Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Transitievergoeding

Transitievergoeding

De transitievergoeding is het bedrag dat je soms van je werkgever meekrijgt als je wordt ontslagen. Dit wordt ook wel “gouden handdruk” genoemd. De vergoeding is bedoeld om de periode tussen het einde van je huidige contract en het begin van je nieuwe contract te overbruggen. Dit geld kun je gebruiken voor outplacement of bijscholing. In plaats daarvan kun je je transitievergoeding ook gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek. Zo verlaag je je maandlasten. Uiteraard kan het ook slim zijn om het geld op je spaarrekening te storten of om er andere plannen mee te realiseren.

Advies over jouw financiën?

 

Met je transitievergoeding je hypotheek aflossen?

Extra aflossen op je hypotheek is een aantrekkelijke manier om je maandlasten te verlagen. Hoe lager je hypotheekschuld is, hoe minder rente je immers betaalt. Heb je naast de transitievergoeding spaargeld op de bank staan? Dan is het wellicht interessant om met de transitievergoeding af te lossen op je hypotheek. Ook voorkom je met die aflossing dat je uiteindelijk met een restschuld blijft zitten.

Houd er wel rekening mee dat dit vaak maar tot een bepaald bedrag boetevrij mag. Meestal is de maximale jaarlijkse aflossing 10%. Ook is het fiscaal niet altijd aantrekkelijk om versneld af te lossen. Bij een spaarhypotheek is het bijvoorbeeld vaak gunstiger om extra premie te storten in de spaarpolis dan om af te lossen op je hypotheek.

Quote: Extra aflossen is alleen een goede optie als je zelf voldoende spaargeld hebt. Geld dat je aflost op je hypotheek, kun je namelijk niet zomaar meer opnemen. Check dus goed of jij genoeg buffer hebt om eventuele financiële tegenslagen mee op te vangen. Als je nog geen zicht hebt op een nieuwe baan, is het wellicht verstandiger om de transitievergoeding op je rekening te laten staan.

Een expert laten meekijken naar jouw financiën?

Als je net bent weggegaan bij je eerdere werk, verandert er van alles in je financiële situatie. Een goed moment om samen met een financieel specialist alle details op een rij te zetten! Onze financieel experts kijken graag mee naar waar jij financieel goed aan doet. Maak een gratis afspraak.

Gratis eerste afspraak

Mensen vragen ook

Sinds 2020 geldt dat je recht hebt op een transitievergoeding als jouw dienstverband door je werkgever wordt beëindigd. Het maakt daarbij niet uit of je een vast contract had of dat je tijdelijke dienstverband niet wordt verlengd. Heb je zelf je ontslag ingediend? Dan krijg je deze vergoeding niet. Bij het Juridisch Loket kun je meer lezen over jouw rechten rondom een transitievergoeding.

Voor de berekening van je transitievergoeding wordt naar twee dingen gekeken: je salaris en hoe lang je hier hebt gewerkt. Voor elk gewerkt jaar krijg je 1/3 van je eerdere bruto maandsalaris en voor elke gewerkte maand ontvang je 1/36 van je bruto maandsalaris daarbovenop. Wel is de transitievergoeding gebonden aan een maximum: in 2024 ligt de grens op € 94.000,-. Dit maximum kan elk jaar veranderen.

Of een transitievergoeding belastingvrij is, hangt af van waar je deze vergoeding voor gebruikt. Zet je het geld in om jezelf bij te scholen of voor een outplacement-traject? Dan betaal je geen belasting. Ontvang je de transitievergoeding als bedrag op je rekening? Dan moet je er wel belasting over betalen. Het percentage hangt af van je inkomen. Door je inkomen en transitievergoeding bij elkaar op te tellen, weet je in welke schaal voor inkomstenbelasting je valt.