Woonlastenverzekering

Dankzij een woonlastenverzekering kun je een tijdelijke uitkering krijgen als je door het (deels) wegvallen van je inkomen je hypotheeklasten niet kunt betalen. Je kunt hier aanspraak op maken als je inkomen lager uitvalt of zelfs geheel wegvalt door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Deze verzekering geeft jou (en je partner) meer zekerheid dat je ook in die periode de maandlasten kunt blijven betalen. Dit is een van de verzekeringen die je kunt nemen bij het afsluiten van een hypotheek. Je betaalt hiervoor maandelijks een bedrag aan premie.

Is een woonlastenverzekering voor jou nuttig?

Of je er goed aan doet om een woonlastenverzekering te nemen? Dat hangt volledig af van jouw situatie. In hoeverre zijn jij en je eventuele partner afhankelijk van één inkomen? Hebben jullie spaargeld? Hoe groot is de kans op werkloosheid? Een onafhankelijke financieel adviseur van Van Bruggen kan al die vragen voor je afwegen en je op basis daarvan advies geven over waar jij goed aan doet. Ook als een verzekering voor jou niet nodig is, krijg je dat eerlijk te horen.

Wil je hier meer over weten? Een eerste kennismaking met een Van Bruggen-adviseur is altijd gratis.

Meerdere dekkingen

Bij een woonlastenverzekering kun je kiezen voor verschillende soorten dekkingen. Zo kies je zelf of je alleen verzekerd wilt zijn bij arbeidsongeschiktheid of bij zowel arbeidsongeschiktheid als bij werkloosheid.

Voor de arbeidsongeschiktheidsdekking heb je drie keuze-opties:

  1. Eigen beroep: je krijgt 100% van de vergoeding als je je huidige beroep niet meer kunt uitoefenen (ongeacht of andere soorten werk nog wel zouden kunnen).
  2. Passende arbeid: er wordt eerst voor je gezocht naar ander passend werk als je je huidige beroep niet meer kunt uitoefenen. Pas als dat niet lukt, krijg je 100% van de afgesproken vergoeding uitgekeerd.
  3. Gangbare arbeid: alleen als je helemaal geen werk meer kunt doen, krijg je 100% van de vergoeding. Je moet daarbij akkoord gaan met elk type werk.

De verzekeringspremie is bij een verzekering voor eigen beroep altijd het hoogst. De premie zal lager zijn als je kiest voor passende arbeid of gangbare arbeid.

Quote: Bij een woonlastenverzekering is het belangrijk om je goed in de kleine lettertjes te verdiepen. Die verschillen per verzekeraar. Zo zijn vaak diverse oorzaken van arbeidsongeschiktheid (zoals een burn-out) uitgesloten van dekking. Ook loopt de premie niet oneindig door, maar spreek je vaak een bepaalde uitkeringsperiode af.

Welke verzekeringen zijn voor jou nuttig?

Grote financiële risico’s kun je als koophuiseigenaar afdekken met de juiste verzekeringen. Ben je benieuwd welke verzekeringen voor jou nuttig zijn om af te sluiten? Onze financieel adviseurs geven je graag passend persoonlijk advies. Plan een eerste gesprek op een kantoor bij jou in de buurt.

Wat dekt de woonlastenverzekering?

De woonlastenverzekering keert een bedrag uit waarmee je je hypotheeklasten (deels) kunt blijven betalen als je daar door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid zelf mee in de knoop komt. Je ontvangt die uitkering gedurende een bepaalde periode. Je kiest bij het afsluiten van de verzekering zelf of je zowel werkloosheid als arbeidsongeschiktheid wilt afdekken of alleen arbeidsongeschiktheid.

Wat kost een woonlastenverzekering?

De kosten voor de woonlastenverzekering zijn afhankelijk van de voorwaarden die je kiest en van jouw situatie. Zo betaal je meer als je direct een uitkering wilt ontvangen zodra je je eigen beroep niet meer kunt uitoefenen. De premie ligt wat lager als je pas uitgekeerd wilt krijgen zodra je geen enkele soort werk meer kunt verrichten.

Is een woonlastenverzekering nodig?

Als je sterk afhankelijk bent van jouw inkomen om je maandlasten te kunnen betalen, dan is een woonlastenverzekering vaak wel aan te raden. Overigens heb je vanuit de overheid ook recht op vangnetten voor inkomensterugval: de WIA-uitkering dekt arbeidsongeschiktheid af en de WW-uitkering is er voor werkloosheid. Een woonlastenverzekering is handig als je ondanks deze uitkeringen de woonlasten niet zou kunnen opbrengen wanneer je inkomen (deels) wegvalt.