Zo financier je onderhoud of een verbouwing

Je kunt onderhoud of een verbouwing op verschillende manieren financieren. Gaat het om een klein bedrag, dan betaal je dat meestal uit je spaargeld. Bij grootschalig onderhoud of een verbouwing is je spaargeld soms niet genoeg. Of je wilt juist een deel van je spaargeld als buffer achterhouden.

In dat geval kun je ook geld lenen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Welke optie het beste bij je past, hangt af van jouw situatie. Hoeveel geld heb je nodig? En wat is je huidige hypotheek?

We zetten de opties voor je op een rij.

  1. Geld lenen van familie

Je ouders of familie kunnen je misschien helpen. Bijvoorbeeld met een schenking, een lening of een combinatie van beide.

Je kunt samen afspraken maken, bijvoorbeeld via een familiehypotheek. Dat is eigenlijk een gewone hypotheek. Alleen leen je dan niet van de bank, maar van een familielid. Met dat familielid spreek je af hoeveel je leent, hoeveel rente je betaalt en hoe je aflost. Die afspraken leg je vast bij de notaris. Elke maand betaal je rente en aflossing. De rente moet passen bij de markt. Dan mag je die meestal aftrekken van de belasting. Bij een aflossingsvrije lening mag dat niet.

Je ouders kunnen je ook elk jaar een bedrag schenken. Daarmee betalen ze een deel of zelfs alle rente en aflossing voor je.

  1. Je hypotheek verhogen zonder naar de notaris te gaan

Heb je bij het afsluiten van je hypotheek gekozen voor een hogere inschrijving bij het Kadaster? Dan kun je misschien je hypotheek verhogen. Dat is vaak een relatief goedkope oplossing. De geldverstrekker kijkt of je inkomen daarvoor hoog genoeg is. Is dat zo, dan mag je hypotheek omhoog tot het bedrag dat bij het Kadaster staat. Je hoeft hiervoor niet opnieuw naar de notaris.

Je woning moet wel opnieuw worden getaxeerd. Dat kan met een gewone taxatie of een desktop-taxatie. Kies je voor een annuïteiten- of lineaire hypotheek? Dan mag je de rente meestal aftrekken van de belasting.

  1. Een persoonlijke lening

Je kunt ook kiezen voor een persoonlijke lening. Dat is een consumptief krediet. Net als bij een tweede hypotheek krijg je extra financiële ruimte. Maar je hoeft niet naar de notaris. Je betaalt dus ook geen kosten voor de notaris of een taxatie. Gebruik je de lening voor achterstallig onderhoud of een verbouwing? Dan mag je de rente meestal aftrekken van de belasting.

De rente is wel vaak hoger dan bij een hypotheek. Soms scheelt dat een paar procent. Ook is de looptijd korter. Daardoor zijn je maandlasten hoger, want je lost sneller af. Het voordeel? Je bent ook sneller van je schuld af.

  1. Een tweede hypotheek

Heb je een groter bedrag nodig voor onderhoud, een verbouwing of verduurzaming? Dan is een tweede hypotheek vaak voordeliger dan een persoonlijke lening.

Wil je de aflossing uitsmeren over een langere periode? Dan zijn je maandlasten lager. Ook dan is een tweede hypotheek vaak de slimste keuze.