Met de zeer lage spaarrente van dit moment is investeren in vastgoed een uitstekend idee. Daarvoor zul je doorgaans ook geld moeten lenen. Een manier om dat te doen, is met een speciale verhuurhypotheek.

Verhouding tussen lening en onderpand bij een verhuurhypotheek

Belangrijk begrip bij een verhuurhypotheek is de ‘loan to value’, ofwel de verhouding tussen de lening en het onderpand. Deze waarde verschilt per hypotheekverstrekker en varieert tussen 70 en 80% van de waarde van het onderpand in verhuurde staat, met uitschieters tot 90%. Om een voorbeeld te geven: bij een waarde van een pand in verhuurde staat van € 300.000,- en een loan to value van 70% kun je maximaal € 210.000,- lenen. Bij een loan to value van 90% loopt dit bedrag op tot € 270.000,-.

Aflossingstermijn verschilt

Bij een verhuurhypotheek verschillen de aflossingstermijnen van de hypotheekverstrekkers onderling soms behoorlijk. Rekent de ene met een termijn van tien jaar, bij de ander mag je er dertig jaar over doen. Wij helpen je graag bij het bepalen van de verhuurhypotheek die goed aansluit op jouw persoonlijke omstandigheden. Overigens: aflossingsvrije leningen komen bij verhuurhypotheken wel voor, maar de lening mag niet meer dan 50% van de marktwaarde zijn. Bovendien heb je bij een aflossingsvrije hypotheek vaak te maken met een hogere rente, dus een lager rendement.

Hypotheekrente bij verhuurhypotheken

De hypotheekrente van een verhuurhypotheek is doorgaans wat hoger dan die van een gewone hypotheek. Dat komt door het hogere risico van bijvoorbeeld leegstand bij het opzeggen van de huur. Verder is er het risico van verwaarlozing of beschadiging van het pand of van een juridisch conflict met de huurder.

Wie mag huren?

Ben je van plan om kamers te verhuren in het nieuwe pand? Daar zijn vaak voorwaarden aan verbonden. Veel aanbieders willen het liefst dat je, áls je al kamers verhuurt, dat doet aan goede bekenden: familieleden in de eerste of tweede graad.

Een goed gesprek over je verhuurhypotheek

Als je een verhuurhypotheek overweegt af te sluiten, nemen we graag de tijd voor een persoonlijk gesprek. Je maakt bij ons snel en gemakkelijk een afspraak voor een hypotheekadviseur bij jou in de buurt.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak