Hypotheek aflossen

Hypotheek aflossen

Heb jij (samen met jouw partner) een hypotheekschuld? En wil jij weten of het voordelig is om je hypotheek af te lossen? Lees dan snel verder!

Wanneer is je hypotheek aflossen aantrekkelijk?

Het aflossen van een hypotheek is financieel bijna altijd aantrekkelijk. Je betaalt namelijk bijna altijd meer hypotheekrente, zelfs na hypotheekrenteaftrek, dan je als vergoeding krijgt op een spaarrekening. Zorg wel dat je altijd een goede spaarbuffer aanhoudt voor onvoorziene gebeurtenissen. Het is namelijk niet makkelijk om een aflossing later weer op te nemen.

Renteopslag

Aflossen op een hypotheek kan extra zinvol zijn als hierdoor de renteopslag omlaag gaat of vervalt.

(Bank-)spaarhypotheek

Heb je een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek? Dan levert extra geld storten in de spaarverzekering of op de spaarrekening een grotere besparing op dan aflossen.

Verhuizen en hypotheekrenteaftrek

Als je plannen hebt om in de toekomst naar een duurder huis te verhuizen, kan tussentijds aflossen een nadelig effect hebben op jouw hypotheekrenteaftrek. In zo’n geval is het slim om jouw situatie samen met één van onze financiële experts te bekijken.

Wanneer hypotheek aflossen?

Wil jij jouw hypotheek aflossen? Jaarlijks mag je bij de meeste geldverstrekkers 10% boetevrij aflossen en soms zelfs meer. Ga je meer aflossen? Kies dan voor een gunstig moment: wanneer je geen boete hoeft te betalen. Het beste moment om af te lossen is aan het einde van de rentevaste periode, op de renteherzieningsdatum. Meestal mag jij dan jouw hele hypotheek boetevrij aflossen.

Maandelijks aflossen verplicht sinds 2013

Maandelijks aflossen is verplicht bij hypotheken afgesloten na 1 januari 2013, anders is de hypotheekrente niet aftrekbaar. In jouw lineaire- of annuïteitenhypotheek is vastgelegd hoeveel je per maand aflost.

Meer over extra aflossen.

Starten met (extra) aflossen?

Wil jij weten of het voor jou voordelig is om (extra) af te lossen op jouw hypotheek? Wij bekijken graag jouw totale financiële situatie om een persoonlijk en passend advies te geven. Vraag een – gratis en vrijblijvend – kennismakingsgesprek aan met één van onze adviseurs in jouw regio.

Maak direct een afspraak

Ik heb een vraag...

Heb je een vraag? Dan kan je deze stellen via dit formulier. Wij staan graag voor je klaar!

Aanhef: is niet ingevuld.

Naam: is niet ingevuld.

Telefoonnummer: is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

E-mail: is niet ingevuld.

Mijn vraag: is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.