Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Let op: Geld lenen kost geld!

Verbouwingslening

Geld lenen voor een verbouwing kan door middel van:

  1. Een hypotheek

Heb je al een hypotheek dan is het mogelijk om deze te verhogen. Dan worden er wel een paar zaken getoetst. Zo wordt er gekeken of de waarde van jouw woning voldoende is om de hypotheek te mogen verhogen. Je mag 100% van de waarde van de woning lenen. De waarde van jouw woning wordt bepaald door de WOZ-waarde of door een taxateur. De waarde na de verbouwing is vaak wat hoger. Dat is gunstig, want daar mag je rekening mee houden. Zoals bij elke lening wordt er ook gevraagd naar je inkomen. Jouw inkomen moet voldoende zijn om de rente en aflossing te betalen.

Het voordeel van een hypotheek is dat de rente op dit moment laag is. Dat komt omdat de woning het onderpand is. Ook mag de looptijd van een hypotheek 30 jaar bedragen, dat zorgt voor een lage maandelijkse aflossing en daarmee een laag maandbedrag. Of dat verstandig is hangt helemaal van jouw persoonlijke situatie af.

Niet onbelangrijk is het feit dat de hypotheek wordt ingeschreven bij de notaris, pas dan is de hypotheek actief. In sommige gevallen is dit niet nodig, een adviseur kan je dat vertellen.

  1. Een persoonlijke lening

Een persoonlijke lening mag je naast je hypotheek hebben, in tegenstelling tot bij een hypotheek hoeft je woning geen onderpand te zijn. De rente op een persoonlijke lening is daardoor wel iets hoger in vergelijking met een hypotheek.

 Dat de rente iets hoger is hoeft geen probleem te zijn, want in tegenstelling tot een hypotheek los je namelijk bij een persoonlijke lening sneller af. Waar een hypotheek in 30 jaar mag worden afgelost, wordt een persoonlijke lening in maximaal 15 jaar afgelost. Dat laten we je zien met een rekenvoorbeeld.

HypotheekPersoonlijke lening
 Totale kosten in 30 jaarTotale kosten in 15 jaar
Hoogte lening€ 40.000,-€ 40.000,-
Rente2%4%
Maandlast€ 147,85€ 295,88
Totaal betaalde rente€ 13.256€ 13.256


Omdat je sneller aflost, betaal je over de hele looptijd minder rente, logisch want je hebt de lening in de helft van de tijd afgelost. Voor een persoonlijke lening is geen notaris of taxatierapport nodig, daar bespaar je dus op de kosten.

 Goed om te weten: geld lenen voor een verbouwing met een persoonlijke lening kan tot € 75.000,-.

Hypotheek of persoonlijke lening?

Nog even de voor- en nadelen van een hypotheek versus een persoonlijke lening op een rij.

HypotheekPersoonlijke lening
PluspuntenPluspunten
Lage renteSnel geregeld
Lange looptijd mogelijkGeen notariskosten
Niet leeftijd afhankelijkGeen taxatiekosten
MinpuntenMinpunten
Kosten van notarisHogere rente
Kosten van taxatie 


Subsidies van de overheid

Tip: Ga je duurzaam verbouwen? Dus plaats je zonnepanelen, een nieuwe HR ketel of isolatie? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een subsidie of btw-teruggave. Informeer alvast bij jouw gemeente.

Contact opnemen

We kunnen ons goed voorstellen dat je met vragen of twijfels zit. Een afspraak maken is zo gemaakt! Maak direct een afspraak. Je wordt dan teruggebeld door een van onze medewerkers. Zij hebben inzicht in de agenda van onze adviseurs. Zo plannen we een afspraak op een moment die jóu uitkomt. Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend en kosteloos.

Je kunt ons uiteraard ook altijd direct bellen met het telefoonnummer 0800-1600.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak