helpt!

Vlogs

 • Stijging gemeentelijke belastingen

  Nieuws20 januari 2020

  De gemeentelijke woonlasten stijgen in 2020 fors, gemiddeld 4,3% voor een woningeigenaar (die ook zelf de woning bewoont). Het is zelfs de hoogste stijging sinds 2007, blijkt uit cijfers van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO).

  Lees meer

 • Veelgestelde vragen over nieuwbouw

  Blogs17 januari 2020

  Huizenkopers staan voor veel keuzes. De eerste begint met de vraag; wil je in een nieuwbouwwoning wonen of in een bestaande woning? En hoe zit dat dan met de kosten? Husein, financieel adviseur van Van Bruggen Adviesgroep Tiel, behandelt een aantal veelgestelde vragen rondom dit onderwerp.

  Lees meer

 • Seniore doorstromer spekkoper in huidige markt

  Nieuws14 januari 2020

  De NVM spreekt niet meer van een woningcrisis maar van woningnood. Grootste slachtoffers zijn de starters. De huizenprijzen stijgen zo snel dat steeds meer potentiële starters buiten spel komen te staan.

  Lees meer

 • PERSBERICHT - Consumentenvoorspelling: rente blijft gelijk in 2020

  Nieuws07 januari 2020

  Apeldoorn, 7 januari 2020 – Klanten van Van Bruggen Adviesgroep voorspellen de hypotheekrente voor 2020. Van deze klanten verwacht 30% een stijging of daling van de rente van meer dan 0,5% en 70% denkt dat de stijging of daling minder dan 0,5% zal zijn.

  Lees meer

 • Huiseigenaren en huiskopers opgelet: belangrijke wijzigingen in 2020

  Nieuws06 januari 2020

  In 2020 wijzigen een aantal zaken voor de woningkoper en woningeigenaar. Sommige zijn positief en andere wijzigingen zijn juist een achteruitgang. We zetten de belangrijkste punten beknopt op een rij:

  Lees meer

 • Opvallende zaken hypotheekmarkt 2019

  Nieuws23 december 2019

  In 2019 bereikten een aantal trends, die vaak al langer geleden in gang zijn gezet, steeds meer volwassenheid. We zetten de opvallendste zaken op een rij.

  Lees meer

 • Wijzigingen in de Nationale Hypotheek Garantie in 2020

  Nieuws18 december 2019

  Elk jaar voert NHG aan het begin van het jaar een aantal wijzigingen door. Die wijzigingen zijn vooral van belang als je een andere woning wilt kopen en de vraag is of je dan in aanmerking komt voor NHG. Maar ook als je je hypotheek wilt oversluiten naar een hypotheek met NHG, zijn er een paar belangrijke wijzigingen in 2020. Tot slot, heb je een bestaande hypotheek met NHG? Dan vervalt de verplichting om een overlijdensrisicoverzekering te hebben.

  We lichten de belangrijkste wijzigingen iets verder toe.

  • Maximale NHG-hypotheek omhoog
  De maximale waarde van de woning om in aanmerking te komen voor NHG stijgt van € 290.000 in 2019 naar € 310.000 in 2020. Is er sprake van energiebesparende maatregelen dan is de maximale hypotheek € 328.600. 

  • Oversluiten hypotheek
  Als je een hypotheek zonder NHG gaat oversluiten naar een hypotheek mét NHG dan mag de woningwaarde maximaal €310.000,- zijn. Dit is een inperking ten opzichte van de huidige regels. Tot nu toe gold namelijk de regel dat de hypotheek maximaal € 310.000,- mocht zijn, en de waarde van de woning wel hoger mocht zijn. Uitzondering op deze regel is als je nu al een hypotheek hebt mét NHG die hoger is dan € 310.000,-. De nieuwe geldverstrekker moet hier dan wel mee akkoord gaan.

  • Kosten NHG omlaag
  De eenmalige premie voor NHG daalt van 0,9% naar 0,7% over het hypotheekbedrag. Dit betekent dat er maximaal € 2.170,- aan kosten wordt gerekend en voor een hypotheek met meefinancieren van energiebesparende maatregelen maximaal € 2.300,20.

  • Kosten NHG bij oversluiten omlaag
  De kosten van oversluiten worden lager: bij oversluiten naar een andere geldverstrekker betaal je alleen NHG-kosten over het deel van de hypotheek dat je extra leent, als de huidige hypotheek ook een NHG-hypotheek is.
  Sluit je een hypotheek over en betaal je de oversluitkosten uit spaargeld? Dan blijft het hypotheekbedrag gelijk en betaal je dus helemaal geen NHG kosten. Financier je de oversluitkosten mee, dan betaal je alleen 0,7% over het bedrag dat je extra leent.

  • Overlijdensrisicoverzekering niet meer verplicht
  Voor nieuwe klanten gold al dat een overlijdensrisicoverzekering vanuit NHG niet meer verplicht is. Wel kan het zijn dat je geldverstrekker dit als eis stelt. Voor bestaande klanten met een NHG-hypotheek geldt vanaf 2020 dat zij ook niet langer een eerder afgesloten overlijdensrisicoverzekering aan hoeven te houden. Tenminste niet vanuit NHG, maar misschien stelt de geldverstrekker dat nog wel als eis.

  Hoewel de verplichting vervalt, is het in veel gevallen wel raadzaam om een overlijdensrisicoverzekering aan te houden. Want als jij of je partner overlijdt, valt er meestal een inkomen weg, waardoor de betaalbaarheid van de hypotheeklasten en overige lasten zwaar onder druk kan komen te staan.

  Wil je jouw overlijdensrisicoverzekering beëindigen of wil je weten of die nog goed past bij je huidige situatie? Neem dan contact op met je financieel adviseur, zodat die voor je kan uitzoeken of de verzekering beëindigd kan worden en inzichtelijk kan maken wat de mogelijke gevolgen zijn.

  Maak een afspraak

  Lees meer

 • Vergelijk en bespaar

  Nieuws18 december 2019

  Het einde van het jaar nadert weer, hét moment om naar je zorgverzekering te kijken, maar misschien kun je ook besparen op andere posten.

  Zorgverzekering vergelijken

  Van je zorgverzekeraar heb je de nieuwe premie voor 2020 gekregen. Nu is het tijd om te vergelijken. Voordat je gaat vergelijken moet je voor jezelf een paar zaken op een rij gezet hebben:

  • Hoe hoog wil je het eigen risico zetten?
  • Het minimale eigen risico bedraagt € 385,- en dit kun je verhogen tot € 885,-. Verhoging van je eigen risico betekent een lagere premie.
  • Kies echter alleen voor een hoger eigen risico als je voldoende spaargeld hebt en ook bereid bent om eventueel in één keer dat hoge eigen risico te moeten betalen. Kijk ook eens naar afgelopen jaar en hoeveel eigen risico je verbruikt hebt. Als je vaak naar het ziekenhuis moet of veel gebruikt maakt van medicijnen, kun je beter het minimale eigen risico aanhouden.
  • Bekijk goed welke onderdelen je naast het basispakket uit de aanvullende verzekering wilt.
  • Let op dat je niet dubbel verzekerd bent voor zaken die je bijvoorbeeld ook in je doorlopende reisverzekering hebt geregeld.
  • Wees kritisch bij collectieve verzekeringen. Er wordt een groepskorting gegeven, maar vaak zit er meer in het pakket dan jij nodig hebt, waardoor je per saldo toch weer duurder uit bent. Plus: de collectiviteitskorting is verlaagd van 10% naar 5%. 

  Energiebelasting en leverancier

  Per 1 januari 2020 gaat de belasting voor gas omhoog met bijna 8 cent per kubieke meter en voor elektriciteit met bijna 1 cent per kilowattuur. Daar staat tegenover dat je als huishouden een hogere teruggave energiebelasting krijgt van
  € 213,-.

  Voor de meeste huishoudens betekent dit dat ze er financieel op vooruit gaan. Een gemiddeld huishouden gaat ongeveer
  € 100,- minder per jaar betalen. Maar niet alle huishoudens gaan er op vooruit. Als je veel gas verbruikt, dan kun je per saldo wel eens duurder uit zijn.

  Door energiebesparende maatregelen te nemen, kun je besparen op je energierekening. Sommige daarvan vragen om een grote investering, anderen zijn al haalbaar met nul of een kleine investering. Een paar voorbeelden van energiebesparing:

  • Heb je een oude cv-ketel dan kan een investering in een moderne hr-ketel je gasverbruik behoorlijk verlagen;
  • Breng radiatorfolie aan achter je radiotoren, isoleer de leidingbuizen en plaats tochtstrips;
  • Zet de thermostaat iets lager en/of zorg dat de thermostaat niet nodeloos aanstaat;
  • Neem een waterbesparende douchekop;
  • Isoleer je dak en/of vervang enkel glas door HR++ glas;
  • Isoleer je vloer en/of muren;
  • Laat elektrische apparaten niet nodeloos in de stand-by stand staan;
  • Vervang oude lampen door LED verlichting;
  • Was op lagere temperaturen en/of gebruik een droogrek in plaats van een droger;
  • Ontdooi je vriezer, zodat deze minder stroom verbruikt.
  • Vervang je kookplaat voor inductie.

  Je kunt ook besparen op je energiekosten door van energieleverancier te wisselen. Als nieuwe klant kom je bij veel leveranciers in aanmerking voor een welkomstbonus, waardoor je al snel € 150,- tot € 250,- kunt besparen op je jaarrekening. Kortom: vergelijk, wissel en bespaar.

  Abonnementen

  Neem ook eens je abonnementen onder de loep. Maak je er wel echt gebruik van? Zo niet, kijk dan wanneer je ze kunt opzeggen en onderneem actie.

  Lees meer

 • Automatische aanpassing renteopslag

  Nieuws16 december 2019

  Steeds meer geldverstrekkers verlagen automatisch de renteopslag bij hypotheken zonder NHG als de hypotheek in verhouding tot de waarde van de woning is gedaald. Ook de eerste grootbank, de Rabobank, is om.

  Lees meer