Hoe profiteer jij van jouw overwaarde? Download ons gratis whitepaper hier.
Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

1. Overwaarde op spaarrekening

Stel je gaat na de verkoop van je koopwoning een woning huren, dan krijg je de overwaarde in de oude woning als euro’s uitbetaald. Je kunt dat geld op een spaarrekening zetten of gaan beleggen, maar je bent ook vrij om dit geld uit te geven. Je spaargeld en beleggingen horen tot je vermogen en daar moet je jaarlijks vermogensbelasting over betalen. Wel heeft elke belastingplichtige een vrijstelling van € 50.650. Dat betekent dat een stel € 101,300 aan vermogen mag hebben, zonder dat er vermogensbelasting betaald hoeft te worden. Heb je meer vermogen dan betaal je wel belasting, waarbij geldt hoe hoger het vermogen hoe hoger het percentage belasting dat je betaalt. Als peildatum geldt het vermogen dat je op 1 januari hebt.

 

 2. Overwaarde in nieuwe woning

Verkoop je je huis en koop je er een andere woning voor terug? Dan moet je de overwaarde gebruiken om het hypotheekbedrag op de nieuwe woning te verlagen. Doe je dat niet, dan is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Dat deel van de hypotheek valt dan in box 3. Dat betekent dat je dat deel van de hypotheek wel mag aftrekken van je bezittingen voor de vermogensbelasting.

3. Schenking aan kind(eren)

Wil je jouw overwaarde bij de verkoop van je woning gebruiken om te schenken aan je kinderen, dan hoort dat geld niet meer bij je vermogen en hoef je er dus ook geen vermogensbelasting over te betalen. Heb je een extra hypotheek opgenomen om geld te schenken aan je kinderen, dan is de hypotheekrente over dat deel niet aftrekbaar.

Als je geld schenkt aan een kind of kleinkind dan hoef je zelf geen schenkbelasting te betalen, maar je (klein-)kind misschien wel. Er zijn gelukkig een aantal vrijstellingen.

Vrijstellingen

Zo mag je jaarlijks belastingvrij een bedrag schenken van € 5.677 (2022) aan een kind of € 2.274 (2022) aan een kleinkind. Is het te schenken bedrag bedoeld voor een koopwoning of aflossing van de hypotheek, dan mag er onder voorwaarden zelfs belastingvrij geschonken worden tot € 106.671 (2022). Eén van de voorwaarden is bijvoorbeeld dat het (klein-)kind tussen de 18 en 40 jaar moet zijn (of hij/zij moet een partner hebben die aan deze criteria voldoet).

Is de schenking niet bedoeld voor een koopwoning, dan mag je eenmalig belastingvrij een bedrag van € 27.231 (2022) schenken aan je kind, als die tussen de 18 en 40 jaar. Voor een dure studie geldt een eenmalige hoge schenkingsmogelijkheid van maximaal € 56.724 (2022). Vraag jouw financieel adviseur wel goed naar de voorwaarden.

 

Lees het whitepaper ‘Overwaarde gebruiken: wat kun je ermee?’

Overwaarde op je huis gebruiken, wat kun je ermee? Die vraag beantwoorden we uitgebreid in een whitepaper waarin we alle mogelijkheden voor je toelichten. Download gratis het whitepaper ‘Overwaarde huis gebruiken: wat kun je ermee?’ en doe er je voordeel mee.

Overwaarde whitepaper downloaden

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak