Variabele rente even hoog als 10 jaar vast

De gemiddelde variabele hypotheekrente met NHG is al meer dan een jaar flink gedaald. In juni 2024 was die nog 5,28%. Nu is dat 3,64%.

Opvallend: die variabele rente is nu even hoog als de gemiddelde 10 jaar vaste rente met NHG.

Hoe zit het normaal?

Normaal gesproken geldt: hoe korter je de rente vastzet, hoe lager die is. Voor langere periodes betaal je wat extra. Daar krijg je zekerheid voor terug: je weet dan precies wat je maandlasten zijn.

Zo is 5 jaar vast op dit moment goedkoper dan 10 jaar vast. En 20 jaar vast weer duurder dan 10 jaar vast. Dat noemen we een normale rentestructuur.

In zo’n structuur ligt de variabele rente ook lager dan de vaste. Maar sinds begin 2023 is dat niet meer zo. Daar zijn twee oorzaken voor.

Ten eerste: de variabele rente hangt vooral af van de rente die de Europese Centrale Bank (ECB) bepaalt. De vaste rentes volgen de kapitaalmarkt. En die beweegt soms anders dan de ECB.

Ten tweede: er is weinig concurrentie tussen aanbieders van variabele rentes. Niet elke geldverstrekker biedt die aan. En maar weinig mensen kiezen ervoor. Nederlanders houden van zekerheid.

Variabele rente is op lange termijn vaak voordeliger, maar niet altijd

Wie altijd koos voor een variabele rente, betaalde op de lange termijn vaak minder dan iemand die de rente vastzette. Maar dat zie je pas achteraf.

Dat is ook logisch: in een normale situatie is de variabele rente lager dan een vaste rente. Maar je maandlasten schommelen wel meer.

Toch gaat dit niet altijd op. Denk aan mensen die tussen 2016 en begin 2022 hun rente vastzetten. Zij betaalden toen minder dan 2% voor 10, 20 of zelfs 30 jaar. En zij hebben de afgelopen jaren geen last gehad van de renteverhogingen, waar mensen met een variabele rente wel mee te maken kregen.

Weinig beweging in hypotheekrentes

De afgelopen weken daalden vooral de rentes zonder NHG licht. Ook de rentes met NHG gaan langzaam omlaag.

Nu de vakantieperiode eraan komt, verwachten we weinig aanpassingen. Geldverstrekkers passen hun rentes meestal alleen aan als de financiële markten sterk bewegen. Maar ook daar bleef het de afgelopen weken rustig.

Het handelsbeleid van de Verenigde Staten blijft onzeker. De Europese Unie en de VS hebben nog geen akkoord. Deze week verloopt een belangrijke deadline van president Trump. Het is nog niet duidelijk of er een akkoord komt en wat daarin staat. Ook is nog onduidelijk wat dit precies voor de economie betekent. Experts denken daar verschillend over. Daardoor is het lastig te voorspellen wat dit doet met de rente.

Kortom: het blijft voorlopig onduidelijk wat de economische gevolgen zijn en wat dit betekent voor de rente.