?

Ja, overwaarde op je huis is belastingvrij in 2024. Dat geldt in elk geval als je de overwaarde op je huis gebruikt om je hypotheek voor een volgende woning te verlagen of om je huidige woning te verbouwen of verduurzamen. In die gevallen betaal je geen belasting over je overwaarde. Je moet wél belasting betalen over de overwaarde op je woning als je het geld laat uitbetalen op je spaarrekening of ermee belegt. In dat geval betaal je vermogensbelasting.

Belasting bij overwaarde op je huis, hoe zit dat?

Als je overwaarde hebt op je woning en daar verder niets mee doet, heeft dat geen gevolgen voor je belasting. Je huis is meer waard dan je hypotheekschuld. Dat is mooi meegenomen. Je betaalt er niet meer belasting door dan anders. Mogelijk betaal je door de hogere WOZ-waarde wel wat meer onroerendezaakbelasting, maar al met al valt dat mee.

Ook als je je huis verkoopt met overwaarde, is de overwaarde in principe belastingvrij. Alleen als je vervolgens de overwaarde op je spaarrekening laat storten, kan dat wel gevolgen hebben voor je belasting. Je verliest dan een deel van je recht op hypotheekrenteaftrek en betaalt mogelijk (meer) vermogensbelasting.

Ga je je overwaarde verzilveren? Dan hangt het af van het bestedingsdoel of je belasting moet betalen over de overwaarde. Steek je het geld in de verbouwing of verduurzaming van je woning? Dan hoef je qua belasting nergens rekening mee te houden. Je behoudt het volledige recht op hypotheekrenteaftrek en betaalt geen belasting over de overwaarde. Besteed je het geld aan iets anders, zoals de aankoop van een auto of een aanvulling op je pensioen? Dan heeft dat in elk geval gevolgen voor je hypotheekrenteaftrek. Als je de overwaarde opneemt als financiële buffer en het niet direct uitgeeft, betaal je mogelijk ook vermogensbelasting.

Vermogensbelasting over overwaarde

Laat je de overwaarde uitbetalen op je spaarrekening? Dan is het een onderdeel van je vermogen. Vanaf een bepaald bedrag ga je daarom, net als over de rest van je spaargeld, vermogensbelasting over overwaarde betalen. In 2024 ligt de vrijstellingsgrens op € 57.000,- voor jou alleen of op € 114.000,- als jij en je partner fiscaal partners zijn. Heb je, met de overwaarde erbij, meer spaargeld dan dit bedrag? Dan ga je vermogensbelasting over je overwaarde betalen.

Oscar NoorlagTip: De Belastingdienst stemt de percentages vermogensbelasting niet af op het werkelijke rendement dat je daarmee behaalt, maar een vast percentage per type vermogen. Je betaalt daarbij over bank- en spaartegoeden een ander percentage belasting dan over beleggingen, omdat je over beleggingen meer rendement kunt behalen. Bekijk de rekenvoorbeelden van De Belastingdienst om hier meer inzicht in te krijgen.

Voorbeeld: overwaarde huis belasting

Stel: jij had € 25.000,- spaargeld. Je laat je overwaarde uitbetalen als aanvulling voor je pensioen en zet dit ook op je spaarrekening. Je overwaarde bedraagt € 60.000,-. Daardoor heb je nu € 85.000,- spaargeld.

Overwaarde huis belasting in box 3

Op dit moment valt je eigen woning in box 1. Dat geldt dus ook voor de overwaarde op je huis. Je betaalt dus geen belasting in box 3 over de overwaarde op je huis, tenzij je de overwaarde laat storten op je spaarrekening of met het geld gaat beleggen.

Hypotheekrenteaftrek bij overwaarde

Een andere manier waarop de overwaarde op je woningen gevolgen voor de belasting kan hebben, is via de hypotheekrenteaftrek. Als je de overwaarde van je huis investeert in je nieuwe woning om de hypotheek te verlagen, is er niets aan de hand. Je blijft dan gewoon volledige hypotheekrenteaftrek ontvangen. Maar gebruik je de overwaarde bij een verhuizing niet om je volgende hypotheek te verlagen? Dan krijg je over het hypotheekdeel ter hoogte van de overwaarde geen hypotheekrenteaftrek meer. Dit heeft alles te maken met de bijleenregeling.

Dus stel: jij hebt € 90.000,- overwaarde. Je koopt een nieuw huis van € 450.000,-. Je hebt dan alleen recht op hypotheekrenteaftrek over een hypotheek van maximaal € 450.000,- min € 90.000,- = € 360.000,-.

Blijf je wonen waar je woont en verzilver je de overwaarde voor andere doeleinden dan een verbouwing of verduurzaming van je eigen woning? Dan heb je over de hypotheek waarmee je je overwaarde verzilvert geen recht op hypotheekrenteaftrek. Dit recht heb je alleen als je de tweede hypotheek of hypotheekverhoging gebruikt voor het verbouwen of verduurzamen van je eigen huis.

Wil je precies weten waar jij rekening mee moet houden qua overwaarde? En waar je slim aan doet als je je overwaarde wilt opnemen? Onze financieel adviseurs duiken er graag voor je in en geven je persoonlijk advies.

Maak een gratis eerste afspraak

Lees het whitepaper ‘Overwaarde gebruiken: wat kun je ermee?’

Wat kun je met de overwaarde op je huis? Die vraag beantwoorden we uitgebreid in een gratis whitepaper. Daarin lichten we alle mogelijkheden voor je toe. Download het whitepaper ‘Overwaarde huis gebruiken: wat kun je ermee?’ gratis en doe er je voordeel mee.

Overwaarde whitepaper downloaden
 

Hoeveel belasting betaal je per situatie?

Er zijn allerlei situaties denkbaar waarin je overwaarde vrijkomt. Neem je de overwaarde op met een tweede hypotheek of hypotheekverhoging? Ga je verhuizen en komt daardoor de overwaarde vrij? Of komt de overwaarde van je huis na een scheiding vrij voor jou en/of je ex-partner? We leggen uit hoe het in elk van die situaties zit met belasting over de overwaarde op je woning.

1. Overwaarde op je spaarrekening

Stel: je gaat na de verkoop van je koopwoning een woning huren. Door de bijleenregeling blijft de overwaarde dan in eerste instantie nog staan, maar komt deze na drie jaar vrij. Heb jij tegen die tijd nog geen huis gekocht? Dan krijg je de overwaarde op de oude woning uitbetaald. Je kunt dat geld op je spaarrekening zetten, ermee beleggen of het uitgeven op de manier die jij voor ogen hebt.

Als je het geld op je spaarrekening laat staan, betaal je mogelijk vermogensbelasting over de overwaarde. Je spaargeld en beleggingen horen tot je vermogen en daar moet je jaarlijks belasting over betalen als je boven de vrijstellingsgrens uitkomt. Zoals gezegd, geldt in 2024 een vrijstelling van vermogensbelasting voor een bedrag tot € 57.000,-. Fiscaal partners mogen € 114.000,- aan vermogen hebben zonder dat ze vermogensbelasting hoeven te betalen.

Heb je meer vermogen dan die grens door de overwaarde? Dan betaal je belasting. Voor de belastingberekening kijkt de Belastingdienst altijd naar het vermogen dat je op 1 januari hebt.

2. Overwaarde na verkoop huis

Verkoop je je huis en koop je er een andere woning voor terug? Dan is het fiscaal gunstig om met de overwaarde het hypotheekbedrag op je nieuwe woning te verlagen. Doe je dat niet, dan is niet het volledige bedrag aan hypotheekrente niet aftrekbaar. Het deel van de hypotheek ter hoogte van je overwaarde valt in box 3. Dat betekent wel dat je dat deel van de hypotheek mag aftrekken van je bezittingen voor de vermogensbelasting.

Marleen OverduinGoed om te weten: Steek je de overwaarde wel in je nieuwe woning? Dan heeft dat belastingtechnisch geen gevolgen. Je ontvangt gewoon hypotheekrenteaftrek over de hypotheek en betaalt over de overwaarde op je huis geen belasting.

3. Schenking aan kind

Wil je jouw overwaarde bij de verkoop van je woning gebruiken om te schenken aan je kinderen? Dan hoort dat geld niet meer bij jouw vermogen en hoef je dus ook geen vermogensbelasting over de overwaarde op je woning te betalen.

Heb je een extra hypotheek opgenomen om geld te schenken aan je kinderen? Dan is de hypotheekrente over dat deel niet aftrekbaar. Je besteedt dat deel van de hypotheek immers niet aan je eigen woning.

Als je geld schenkt aan een kind of kleinkind, dan hoef je zelf geen schenkbelasting te betalen. Je (klein)kind moet dat misschien wel doen. Gelukkig zijn er een aantal vrijstellingen voor schenkingen.

Vrijstellingen

Ten eerste mag je jaarlijks belastingvrij een bedrag schenken van € 6.633,- (die grens geldt in 2024) aan een kind of € 2.658,- (ook in 2024) aan een kleinkind.

Je mag eenmalig belastingvrij een bedrag van € 31.813,- (2024) schenken aan je kind, als die tussen de 18 en 40 jaar is. Voor een dure studie geldt een eenmalige hoge schenkingsmogelijkheid van maximaal € 66.268,- (2024).

Vraag jouw financieel adviseur wel goed naar de voorwaarden. Lees er ook meer over op de website van de Belastingdienst.

4. Huis verkopen na scheiding

Verkopen jij en je ex-partner jullie huis na een scheiding met overwaarde? Dan hebben jullie in principe allebei recht op 50% van de overwaarde (tenzij jullie daarover al eerder andere afspraken hebben gemaakt). Voor de overwaarde die je ontvangt, gelden in principe dezelfde regels als altijd wanneer je een huis verkoopt met overwaarde. Zo geldt het volgende:

  • Investeer je de overwaarde in je volgende woning? Dan behoud je het volledige recht op hypotheekrenteaftrek en betaal je geen belasting over de overwaarde.
  • Verhuis je naar een huurwoning? Dan blijft de overwaarde nog 3 jaar staan vanuit de bijleenregeling. Na 3 jaar komt het bedrag vrij en kun je dit gebruiken waarvoor je maar wilt. Dit heeft dan geen gevolgen voor je hypotheekrenteaftrek. Wel betaal je mogelijk vermogensbelasting.
  • Besteed je de overwaarde aan iets anders dan de aankoop van een huis of een verbouwing of verduurzaming van je nieuwe woning? Dan ontvang je over een kleiner bedrag aan hypotheek hypotheekrenteaftrek.

Blijft één van jullie in het huis wonen en is er sprake van overwaarde? Dan moet in principe de achterblijvende partner de helft van de overwaarde aan de ander betalen. Dit heet “uitkopen”. Hier heeft de Belastingdienst verder niet mee van doen.

Oscar NoorlagLet op: Is het voor de achterblijvende partner financieel lastig om de andere partner de helft van de overwaarde te betalen? Dan kunnen jullie hier ook andere afspraken over maken. Soms betaalt de vertrekkende partner bijvoorbeeld nog een tijdje mee aan de maandlasten. Vraag een financieel specialist om advies over de belasting na een scheiding voor de overwaarde op het huis.

Financieel advies over jouw overwaarde?

Overwaarde op je huis en belasting kan complexe materie zijn. Waar doe jij verstandig aan? En waar moet je rekening mee houden? Onze financieel adviseurs laten je graag weten wat jouw mogelijkheden zijn met je overwaarde en wat de verstandigste keuze is.

Maak een gratis afspraak

Veelgestelde vragen

Je betaalt belasting op de overwaarde op je huis als je het geld op je spaarrekening laat storten of ermee belegt en daardoor boven de vrijstellingsgrens voor vermogensbelasting uitkomt. Je betaalt dan vermogensbelasting over het spaar- en of beleggingsgeld dat je al had plus de overwaarde. Verder kan de overwaarde gevolgen hebben voor je hypotheek als je je overwaarde verzilvert en daarmee niet aflost op een woningschuld en ook niet je huis verbouwt of verduurzaamt. Dan mag je over dit deel van de hypotheek geen rente aftrekken.

Nee, op dit moment valt je overwaarde in box 1. Alleen als je de overwaarde op je spaarrekening laat storten of ermee belegt, gaat je overwaarde in box 3 vallen en betaal je er dus belasting in box 3 over.

Hoeveel vermogensbelasting je over de overwaarde betaalt, hangt af van je spaarsaldo en de hoogte van je overwaarde. Alleen als je de overwaarde op je spaarrekening laat storten of investeert in beleggingen, betaal je vermogensbelasting. Je betaalt alleen belasting over het bedrag in box 3 dat boven de vrijstellingsgrens uitkomt. Die grens ligt in 2024 op € 57.000,- als je alleen bent en op € 114.000,- voor fiscaal partners.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak