Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Looptijd

Looptijd

De looptijd is de periode waarvoor je een lening of hypotheek aangaat. Dit kan per financieel product verschillen. Bij hypotheken is de looptijd bijna altijd 30 jaar. Houd er rekening mee dat er twee soorten looptijd zijn: de juridische looptijd en de economische looptijd. De juridische looptijd is de looptijd waarvoor je een overeenkomst met de hypotheekaanbieder aangaat. Als je bijvoorbeeld de rente voor 20 jaar laat vastzetten, is de juridische looptijd 20 jaar. De economische looptijd is de periode die je hebt om op de hypotheek af te lossen. Vaak is dat dus 30 jaar.

Hypotheekadvies aanvragen?

 

Waar vind ik de looptijd van mijn hypotheek?

Bij het afsluiten van je hypotheek heb je afspraken gemaakt over de looptijd van je hypotheek. Deze afspraken vind je ook terug in de hypotheekakte. Meestal zal de looptijd 30 jaar zijn. Alleen in enkele gevallen geldt een iets kortere of langere looptijd.

 

Wat moet je doen aan het einde van de looptijd?

Loopt je hypotheek binnenkort af? Dit betekent dat je hypotheek op dat moment volledig afgelost moet zijn. Bij een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek heb je gedurende de looptijd elke maand een bedrag afgelost, waardoor je hypotheek volledig is afgelost als je looptijd voorbij is. Bij een aflossingsvrije hypotheek zit dit anders; je moet die in principe volledig aflossen aan het eind van de looptijd, tenzij je tussentijdse aflossingen hebt gedaan.

Bij diverse andere hypotheekvormen, zoals de beleggingshypotheek, kan het zijn dat er nog een restschuld openstaat aan het eind van de looptijd. In al die gevallen geldt dat het slim is om een hypotheekadviseur om advies te vragen. Die kan je goed wijzen op jouw mogelijkheden voor je hypotheek. Is het bijvoorbeeld verstandig om je hypotheek over te sluiten? Kun je de hypotheek verlengen? Zijn er andere opties?

Oscar NoorlagLet op: Bij een aflossingsvrije hypotheek moet je in principe de volledige aflossing aan het einde van de looptijd doen. Tussentijds aflossen is niet verplicht. Kom je hiermee in de problemen? Schakel dan op tijd een hypotheekadviseur in. Die kan de diverse mogelijkheden voor je op een rij zetten.

Advies over je hypotheek?

Wil je meer weten over het afsluiten van een nieuwe hypotheek? Of vraag je je af waar je goed aan doet met je lopende hypotheek? Onze financieel adviseurs zijn hier goed in thuis en helpen je graag op weg. Plan een gratis en vrijblijvende eerste afspraak in.

Gratis oriëntatiegesprek

 

 

Mensen vragen ook

De hypotheek verlengen is inderdaad soms mogelijk. Dit verschilt per hypotheekproduct en per aanbieder. Een verlenging kun je aan het einde van de looptijd of tijdens de looptijd aanvragen. Onze hypotheekadviseurs kunnen voor je onderzoeken wat jouw opties daarvoor zijn. Soms is het verstandiger om je hypotheek over te sluiten, omdat het kan zijn dat een ander hypotheekproduct je lagere maandlasten oplevert.

In principe is dat mogelijk. Maar het hangt wel sterk af van jouw financiële situatie. Houd er rekening mee dat je hypotheeklasten bij een hypotheek voor 10 jaar veel hoger zullen zijn dan als je een hypotheek met een looptijd van 30 jaar afsluit. De maximale hypotheek die uit jouw berekening met onze rekentool rolt, is altijd gebaseerd op een looptijd van 30 jaar.

Aan het eind van de looptijd is je lineaire of annuïteitenhypotheek volledig afgelost. Heb je een ander type hypotheek? Dan kan het zijn dat er nog een bedrag openstaat. Bij de aflossingsvrije hypotheek zijn tussentijdse aflossingen bijvoorbeeld niet verplicht. Het kan dan zijn dat je nog de volledige hypotheekschuld moet terugbetalen. In dat geval zijn er misschien mogelijkheden om je hypotheek te verlengen. Ook oversluiten kan een optie zijn als je het bedrag niet zomaar in één keer op de plank hebt liggen.