Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Economische looptijd

Economische looptijd

De economische looptijd is de periode waarin je hypotheek volgens de afgesproken aflossingsvorm(en) volledig is afgelost. Meestal is dit een periode van 30 jaar.

Bij sommige hypotheekvormen heb je hiervoor tijdens de looptijd elke maand een aflossing gedaan. Bij een aflossingsvrije hypotheek moet je de aflossing aan het eind van de economische looptijd in één keer doen. En bij een beleggingshypotheek en (bank)spaarhypotheek gaat het weer anders in zijn werk.

Eindigt jouw economische looptijd binnenkort en staat er nog een bedrag open? Dan is het altijd verstandig om een hypotheekadviseur in te schakelen. Die kijkt met je mee hoe je de hypotheekschuld alsnog kunt afbetalen.

Hypotheekadvies nodig?

 

Wat is de economische looptijd van mijn hypotheek?

De standaard economische looptijd is 30 jaar. Je kunt ook een kortere of langere looptijd afspreken. Als je tussentijdse aflossingen doet, is het mogelijk dat je hypotheek al vóór het einde van de economische looptijd is afbetaald. In dat geval kun je de hypotheek laten doorhalen.

Oscar NoorlagTip: Schakel altijd op tijd een hypotheekadviseur in als je looptijd binnenkort eindigt en je onvoldoende geld hebt opgebouwd. De adviseur kijkt mee of je bijvoorbeeld je hypotheek kunt verlengen of oversluiten.

Wat moet ik doen aan het einde van de economische looptijd?

Heb je een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek? Dan is je hypotheek altijd volledig afgelost aan het einde van de looptijd. Je hebt namelijk maandelijks aflossingen gedaan op je hypotheek.

Bij andere hypotheekvormen is dat niet altijd het geval. Bij een bankspaarhypotheek of spaarhypotheek doe je geen aflossingen, maar bouw je op een geblokkeerde rekening spaartegoed op. Daarmee los je de hypotheek aan het eind van de looptijd in één keer af. Mogelijk is je spaartegoed precies het doelkapitaal, dus de volledige hypotheeksom. Maar soms is er minder spaartegoed opgebouwd. Ga in dat geval op tijd met een hypotheekadviseur in gesprek. Die kan je wijzen op je mogelijkheden.

Bij een beleggingshypotheek is het eindkapitaal onzeker. Je legt elke maand geld in op een beleggingsrekening. Met het ingelegde geld plus het rendement uit de beleggingen betaal je de hypotheek terug aan het einde van de economische looptijd. Of het eindbedrag voldoende is om de hele hypotheek af te lossen, is afhankelijk van het behaalde rendement. Is het bedrag te laag? Laat dan een hypotheekadviseur meekijken naar waar jij slim aan doet.

Bij een aflossingsvrije hypotheek hoef je niet tussentijds af te lossen op je hypotheek. Heb je nooit iets afgelost? Dan moet je de hele aflossing aan het einde van de looptijd doen. Soms is het mogelijk om je hypotheek te verlengen of over te sluiten. Dan blijf je niet met een grote restschuld zitten.

 

Advies nodig over jouw hypotheek?

Heb jij een brief gekregen dat de economische looptijd van je hypotheek niet lang meer duurt? Onze hypotheekadviseurs laten je graag weten waar jij goed aan doet. Met eerlijk én onafhankelijk advies. Kom vrijblijvend en kosteloos kennismaken en ontdek hoe we jou kunnen helpen.

Gratis kennismakingsgesprek

Mensen vragen ook

Soms is dit inderdaad mogelijk. Je hypotheek eindigt vaak na 30 jaar, maar bij sommige hypotheekaanbieders kun je je hypotheek verlengen. Dat kun je doen vlak voordat je hypotheek afloopt of op een willekeurig moment gedurende de economische looptijd.

In principe vraagt de bank je na die 30 jaar om de openstaande hypotheekschuld in één keer terug te betalen. Doe je dat niet, dan kan de bank je woning opeisen. Maar zo ver hoeft het niet te komen. Als je er op tijd bij bent, kun je soms je hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekvorm, waarop je wel structureel aflost. Of wellicht kun je je hypotheek verlengen. Een hypotheekadviseur kan voor je uitzoeken wat jouw opties zijn.