Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat is een taxatierapport?

Een taxatierapport heb je nodig als je een woning koopt en een hypotheek aanvraagt. Je laat dan een taxatie van je huis doen om de huidige waarde van je woning te bepalen. Omdat elke woning anders is, zal de taxateur hiervoor je woning grondig inspecteren. Hij kijkt daarbij niet alleen naar de woning zelf, maar ook naar bijvoorbeeld gegevens uit het Kadaster, de waarde van woningen in de omgeving en het bestemmingsplan.

In het taxatierapport wordt op basis van al die informatie de actuele waarde van de woning benoemd. Die informatie kun je gebruiken om je hypotheek aan te vragen. Het is namelijk zo dat je maximale hypotheek altijd gebaseerd is op je inkomen en op de marktwaarde van je woning. In principe kun je maximaal 100% van de waarde van je woning lenen. Alleen als je een deel van je hypotheek gebruikt voor energiebesparende maatregelen, ligt die grens iets hoger: bij 106%.

Verplicht of niet?

Een taxatie is bijna altijd verplicht als je een bestaande woning koopt. In sommige gevallen neemt de hypotheekaanbieder ook genoegen met een desktoptaxatie. Overigens geldt daarbij wel als voorwaarde dat dit enkel is toegestaan als je hypotheek niet hoger is dan 90% van de woningwaarde.

Marleen OverduinLet op: Bij een nieuwbouwwoning is het taxeren van het huis vaak niet verplicht. Heeft de nieuwbouwwoning lang te koop gestaan of heb je zelf een huis laten bouwen? Dan is een taxatie wel een vereiste.

Tip: schakel een aankoopmakelaar in

Wil je weten wat een woning waard is om zo een goed bod te kunnen uitbrengen? Daarvoor laat je meestal geen taxatie doen. Het is verstandiger om een aankoopmakelaar in te schakelen als je een woning zoekt. Diegene kan je adviseren over een passend bod op basis van de verkoopprijzen van vergelijkbare huizen.

Wat staat er in een taxatierapport?

In een taxatierapport staat de marktwaarde. Dit is wat de woning waarschijnlijk oplevert als je deze onder normale omstandigheden op dit moment verkoopt.

Voor het afsluiten van een hypotheek is de marktwaarde leidend. Je mag niet meer dan 100% (of soms 106%) van die waarde lenen.

De taxatiewaarde wordt uiteraard ergens op gebaseerd. Daarom legt de taxateur verschillende soorten informatie in het taxatierapport vast. Die gelden als onderbouwing voor de getaxeerde waarde. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

  • de ligging van de woning;
  • diverse omgevingsfactoren;
  • de oppervlakte en inhoud van de woning;
  • de indeling van de woning;
  • het actuele bestemmingsplan.

Verder zal de taxateur een controle doen met de gegevens in het Kadaster, zodat zeker is dat de woning echt op jouw naam staat.

Hoe werkt een taxatie van je huis?

De taxateur van jouw keuze komt bij je thuis langs om jouw woning in detail te inspecteren. Voor die tijd zal de taxateur waarschijnlijk al wat voorwerk hebben gedaan. Zo zal de taxateur vaak contact opnemen met de gemeente om inzicht te krijgen in de bodemgesteldheid. Ook zal hij onderzoek in het Kadaster doen om te zien hoe het zit met bijvoorbeeld een splitsingsakte en het eigendom van de woning. Verder kijkt de taxateur naar de actuele situatie op de woningmarkt. Hoe staat het ervoor met vraag en aanbod? En voor welke prijs worden soortgelijke woningen verkocht?

Vaak laat je een taxatie doen na het ondertekenen van het voorlopig koopcontract, terwijl je ondertussen wacht op een reactie van je hypotheekaanbieder op jouw hypotheekaanvraag.

Aandachtspunten taxatie huis

Ga zeker niet met de eerste de beste taxateur in zee. Een taxatierapport moet namelijk aan een aantal eisen voldoen, net als de taxatie van je huis. Let daarom op de volgende punten.

Check de keurmerken

Schakel een erkend taxateur in, zodat je zeker bent van kwaliteit. Belangrijk is vooral het NWWI-keurmerk. NWWI staat voor het Nederlands Woning Waarde Instituut; dit instituut levert een validatiekeurmerk aan taxateurs die aan bepaalde strenge eisen voldoen. Dat biedt een kwaliteitswaarborg voor je taxatierapport.

Benoem het doel van de taxatie

Het is belangrijk dat de taxateur het doel van de taxatie weet. Als je de taxatie laat doen om de WOZ-waarde te checken die op de beschikking van de gemeente staat, zal de taxateur het taxatierapport anders insteken wanneer je een taxatie laat doen om de verkoopprijs van je huis vast te stellen.

Taxatie vs. bouwkundige keuring

Een taxatie is niet hetzelfde als een bouwkundige keuring. Bij een bouwkundige keuring gaat het niet om de waarde van de woning, maar om de kosten voor het verhelpen van bouwkundige gebreken. Je kunt een bouwkundige keuring laten uitvoeren als je twijfelt over de bouwkundige staat van het huis. Soms wordt zo’n keuring door de hypotheekaanbieder verplicht gesteld als je een hypotheek wilt afsluiten voor een wat oudere woning waarbij mogelijk veel onderhoud nodig is.

Bij een bouwkundige keuring zal een bouwkundig expert specifiek kijken naar bouwtechnische aspecten, zoals de fundering, de kozijnen en eventuele houtrot.

Onafhankelijke taxateur

Je mag de taxatie van je huis niet laten uitvoeren door de verkoopmakelaar van de verkopers of door je eigen aankoopmakelaar. Dit om belangenverstrengeling te voorkomen. Hiervoor zal je altijd een onafhankelijke taxateur moeten inschakelen.

Kosten taxatierapport

De kosten voor een taxatie verschillen per taxateur. Wij helpen je graag om een geschikte taxateur te vinden die kwaliteit levert en scherpe tarieven biedt. Veel Van Bruggen-adviseurs en -makelaars hebben wel taxateurs in hun netwerk met wie zij al jarenlang succesvol samenwerken.

Gemiddeld kun je qua kosten voor een taxatierapport uitgaan van zo’n € 800,-. Dit kan wat meer of minder zijn, afhankelijk van bijvoorbeeld de grootte van je huis.

Kosten taxatie fiscaal aftrekbaar?

Laat je een taxatie uitvoeren die verplicht is voor de aanvraag van een hypotheek? Dan zijn de taxatiekosten fiscaal aftrekbaar. Je kunt deze opgeven bij je belastingaangifte over het jaar waarin je de taxatie liet doen. De taxatiekosten worden dan in mindering gebracht op je belastbaar inkomen.

Advies over een huis kopen?

Wil je je eerste huis of een volgend huis kopen? Dan komt er in één keer heel veel op je af. De hypotheek, ontbindende voorwaarden en ook een hoop regelwerk.

Waar doe je goed aan? Eén ding: schakel hypotheekadvies en/of aankoopmakelaardij in bij Van Bruggen Adviesgroep. Wij staan je graag bij, waardoor jij met de juiste begeleiding een huis kunt gaan kopen én een passende hypotheek afsluit.

Ontdekken wat jouw opties zijn? En hoe we jou kunnen helpen? Kom vrijblijvend kennismaken bij een Van Bruggen-adviseur bij jou in de buurt.

Gratis eerste gesprek aanvragen

Marleen OverduinNog even dit: Ben je alvast nieuwsgierig naar het actuele aanbod aan woning? Bekijk dan het woningaanbod van Van Bruggen. Het zou zomaar kunnen dat daar de ideale woning voor jou tussen zit.

Veelgestelde vragen over taxatierapport

Het tarief verschilt per taxateur, maar ga uit van gemiddeld zo’n € 800. De exacte kosten hangen onder andere af van de grootte van je woning en het doel waarvoor je de taxatie laat doen.

Een taxateur bepaalt aan de hand van een grondige inspectie van je woning en van gegevens over je woning de waarde van je huis. Die waarde legt hij inclusief een onderbouwing vast in een taxatierapport.

Je kunt zelf een taxateur inschakelen of een Van Bruggen-adviseur vragen om jou aan een taxateur te koppelen. Is de offerte van die taxateur akkoord? Dan verzorgt diegene de taxatie en kun je daarna het rapport voor je woning verwachten.

Hierin staat uiteraard wat je woning op dit moment waard is. Daarnaast staan in het rapport diverse andere soorten informatie, bijvoorbeeld over het actuele bestemmingsplan, het oppervlak en de inhoud van de woning.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak