Wanneer is je hypotheek aflossen aantrekkelijk?

Het aflossen van een hypotheek is financieel bijna altijd aantrekkelijk. Je betaalt namelijk bijna altijd meer hypotheekrente, zelfs na hypotheekrenteaftrek, dan je als vergoeding krijgt op een spaarrekening. Zorg wel dat je altijd een goede spaarbuffer aanhoudt voor onvoorziene gebeurtenissen. Het is namelijk niet makkelijk om een aflossing later weer op te nemen.

Renteopslag

Aflossen op een hypotheek kan extra zinvol zijn als hierdoor de renteopslag omlaag gaat of vervalt.

(Bank-)spaarhypotheek

Heb je een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek? Dan levert extra geld storten in de spaarverzekering of op de spaarrekening een grotere besparing op dan aflossen.

Verhuizen en hypotheekrenteaftrek

Als je plannen hebt om in de toekomst naar een duurder huis te verhuizen, kan tussentijds aflossen een nadelig effect hebben op jouw hypotheekrenteaftrek. In zo’n geval is het slim om jouw situatie samen met één van onze financiële experts te bekijken.

Wanneer hypotheek aflossen?

Wil jij jouw hypotheek aflossen? Jaarlijks mag je bij de meeste geldverstrekkers 10% boetevrij aflossen en soms zelfs meer. Ga je meer aflossen? Kies dan voor een gunstig moment: wanneer je geen boete hoeft te betalen. Het beste moment om af te lossen is aan het einde van de rentevaste periode, op de renteherzieningsdatum. Meestal mag jij dan jouw hele hypotheek boetevrij aflossen.

Maandelijks aflossen verplicht sinds 2013

Maandelijks aflossen is verplicht bij hypotheken afgesloten na 1 januari 2013, anders is de hypotheekrente niet aftrekbaar. In jouw lineaire- of annuïteitenhypotheek is vastgelegd hoeveel je per maand aflost.

Meer over extra aflossen  >

Starten met (extra) aflossen?

Wil jij weten of het voor jou voordelig is om (extra) af te lossen op jouw hypotheek? Wij bekijken graag jouw totale financiële situatie om een persoonlijk en passend advies te geven. Vraag een – gratis en vrijblijvend – kennismakingsgesprek aan met één van onze adviseurs in jouw regio.

Heb jij een aflossingsvrije hypotheek?

Je betaalt dan alleen rente, waardoor je lage woonlasten hebt. Het betekent echter ook dat je niet aflost op je hypotheek. Dat kan (in de toekomst) onwenselijk zijn.

Ga je ook van aflossingsvrij naar aflossingsblij, lees hier hoe.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak