Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

5 tips wanneer je er over nadenkt om je huis te gaan verkopen

Na lang wikken en wegen heb je het besluit genomen: je wilt je huidige woning binnenkort verkopen. Maar wat nu? Bij de verkoop van een huis komt er veel op je af. Dat begint al in de allereerste fase – als de woning nog niet eens te koop staat. Dit zijn zaken waarover je alvast in de beginfase kunt nadenken en de (vervolg)acties die je moet ondernemen.

 1. Bepaal vóóraf je financiële mogelijkheden
 2. Bepaal de eisen waaraan je nieuwe woning moet voldoen
 3. Bepaal of je je woning zelf wil verkopen of met een makelaar
 4. Maak je huis verkoopklaar
 5. Ga niet alleen grasduinen op Funda maar ook kijken op locatie

1. Bepaal vóóraf je financiële mogelijkheden

Voordat je een huis gaat kopen moet je zorgen dat je een goed beeld hebt van je financiële situatie en mogelijkheden. Je Van Bruggen-adviseur kan je helpen dit goed in kaart te brengen. Belangrijke vragen zijn:

 • Wat brengt je woning bij verkoop op en hoe hoog is je resterende hypotheek?
 • Hoeveel hypotheek is er mogelijk met je inkomen?

Bedenk je dat een lopende hypotheek op een andere manier meetelt bij het bepalen van je maximale hypotheekmogelijkheden, waardoor dit een andere uitkomst kan geven dan de snelle berekeningen op een website.

Geldverstrekkers zijn kritischer in coronatijd, zeker voor ondernemers en flexwerkers, maar ze stellen ook extra vragen aan medewerkers in vaste loondienst.

Veel belangrijker dan wat de geldverstrekker je maximaal wil lenen, is dat je bepaalt hoeveel je maximaal aan woonlasten uit wilt geven.

 • Hoeveel spaargeld heb je en hoeveel wil je daarvan gebruiken om het hypotheekbedrag te verlagen?

2. Bepaal aan welke eisen je nieuwe woning moet voldoen

Veel huizenkopers gaan impulsief te werk bij de aankoop van een woning. Een structurele aanpak is aan te raden. Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

 • Waarom wil je verhuizen?
 • Waar wil je wonen; zowel qua plaats(-en) als wijk?
 • Aan welke eisen moet de woning voldoen? Denk aan aantal kamers, wel of geen tuin (zonligging), enzovoort.
 • Welke voorzieningen moeten er in de buurt zijn? Denk aan scholen, openbaar vervoer, speeltuin, supermarkt, enzovoort.

3. Bepaal of je je woning zelf wil verkopen of met een makelaar

Maak een afweging of je je woning zelf gaat verkopen of dat je een makelaar inschakelt. Het grote voordeel van zelf verkopen is dat je de makelaarscourtage bespaart. De voordelen van een makelaar zijn dat hij over het algemeen een hogere prijs weet te realiseren, een woning sneller verkoopt en je kan behoeden voor fouten in het verkoopproces. Verder kan een makelaar je helpen met het bepalen van de verkoopprijs, doet hij de bezichtigingen voor je, voert hij de onderhandelingen en stelt hij de voorlopige koopakte op. Vaak kun je met een makelaar ook afspreken dat je bepaalde zaken zelf doet.

4. Maak je huis verkoopklaar

Een paar praktische tips voor het verkoopklaar maken van je woning:

 • Ruim je woning op; gooi oude spullen weg of berg anders rommel op, buiten het zicht. Over het algemeen geldt: hoe leger een woning, hoe beter het overkomt.
 • Zorg voor een frisse keuken en badkamer. Werk kleine gebreken weg, maar ga ik niet fors investeren in het aanpassen van een keuken of badkamer.
 • Kies voor neutrale kleuren. Het kan soms helpen om een muur met een uitgesproken kleur in een lichte kleur te verven.
 • Zorg voor een verzorgde tuin. Snoei bomen en struiken, zeker als die het licht tegenhouden dat het huis binnenvalt. Een paar plantjes kunnen soms je tuin een vrolijk elan geven.

5. Ga niet alleen grasduinen op Funda maar ook kijken op locatie

Op Funda kun je aan de hand van je criteria allerlei woningen bekijken. Maar ga ook actief in de wijk en straat zelf kijken. Bepaal of je zelf de aankoop wilt doen of een aankoopmakelaar wilt inschakelen, die je kan helpen met de onderhandelingen.

Benieuwd wat de makelaars van Van Bruggen Adviesgroep voor jou kunnen betekenen? Lees hier meer en maak vrijblijvend een afspraak.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.