Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Lagere rente door hogere WOZ-waarde

Het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) meldde vorige week dat de gemiddelde WOZ-waarde met 8,9% is gestegen. Dit is een gemiddelde, in Rotterdam steeg de WOZ-waarde bijvoorbeeld met gemiddeld bijna 16%. De WOZ-waarde wordt gebruikt voor het bepalen van een groot aantal belastingen, maar in sommige gevallen kun je een hoge WOZ-waarde ook gebruiken om je hypotheekrente te verlagen.

Recht op lagere hypotheekrente?

Afgelopen jaar en jaren zijn de woningprijzen fors gestegen. Dat betekent ook dat de hoogte van je hypotheek kleiner is geworden in verhouding tot de waarde van je woning. Dat betekent dat een geldverstrekker minder risico loopt met jouw hypotheek. Als je een hypotheek zonder NHG hebt, kan daarom misschien de hypotheekrente met een tiende of een paar tienden omlaag.

Een rekenvoorbeeld

Stel je hebt begin 2016 een woning gekocht voor € 300.000,- en je hebt een annuïteitenhypotheek afgesloten voor 10 jaar vast tegen een rente van bijvoorbeeld 3% (inclusief een rente-opslag). Voor de aankoop had je destijds een volledige hypotheek nodig, waardoor jouw hypotheek 100% bedroeg in verhouding tot de waarde van je woning.
Stel dat je WOZ-waarde gelijk aan het landelijk gemiddelde is gestegen, dan is deze bijna 30% omhoog gegaan. Dat komt neer op een WOZ-waarde van ongeveer € 386.000,-. Niet alleen je woning is meer waard geworden, maar je hypotheek is ook lager geworden omdat je elke maand aflost. De hypotheek is gedaald met ongeveer € 25.000,- naar € 275.000,-.

De hypotheek in verhouding tot de waarde van de woning bedraagt dan 71%. Grote kans dat je renteopslag met een paar tienden omlaag kan. Bij een verlaging van 0,2% hebben we het toch over een besparing van meer dan € 500,- per jaar (dat is een combinatie van lagere maandlast en snellere aflossing).

Let op: geldverstrekkers hanteren verschillende renteopslagen en risicoklassen. Je adviseur kan bekijken wat voor jou de mogelijkheden zijn en aangeven hoeveel jouw woning in waarde moet zijn gestegen om in aanmerking te komen voor een lagere hypotheekrente.

WOZ-waarde, taxatierapport of pech

Bij een deel van de geldverstrekkers mag je de hogere waarde van de woning aantonen door middel van de WOZ-waarde van de gemeente. Andere geldverstrekkers stellen een taxatierapport verplicht en slechts een enkele geldverstrekker biedt niet de mogelijkheid om tussentijds je rente te verlagen als de waarde van je woning is gestegen.

Tip 1: Het kan misschien interessant zijn om toch een taxatie uit te laten voeren als jouw geldverstrekker een WOZ-waarde toestaat. Omdat een taxatierapport de huidige waarde geeft en een WOZ beschikking de waarde per 1 januari 2019, kom je met een taxatierapport eerder in aanmerking voor een rentekorting of voor een grotere rentekorting. Stem met je financieel adviseur af of dit mogelijk bij jou speelt.

Tip 2: Heb je nog een aflossingsvrije hypotheek, dan betaal je met name bij de banken een hogere renteopslag. Vervelend, maar dat betekent ook dat als je WOZ-waarde fors is gestegen je rente-opslag extra omlaag kan.

Tip 3: De renteopslagen zijn de afgelopen jaren gedaald, met gemiddeld 0,2%. Dat betekent dat het soms interessant kan zijn om je hypotheek over te sluiten in plaats van alleen je renteopslag aan te passen. Het betekent wel initieel extra kosten en rompslomp, maar mogelijk met een veel hogere besparing

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.