Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Hypotheek

Hypotheek

Een hypotheek is een lening met een onroerend goed (een woning of bedrijfspand) als onderpand. Door het onderpand loopt de geldverstrekker minder risico dan bij een consumptief krediet. Daardoor betaal je ook een lagere rente. Je hypotheek moet aan het eind van de looptijd volledig zijn afgelost. Hoe je dit doet, hangt af van de hypotheekvorm die je kiest.

Een hypotheek afsluiten is nogal wat. Kun je hier, net als zo’n 90% van de Nederlanders, onafhankelijk advies bij gebruiken? Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan.

Gratis oriëntatiegesprek

 

Hoe los ik af op mijn hypotheek?

Hoe je op je hypotheek aflost, hangt af van de hypotheekvorm die je kiest. Voor een nieuwe hypotheek kun je kiezen tussen een lineaire hypotheek, een annuïteitenhypotheek en een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Op een lineaire en annuïteitenhypotheek los je maandelijks een bedrag af (bij een lineaire hypotheek in het begin iets meer; bij een annuïteitenhypotheek op een eind wat meer). Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je de aflossing in principe in één keer aan het einde van de looptijd.

Het kan ook zijn dat je een oudere hypotheek hebt lopen, zoals een spaarhypotheek of beleggingshypotheek. Daar werkt het net weer even anders. Je lost dan tussentijds niet af, maar legt premie in op een spaarrekening of beleggingsrekening.

Oscar NoorlagTip: Bekijk ook onze antwoorden op veelgestelde vragen over hypotheken.

 

Hoe is een hypotheek opgebouwd?

Een hypotheek kan uit de volgende vier producten bestaan:

  1. De lening. De meeste mensen hebben niet voldoende geld om een huis uit eigen middelen te kunnen betalen. Zij stappen daarom naar een geldverstrekker om het geld te lenen. Het is gebruikelijk dat de lening een looptijd heeft van 30 jaar. Over het geleende bedrag betaal je, bijna altijd maandelijks, rente. Het rentepercentage staat gedurende de rentevaste periode vast, tenzij je voor een variabele rente kiest. Meestal is variabele rente het laagst en de rente voor de langere looptijden het hoogst.
  2. De spaarpot. Wie geld leent, moet dat bedrag ooit terugbetalen. Geldverstrekkers noemen dat meestal aflossen. Het aflossen kan in één keer aan het einde van de looptijd (bij een aflossingsvrije hypotheek), of iedere maand een klein beetje. Bij een spaar- of beleggingshypotheek los je niet af, maar leg je via een spaar- of beleggingsrekening in om zo geld op te bouwen voor de aflossing.
  3. De levensverzekering. De geldverstrekker eist soms financiële zekerheid bij overlijden. Bij overlijden geval loopt de geldverstrekker namelijk het risico dat de woning snel verkocht moet worden, omdat de nabestaanden de woonlasten niet kunnen opbrengen. Het huis levert dan misschien minder op. Daarom kan de bank je vragen om een levensverzekering af te sluiten. Je dekt dan het verschil tussen de executiewaarde (de waarde van de woning bij gedwongen verkoop) en de leensom af via deze verzekering. Meestal verzekeren huiseigenaren een hoger bedrag. Dat geeft meer zekerheid.
  4. De woonlastenverzekering. Naast overlijden is het ook mogelijk dat je door ziekte en verlies van werk de woonlasten niet meer kunt betalen. In die gevallen kan een woonlastenverzekering uitkomst bieden. De eigenaren van de woning zijn daarmee verzekerd tegen de financiële gevolgen van ziekte en werkloosheid.

 

Een hypotheek is een complex product

Een hypotheek afsluiten is een grote verantwoordelijkheid. Daarom is het belangrijk dat je weloverwogen keuzes maakt. Let bijvoorbeeld op het volgende:

  • Sluit de hoogte van je hypotheek aan bij je (huidige en toekomstige) inkomen en bij je wensen en plannen?
  • Kies je voor een annuïteiten- of lineaire hypotheek als je voor het eerst een hypotheek afsluit? Of maak je je hypotheek deels aflossingsvrij?
  • Wat doe je met je huidige lopende hypotheek als je bijvoorbeeld al een aflossingsvrije, spaar- of beleggingshypotheek hebt? Houd je die aan of sluit je die over?
  • Hoe lang laat je de rente vastzetten? Kies je voor een variabele, kortlopende of langlopende rente?
  • Welke keuzes maak je qua verzekeringen? Wat kun en wil je zelf dragen als je arbeidsongeschikt raakt, werkloos wordt of overlijdt?

Gelukkig hoef je dit alles niet zelf te bedenken. Daarvoor staan de adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep graag voor je klaar. We kunnen meer dan 40 hypotheekaanbieders voor je vergelijken om zo te komen tot een hypotheek die bij jou past.

Marleen OverduinLet op: Doordat je hypotheek eigenlijk uit vier verschillende producten bestaat, is het een complex product. De Autoriteit Financiële Markten (AFM), de toezichthouder op financiële producten, vindt het afsluiten van een hypotheek één van de belangrijkste financiële beslissingen in iemands leven.

Het gaat bij een hypotheek om veel geld en je zit er voor een lange periode aan vast. Ook de AFM geeft daarom als advies om niet over één nacht ijs te gaan bij de keuze voor een hypotheek. Laat je dus goed adviseren door een onafhankelijk adviseur.

 

Onafhankelijk advies over je hypotheek?

Hoeveel jij aan hypotheek kunt krijgen? En waar je goed aan doet bij het afsluiten van een hypotheek? Onze onafhankelijke hypotheekadviseurs zoeken het graag voor je uit. Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Vrijblijvend en op een kantoor bij jou in de buurt!

Gratis kennismakingsgesprek

Mensen vragen ook

Een hypotheek is een lening die bedoeld is om je woning te financieren. Daarbij is het huis het onderpand voor de geldverstrekker. Je leent een bedrag bij de geldverstrekker om je huis te kunnen betalen. Daarvoor betaal je maandelijks een bedrag aan rente. Ook zorg je ervoor dat je aan het eind van de looptijd de hypotheek hebt afgelost (de afloswijze verschilt per hypotheekvorm). Zodra je de volledige hypotheek hebt afbetaald, vaak na 30 jaar, is de woning volledig van jou.

Een hypotheek is bedoeld om specifiek een woning mee te financieren. De woning is dan het onderpand. Dat geeft de geldverstrekker zekerheid. Als je je maandlasten niet kunt betalen, kan de geldverstrekker de woning verkopen. Bij een lening is het onderpand van de woning er niet. Je kunt een lening voor allerlei andere doelen gebruiken, bijvoorbeeld om je huis te verbouwen, op vakantie te gaan of een auto te kopen.

Soms is dit mogelijk als je veel eigen spaargeld hebt. Het is dan wel belangrijk om er rekening mee te houden dat je spaargeld vervolgens vastzit in de woning. Je kunt er dus niet meer mee doen wat je wilt, ook niet als je voor onverwachte kostenposten komt te staan. Om die reden kan het slim zijn om alsnog te kiezen voor een kleine hypotheek, naast je spaargeld.