Hypotheek aflossen

Hypotheek aflossen

Wilt u advies over het wel of niet aflossen van uw hypotheekschuld? Ook dan zijn wij u graag van dienst. Uiteraard bekijken we graag uw totale financiële situatie voor en persoonlijk advies, maar er zijn wel enkele richtlijnen te geven.

Wanneer is het aflossen van een hypotheek aantrekkelijk?

Het aflossen van een kleine hypotheek is bijna altijd aantrekkelijk. Dit is met name het geval als uw hypotheekrente lager is dan uw eigenwoningforfait. De hypotheekrente is in dat geval namelijk niet aftrekbaar. Daarnaast levert ook het aflossen van een oude, kleine annuïteitenhypotheek vrijwel altijd veel geld op.

Aflossen op een hypotheek is zinvol als hierdoor de renteopslag vervalt. Daarom is het vrijwel nooit verstandig om af te lossen op een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek. Extra geld storten in de spaarverzekering of op de spaarrekening levert daarentegen wel veel voordeel op. Wees ook voorzichtig met het aflossen op een beleggingsverzekeringshypotheek. Als de eindopbrengst van de beleggingsverzekering hoger is dan de hypotheek, dan kan een naheffing volgen. Tot slot: als u in de toekomst naar een duurder huis wilt verhuizen, kunt uw hypotheekrenteaftrek in gevaar komen als u tussentijds aflost. Bekijk daarom samen uw situatie met één van onze financiële experts.

Wanneer kan ik het beste mijn hypotheek aflossen?

Wilt u gaan aflossen, zorg dan dat u geen boete hoeft te betalen. Het beste aflossingsmoment is aan het einde van de rentevaste periode, op de renteherzieningsdatum. Op dat moment mag u meestal de hele hypotheek boetevrij aflossen.

Voor nieuwe hypotheken geldt vanaf 1 januari 2013 dat aflossen verplicht is door middel van een lineair of annuïteiten hypotheek.

Is het voor mij voordelig om (extra) af te lossen?

Wilt u weten of het voor u voordelig is om af te lossen op uw hypotheek? Vraag dan een kennisgesprek aan met een van onze adviseurs in uw regio. Dit gesprek is altijd gratis en vrijblijvend!

Maak direct een afspraak

Ik heb een vraag...

Heeft u een vraag? Dan kunt u deze stellen via dit formulier. Wij staan graag voor u klaar!

Aanhef: is niet ingevuld.

Naam: is niet ingevuld.

Telefoonnummer: is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

E-mail: is niet ingevuld.

Mijn vraag: is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.