Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging
Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Seniorenhypotheek: hypotheek voor senioren

De seniorenhypotheek is een speciale hypotheek voor ouderen. Met deze hypotheek kun je ook na je pensioen nog een hypotheek afsluiten, oversluiten of verhogen. Veel senioren gebruiken de seniorenhypotheek om hun overwaarde verzilveren en daarmee een mooi bedrag op hun rekening gestort te krijgen om hun wensen mee te vervullen. Daardoor kun je nog meer van je pensioen genieten en haal je het maximale uit je hypotheekruimte.

Wat je hypotheekwens ook is, het is altijd verstandig er een hypotheekadviseur bij in te schakelen. Die kan je precies vertellen welke opties jij hebt en wat de voor- en nadelen van elk specifieke hypotheekproduct zijn. Maak gerust een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs.

Gratis oriënterend gesprek

 

Overwaarde verzilveren voor meer financiële ruimte

Veel ouderen hebben overwaarde op hun huis. Het zal je vast niet zijn ontgaan: de woningen zijn de afgelopen decennia enorm gestegen in waarde. Als je je woning al een tijdje geleden hebt gekocht, is de kans dus vrij groot dat je er op dit moment meer voor zou kunnen krijgen dan wat je zelf voor je woning hebt neergeteld. Gelukkig kun je je overwaarde ook gebruiken zonder direct de makelaar te bellen en op Funda naar een nieuw onderkomen op zoek te gaan.

Door de overwaarde te verzilveren, heb je extra financiële ruimte om mooie dromen voor je oude dag mee te realiseren. Zo kun je misschien met de overwaarde een tweede woning financieren. Dat maakt de droom van overwinteren in een zonnig land of ’s zomers genieten van het buitenleven in een eigen buitenhuisje misschien een serieuze mogelijkheid. Of gebruik de overwaarde voor een verbouwing van je woning. Kan de tuin wel een make-over gebruiken bijvoorbeeld? Of wil je je woning gelijkvloers maken, zodat je er ook over tien of zelfs twintig jaar nog veilig en met plezier kunt wonen? De overwaarde brengt dat soort plannen wellicht een stap dichterbij.

Wel is het belangrijk om altijd goed door een financieel adviseur naar je plannen te laten kijken. Door het verzilveren van je overwaarde neemt je hypotheekschuld (en dus je maandlasten) toe. Het is belangrijk dat je die lasten wel kunt blijven dragen. Nu en in de toekomst. Dat zoekt een van onze financieel adviseurs graag voor je uit.

Een nieuwe woning kopen

Ook kun je een seniorenhypotheek gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning. Zou je niets liever willen dan je oude dag doorbrengen in jouw droomwoning? Veel ouderen denken dat een nieuwe hypotheek afsluiten na je pensioen lastig is, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Wellicht biedt je pensioeninkomen samen met de overwaarde op je huidige woning voldoende ruimte om een nieuw huis te bekostigen. Onze hypotheekadviseurs denken graag met je mee.

Hypotheek oversluiten

Hoe minder je per maand kwijt bent aan je hypotheek, hoe meer je overhoudt voor leukere uitgaven. Een jaarlijkse vakantie bijvoorbeeld of een schenking aan je (klein)kinderen. Het kan dan ook aantrekkelijk zijn om je hypotheek over te sluiten.

Loopt je huidige hypotheek al een tijdje? Laat dan vooral een keer een hypotheekadviseur met een kritische blik naar je lopende hypotheek kijken. Wellicht ben je elders een stuk voordeliger uit en kun je zo elke maand flink op je maandlasten besparen. Ook hiervoor kun je een hypotheek voor senioren afsluiten. En dan specifiek een hypotheek met een gunstigere rente en lagere voorwaarden dan je huidige hypotheek.

Welke hypotheekvormen zijn er voor een seniorenhypotheek?

Een seniorenhypotheek is dus een hypotheek voor ouderen. Het is niet één speciale hypotheekvorm. Je kunt bij het afsluiten van een seniorenhypotheek zelf de keuze maken tussen een aantal hypotheekvormen. Zo kun je kiezen voor:

  • Aflossingsvrije hypotheek. Je betaalt maandelijks rente en bent niet verplicht elke maand af te lossen op je hypotheek. Let op: maximaal 50% van je woningwaarde mag met een aflossingsvrije hypotheek zijn gefinancierd.
  • Annuïteitenhypotheek. Bij dit type hypotheek betaal je elke maand exact hetzelfde bedrag (bestaande uit een deel aflossing en een deel rente). Je netto maandlasten zijn in het begin lager dan aan het eind van de looptijd, doordat je aan het begin meer profiteert van de hypotheekrenteaftrek.
  • Lineaire hypotheek. Je lost elke maand een vast bedrag af en betaalt daarnaast rente over de openstaande hypotheekschuld. Doordat je snel aflost, ben je over de hele looptijd een kleiner bedrag kwijt. Wel zijn je maandlasten aan het begin van de looptijd wat hoger dan aan het eind.

Verder zijn er twee financiële producten die speciaal bedoeld zijn om je overwaarde te verzilveren:

  • Krediethypotheek. Dit is in feite geen hypotheek, maar een doorlopend krediet met je overwaarde als onderpand. Door dit onderpand betaal je minder rente dan bij een gewoon doorlopend krediet, maar wel iets meer rente dan bij een normale hypotheek. Je kunt tot een van tevoren vastgestelde limiet onbeperkt geld opnemen. Over het opgenomen bedrag betaal je rente; aflossen is niet verplicht.
  • Opeethypotheek. Met deze hypotheekvorm kun je ook als oudere met een laag inkomen je overwaarde verzilveren. Ook als je vanwege je lage inkomen bijvoorbeeld niet in aanmerking komt voor een aflossingsvrije of krediethypotheek. Dit is een speciaal type aflossingsvrije hypotheek voor ouderen waarbij je rente wordt opgeteld bij de hypotheekschuld. Je hoeft niet af te lossen gedurende de looptijd. Je hypotheek groeit dus, terwijl je overwaarde ondertussen daalt. Op die manier eet je in feite je overwaarde op. Onze adviseurs vertellen je graag meer over de voor- en nadelen van dit type constructie.

Hypotheek voor ouderen na het pensioen

Na je pensioen ziet je leven er opeens heel anders uit. Hetzelfde geldt voor je financiële situatie. Terwijl je eerst maandelijks een vast bedrag van je werkgever op je rekening gestort kreeg, bestaat je inkomen nu uit AOW en werkgeverspensioen, eventueel aangevuld met een eigen buffer. Dat heeft ook gevolgen voor je hypotheek. Zelfs al tien jaar vóór je AOW-leeftijd trouwens.

Hypotheekaanbieders houden namelijk vanaf tien jaar vóór de pensioengerechtigde leeftijd bij het bepalen van je maximale hypotheek rekening met je pensioeninkomen in plaats van alleen je inkomen in loondienst. Dit inkomen valt gemiddeld zo’n 30% lager uit dan je eerdere inkomen. Aan de andere kant hoef je na je pensioen geen premies volksverzekeringen meer te betalen, waardoor je soms juist weer wat meer mag lenen ten opzichte van je inkomen.

Al met al kan je maximale hypotheek lager liggen dan voordat je met pensioen ging. Dat heeft bijvoorbeeld invloed als je een nieuwe hypotheek aanvraagt, maar ook als je je bestaande hypotheek wilt oversluiten of je overwaarde wilt verzilveren. In elk van die gevallen wordt je (nieuwe) hypotheek namelijk getoetst aan je inkomen.

Het is dan ook altijd verstandig om, waar mogelijk, al vóór je pensioen met een hypotheekadviseur in gesprek te gaan over je mogelijkheden. Dan heb je bijvoorbeeld ruimere mogelijkheden om een tweede hypotheek af te sluiten of een hypotheek aan te vragen voor een nieuwe woning.

Maar geen nood: ook als je de AOW-leeftijd al gepasseerd bent, zijn er gelukkig dankzij de seniorenhypotheek nog prima mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten of over te sluiten.

Wat zijn jouw opties voor een hypotheek voor ouderen?

Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden voor een hypotheek na je pensioen? Wil je weten hoe je je overwaarde kunt verzilveren? Of heb je een andere vraag over een hypotheek voor senioren? Wees van harte welkom bij een van de Van Bruggen-adviseurs voor een gratis oriënterend gesprek.

Wat je situatie ook is, het is belangrijk om er met een hypotheekadviseur goed naar te kijken voordat je zelf keuzes maakt met grote consequenties. Juist bij een hypotheek voor senioren.

Plan jouw vrijblijvende kennismaking in

Plan jouw vrijblijvende kennismaking in. Dan helpt een Van Bruggen-adviseur bij jou in de buurt je graag verder met deskundig en persoonlijk advies.

Plan een kennismaking in

Veelgestelde vragen over seniorenhypotheek

Dit hangt af van het type hypotheekvorm waarvoor je kiest en van de periode waarin je al hypotheekrenteaftrek hebt gehad. Je hypotheekadviseur kan je precies uitleggen of je nog hypotheekrenteaftrek hebt en over welk bedrag en tot wanneer.

Zoals de naam al doet vermoeden, is een seniorenhypotheek een hypotheek voor ouderen. Als je na je pensioen een hypotheek afsluit, kun je hiervoor kiezen uit diverse hypotheekvormen die soms andere voorwaarden hebben dan hypotheken voor andere doelgroepen. Je hebt daarbij de keuze tussen verschillende hypotheekvormen, zoals een aflossingsvrije hypotheek of een opeethypotheek (speciaal voor ouderen met overwaarde).

Ja, als je met pensioen gaat heeft dat gevolgen voor je hypotheek. Vanaf je 56e rekenen geldverstrekkers met je pensioeninkomen als ze – bijvoorbeeld – je maximale hypotheek bepalen. Doordat je pensioeninkomen lager is dan je normale inkomen, zal je maximale hypotheek ook lager uitvallen. Dit heeft dus gevolgen voor hoeveel je kunt lenen voor bijvoorbeeld de aankoop van een woning of het financieren van een verbouwing.

De verschillende vormen van verzilverhypotheken, zoals een krediethypotheek en de opeethypotheek, bieden hier wellicht goede mogelijkheden voor. Een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep kan voor je uitrekenen wat jouw hypotheekmogelijkheden zijn en of het voor jou dus haalbaar is om (een deel van) je overwaarde te verzilveren.

Ook als 65-plusser zijn je kansen op een hypotheek zeker niet verkeken. Met een speciale hypotheek voor ouderen kun je bijvoorbeeld ook op latere leeftijd nog een hypotheek aanvragen voor een nieuwe woning of je overwaarde verzilveren. Ga vooral in gesprek met een hypotheekadviseur om meer te weten te komen over jouw persoonlijke mogelijkheden.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak