Beleggingshypotheek

Een beleggingshypotheek is een hypotheekvorm waarbij er tijdens de looptijd maandelijks belegd wordt in een kapitaalverzekering of op een beleggingsrekening voor de aflossing van de hypotheek. Op de einddatum wordt de opgebouwde waarde van de kapitaalverzekering of de beleggingsrekening gebruikt om de hypotheek af te lossen. Er is geen koppeling, zoals bij een spaarhypotheek, tussen het rendement op de spaarpot en de te betalen rente op de lening.

Aftrekbare rente en aflossing

De rente op een hypotheek is fiscaal aftrekbaar als de lening in maximaal 30 jaar volledig wordt afgelost. Sinds 2013 kan dit, voor starters, alleen via een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Een beleggingshypotheek valt hier niet onder. Andere hypotheekvormen zijn ook mogelijk voor starters, maar dan wel zonder het recht op hypotheekrenteaftrek. Met de huidige lage rente hoeft dat niet altijd een probleem te zijn. De rente op een beleggingshypotheek is alleen aftrekbaar als deze al bestond voor 1 januari 2013. Het grootste voordeel van dit type hypotheek is dat er optimaal geprofiteerd kan worden van de rendementen op de beleggingen.

Beleggingshypotheek

Is een beleggingshypotheek voordelig voor mij?

Een goede beleggingshypotheek had als voordeel dat er maximaal geprofiteerd werd van de mogelijkheid tot renteaftrek én de rendementen op de wereldwijde aandelenbeurzen. Deze hypotheekvorm was ook interessant voor de geldverstrekkers en verzekeraars. De (verborgen) kosten van de kapitaalverzekeringen, de beleggingsrekeningen en de ingebouwde overlijdensrisicoverzekering bleken aanzienlijk hoger dan de consumenten was voorgespiegeld. Inmiddels kennen wij deze problematiek als de woekerpolisaffaire. Er zijn uiteraard positieve uitzonderingen. Wilt u weten of ook u in het bezit bent van een woekerpolis? Maak dan een afspraak met een adviseur van Van Bruggen Adviesgroep. Zij kunnen u adviseren over de mogelijkheden die er zijn om de verzekeringen aan te passen en eventuele compensatie die de verschillende verzekeraars bieden.

Wat zijn de voordelen van een beleggingshypotheek?

  • Er is sprake van maximale renteaftrek.
  • Er is kans op meer vermogen dan nodig was voor het aflossen van de lening.

Wat zijn de nadelen van een beleggingshypotheek?

  • Hoge kosten van de overlijdensrisicoverzekering binnen de kapitaalverzekering.

Maak nu een afspraak

Aanhef is niet ingevuld.

Naam is niet ingevuld.

Telefoonnummer is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

Email is niet ingevuld.

Opmerking is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.