Hoe profiteer jij van jouw overwaarde? Download ons gratis whitepaper hier.

Hypotheek

Een hypotheek is een lening met een onroerend goed (woning of bedrijfspand) als onderpand. Door het onderpand loopt de geldverstrekker minder risico en is de door u te betalen rente lager dan de rente op een consumptief krediet of rood-staan op een betaalrekening. De partij (persoon of bedrijf) die de lening aangaat, heet de hypotheekgever. De partij die de lening verstrekt, de bank of geldverstrekker, heet de hypotheeknemer

Hoe los ik af op mijn hypotheek?

Er vele manieren mogelijk om een hypotheek af te lossen. Op onze website worden vijf hypotheekvormen uitgelicht, maar er zijn meer hypotheekvormen. Deze aflossingsvormen zijn ook de naamgever van de verschillende soorten hypotheken: lineaire hypotheek, annuïteitenhypotheek, aflossingsvrije hypotheek, spaarhypotheek en beleggingshypotheek. 

Hoe is een hypotheek opgebouwd?

Een hypotheek kan uit de volgende vier producten bestaan.

  1. De lening. De meeste mensen hebben niet voldoende geld om een huis uit eigen middelen te kunnen betalen. Zij stappen daarom naar een bank of andere geldverstrekker om het geld te lenen. Het is gebruikelijk dat de lening een looptijd heeft van 30 jaar. Over het geleende bedrag moet, bijna altijd maandelijks, rente betaald worden. De te betalen rente staat meestal vast voor een periode van 5, 10 of 12 jaar. Maar, ook andere looptijden zijn mogelijk. Ook is het mogelijk om de rente variabel te maken. Dit betekent dat de rente meebeweegt met de rente op de geldmarkten. Meestal is de variabele rente het laagst en de rente voor de langere looptijden het hoogst.
  2. De spaarpot. Wie geld leent, moet ook ooit weer terug gaan betalen. Geldverstrekkers noemen dat meestal aflossen. Het aflossen kan in één keer aan het einde van de looptijd, of iedere maand een klein beetje. Ook vele tussenvarianten zijn mogelijk. Er zijn ook veel verschillende mogelijkheden om een spaarpot op te bouwen waarmee de lening afgelost wordt. Het kan binnen een levensverzekering bij een verzekeraar of op een spaar- of beleggingsrekening bij een bank. Het kan via sparen en garantieprodukten (weinig risico, maar een hogere inleg is noodzakelijk) of via beleggingen in aandelen of obligaties (meer risico, maar een lagere inleg is mogelijk). De spaarpot is waarschijnlijk het meest complexe deel van de hypotheek.
  3. De levensverzekering. De geldverstrekker eist meestal een zekerheid bij overlijden. In dat geval loopt de geldverstrekker namelijk het risico dat de woning snel verkocht moet worden, omdat de nabestaanden de woonlasten niet meer op kunnen brengen. Het verschil tussen de executiewaarde (de waarde van de woning bij gedwongen verkoop) en de leensom moet via een levensverzekering afgedekt zijn. Meestal kiezen huiseigenaren ervoor om een hoger bedrag te verzekeren. Dat geeft meer zekerheid bij overlijden.
  4. De woonlastenverzekering. Naast overlijden is het ook mogelijk dat door ziekte en verlies van werk het niet meer lukt om de woonlasten te betalen. In die gevallen kan een woonlastenverzekering uitkomst bieden. De eigenaren van de woning zijn zo verzekerd tegen de financiële gevolgen van ziekte en werkloosheid.

Een hypotheek is een complex product

Wanneer u een hypotheek gaat afsluiten dan is het belangrijk om te onderzoeken of de hoogte van uw hypotheek aansluit bij uw inkomen, maar ook bij uw wensen en plannen. Naast de keuze voor de hoogte van de hypotheek krijgt u met nog veel meer zaken te maken. Kiest u voor een annuïtaire of lineaire hypotheek als u voor het eerst een hypotheek afsluit? Of heeft u al een hypotheek van voor 2013 en hoe gaat u hier mee om? Behoudt u een deel aflossingsvrije hypotheek of kiest u voor volledig aflossen. Ook moet er bepaald worden hoe lang u uw rente wilt vastzetten. Kiest u voor een variabele, kortlopende of langlopende rente? En de bijbehorende verzekeringen: wat kunt en wilt u zelf dragen als u arbeidsongeschikt raakt, werkloos wordt of overlijdt? Dit hoeft u natuurlijk allemaal niet zelf te bedenken. Daarvoor staan de adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep graag voor u klaar. Iedereen is anders en dus ook een financiële oplossing is voor iedereen anders. Als we u eenmaal advies hebben gegeven over wat voor u de beste keuze is, gaan we vervolgens alle mogelijkheden van vrijwel alle aanbieders vergelijken. Op dit moment vergelijken wij al meer dan 40 aanbieders.

De financiering van uw woning, de hypotheek, bestaat eigenlijk uit 4 aparte producten. Het is daardoor een complex product. De Autoriteit Financiële Markten (AFM), de toezichthouder op financiële producten, vindt het afsluiten van een hypotheek één van de belangrijkste financiële beslissingen in iemands leven. Het gaat om veel geld en u zit er voor een lange periode aan vast. Ook de AFM geeft daarom als advies om niet over één nacht ijs te gaan bij de keuze voor een hypotheek. Laat u daarom goed adviseren door een onafhankelijk adviseur.

Lees meer over:

Terug naar begrippenlijst