Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

NHG bereid om rekening te houden met tijdelijke inkomensdip

Eerder in juli waarschuwde Michiel Meijer, algemeen directeur van Van Bruggen Adviesgroep voor de mogelijke, onzekere gevolgen van een NOW-aanvraag voor een toekomstige hypotheekaanvraag. Geldverstrekkers werd opgeroepen om flexibel om te springen met de exceptionele situatie.

Het inkomen van een ondernemer

Bij een ondernemer wordt er door geldverstrekkers meestal gekeken naar het gemiddelde jaarinkomen van de afgelopen drie jaar. Veel ondernemers hebben door de coronacrisis een tijdelijke forse dip in hun inkomen. Gevolg is dat hun gemiddelde inkomen fors omlaag gaat. Bovendien wordt vaak ook nog eens het laagste gepakt van het gemiddelde inkomen en het inkomen in het laatste jaar. Ondernemers gaan nog jaren last krijgen van deze systematiek.

Nationale HypotheekGarantie biedt uitkomst

NHG vindt dat een verantwoord hypotheekbedrag gebaseerd mag worden op een inkomen waaruit de tijdelijke dip gefilterd mag worden. NHG gaat ermee akkoord dat als de omzet en het resultaat alleen tijdelijk zijn gedaald door het coronavirus, dan mag het inkomen gebaseerd worden op het inkomen van voor en na de tijdelijke inkomensdip. NHG biedt deze mogelijkheid vanaf 1 augustus. Wel is het van belang dat goed naar de individuele situatie van de ondernemer wordt gekeken. Heeft de ondernemer nog voldoende buffers? Hoe is de ondernemer omgegaan met de lockdown en van welke overheidsregelingen is gebruik gemaakt?

Een voorbeeld

Een ondernemer heeft in 2018 en 2019 een inkomen van € 60.000,-, maar door de coronacrisis komt het inkomen in 2020 uit op slechts € 45.000,-. Als hij in 2021 een huis zou willen kopen dan zou volgens de huidige rekensystematiek uitgegaan worden van een toetsinkomen van slechts € 45.000,-. Als het inkomen de komende jaren weer constant op € 60.000,- komt, dan nog is het toetsinkomen bij het kopen van een huis in 2022 en 2023 slechts € 55.000,- (namelijk het gemiddelde van 1 jaar € 45.000,- en 2 jaar € 60.000,-). Terwijl NHG nu ruimte laat om toch met een toetsinkomen van € 60.000,- te rekenen als duidelijk sprake is van een tijdelijke dip.

Geldverstrekkers aan zet

NHG biedt dus vanaf 1 augustus de ruimte, maar het is aan geldverstrekkers om de handschoen op te pakken en deze methodiek ook daadwerkelijk toe te passen en niet alleen voor hypotheken met NHG maar ook voor hypotheken zonder NHG.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.